Οπισθοδρόμηση

0

Αρθρο του Κώστα Περίφανου*

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης  Ιουλίου, με όλο τον σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμηση.

Η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2009, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέδωσε την χώρα με δημοσιονομικό έλλειμμα 15,1 %, ανοίγοντας την πόρτα στα μνημόνια, στην επιτροπεία, στην σκληρή λιτότητα. Η Ελλάδα στο έλεος των δανειστών!

Από το 2010 μέχρι το 2015 οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ/ΠΑΣΟΚ-ΝΔ/ ΝΔ.-ΠΑΣΟΚ) απέτυχαν να οδηγήσουν την χώρα εκτός μνημονίων, παρά τον υψηλό δανεισμό που πήραν και την σκληρή λιτότητα που επέβαλλαν.

Το Νοέμβριο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου εγκατέλειψε την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του δεύτερου μνημονίου. Το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα κατέστη αναπόφευκτο!

Ο Αλέξης Τσίπρας, το 2015, βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Αποδέχτηκε το τρίτο μνημόνιο, το οποίο ψήφισαν στην Βουλή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Εν. Κεντρώων και μετά από σκληρή προσπάθεια τριών χρόνων κατάφερε, όπως είχε υποσχεθεί, να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το δημόσιο χρέος, να ανοικοδομήσει το κοινωνικό κράτος, να ενισχύσει, οικονομικά, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, να μειώσει την ανεργία από το 28% στο 17,6%, να επαναφέρει τις ΣΣΕ, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να διασώσει το ασφαλιστικό σύστημα (παρέλαβε έλλειμμα πάνω από 1 δισ. ευρώ), να δώσει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Εξυγίανε τα δημοσιονομικά, αναζωογόνησε την παραγωγή, την μεταποίηση, τις εξαγωγές, την εθνική οικονομία, απογείωσε τον τουρισμό και τα έσοδα που προκύπτουν. Επανέφερε την ανάπτυξη. Η Ελλάδα επέστρεψε, μετά από 10 χρόνια, στις αγορές και ανέκτησε την αξιοπιστία της διεθνώς.

Η περίοδος Ιανουάριος 2015 – Ιούλιος 2019 έχει, ήδη, καταγραφεί ως περίοδος ηθικής, χρηστής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Κανένας υπουργός, κανένας βουλευτής, κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορήθηκε για απάτη εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, για μαύρο πολιτικό χρήμα, για παράνομο πλουτισμό, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα!

Ο Αλ. Τσίπρας ενόχλησε το οικονομικό κατεστημένο! Έβαλε τέλος στα θαλασσοδάνεια, στο φαγοπότι, στην ασυδοσία, στην ασυλία. Στοχοποιήθηκε και πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος πρωθυπουργός. Επί 4,5 χρόνια είχε απέναντι το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ! Ιδιωτικά κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, αμέτρητοι «δημοσιογράφοι» και δημοσιολόγοι, για ιδιοτελείς σκοπούς, δημιούργησαν έναν τερατώδη προπαγανδιστικό μηχανισμό. Ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η καταστροφολογία, η συκοφαντία, η παραπληροφόρηση, δεν είχαν όρια.

Ταυτόχρονα, οι «βάστα Γερούν», οι υμνητές των μνημονίων, τα νεοφιλελεύθερα κόμματα με άκρατο λαϊκισμό, με απίστευτα ψέματα, με τυφλή και ανεύθυνη αντιπολίτευση, βρέθηκαν στο πλευρό του κρατικοδίαιτου «επιχειρηματικού κατεστημένου, της μίζας και της διαφθοράς!

Κοινός, ομολογημένος στόχος του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου η περίφημη «στρατηγική ήττα», η συντριβή, η επιστροφή στο 3 % του ενοχλητικού ΣΥΡΙΖΑ. Φρούδες ελπίδες, όνειρα θερινής νυκτός! Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε. Όλοι όσοι συνέλαβαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το σχέδιο της «στρατηγικής ήττας», πάγωσαν με το 31,53%. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εξουδετερώθηκε αλλά πέτυχε και μεγάλες εκλογικές νίκες σε σημαντικές περιφέρειες. Εκτός της Άρτας και της Ξάνθης, νίκησε σε όλες τις περιφέρειες της Κρήτης, ακόμη και στα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Π. Πολάκη, πήρε 37,35%, η Ν.Δ. με επικεφαλής την κα Μπακογιάννη, 34, 05% και το ΚΙΝΑΛΛ (ΠΑΣΟΚ) 6,54%.

Μεγάλης πολιτικής σημασίας είναι το αποτέλεσμα στην Αχαΐα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, πήρε 40.27%, η Ν.Δ. με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη, 32,43%, το ΚΑΝΑΛΛ, με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου, 8,91% και το ΚΚΕ 5,45%.

Πολύ μεγάλης πολιτικής αξίας είναι οι νίκες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε περιφέρειες παραδοσιακά «κάστρα» της Αριστεράς. Στην Β2 Δυτικού τομέα Αθηνών ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 38,60%, η Ν.Δ. με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη, 29.69%, το ΚΚΕ 8,65% και το ΚΙΝΑΛΛ 6%. Στη Β Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 38,22%, η ΝΔ με επικεφαλής και πάλι τον κ. Μητσοτάκη, 30,19%, το ΚΚΕ 8,02% και το ΚΙΝΑΛΛ 5,10%. Στην Β Δυτικής Αττικής ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 36,24%, η ΝΔ 34,28%, το ΚΚΕ 5,93% και το ΚΙΝΑΛΛ 5,24%. Οπου έθεσε υποψηφιότητα ο Κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ έχασε με διαφορά!

Οι νίκες του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές με λαικά κοινωνικά στρώματα δείχνουν ταξική, ενσυνείδητη ψήφο και αν συνδυαστούν με την μεγάλη επικράτηση του κόμματος στις ηλικίες 17 -34 χρόνων και στο κοινωνικό στρώμα των ανέργων, δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η κοινωνική Αριστερά, ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος θα αντιδράσουν στην ακύρωση των φιλολαϊκών νόμων της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, θα αντιδράσουν στην επιστροφή των ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών που ήδη επιχειρεί η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι αρνητικά και επικίνδυνα. Η μείωση των πλεονασμάτων, οι φοροελαφρύνσεις, η ανάπτυξη 4%, οι δουλειές και μάλιστα με αξιοπρεπείς αμοιβές και άλλα πολλά, ήταν μόνο για προεκλογική χρήση! Αντίθετα, δεν είπαν προεκλογικά ότι θα ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Δεν είπαν για απελευθέρωση των απολύσεων, που είναι λέει για το συμφέρον των απολυμένων!

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση, φθάνει. Η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και του προσχεδίου του προυπολογισμού του 2020 θα καταδείξουν τα πρωτοφανή προεκλογικά ψεύδη, τον εμπαιγμό και την εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών!

Υ.Γ.1: Ο Αλ. Τσίπρας παρέδωσε αποθεματικό 37 δισ. ευρώ ενώ είχε παραλάβει έλλειμμα 450 εκ. ευρώ.

Υ.Γ.2: Στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31,25%, η Ν.Δ. 39,30%, το ΚΙΝΑΛΛ 8,79% και το ΚΚΕ 6,25%. Στο Δήμο Λαρισαίων, ας μην το ξεχνάει κανείς, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 33,87%, η ΝΔ 37,17%, το ΚΙΝΑΛΛ 7,32% και το ΚΚΕ 5,83%.

*Ο Κώστας Περίφανος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com