Της πατρίδας μου η σημαία

0

«Ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία» ανακοίνωσε με καμάρι η Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στα παιδιά του Δημοτικού που μέχρι σήμερα γίνονταν σημαιοφόροι με κλήρωση.

Είναι η δική της ανάγνωση της αριστείας για τα δεκάχρονα -κι ο τρόπος να επιβάλει από νωρίς στα παιδιά τον ανταγωνισμό που θα αναγκαστούν να διαχειριστούν στην ενήλικη ζωή τους.

Αυτό που δεν έχει σκεφτεί η υπουργός Παιδείας είναι πόσο αντιπαιδαγωγικό είναι αυτό και πόσους πονοκεφάλους θα προκαλέσει στα σχολεία εξαιτίας του ανταγωνιστικού πνεύματος όχι των παιδιών, αλλά των γονιών.

Στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού τα παιδιά δεν βαθμολογούνται σε δέκα μαθήματα από το 0 μέχρι το 20 για να αναδειχθεί για παράδειγμα πρώτη η μαθήτρια του 19,4. Άριστα είναι στο Δημοτικό το 10 και το παίρνουν πολλά παιδιά. Πώς θα διαλέξει ο δάσκαλος ποιο είναι το “καλύτερο” για να σηκώσει τη σημαία; Και πώς θα τα βγάλει πέρα με τις γκρίνιες και τις πιέσεις των πιο φιλόδοξων γονέων, που θέλουν να δουν το καμάρι τους σημαιοφόρο στην παρέλαση;

Το πιθανότερο είναι, τώρα που η Κεραμέως καταργεί την κληρωτίδα, να δούμε πάλι εντάσεις. Γιατί ο γιος τους κι όχι η κόρη μου, γιατί το αλβανάκι κι όχι το γνήσιο τέκνο της πατρίδας.

Για τα περισσότερα παιδιά του Δημοτικού είναι χαρά και περηφάνια να σηκώνουν τη σημαία, απ’ όπου κι αν κρατάει η σκούφια τους.

Αλλά ευτυχώς -ακόμα- δεν έχουν κολλήσει την ανταγωνιστικότητα των ενηλίκων. Κι όταν κρίνει ο κλήρος τον σημαιοφόρο, ξεχνούν γρήγορα τη στενοχώρια τους. Γιατί θέλει σώνει και καλά η Κεραμέως να τους το χαλάσει;

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com