Επιχειρούν την παλινόρθωση του κομματικού κράτους

0

Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου*

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν συμπλήρωσε 40 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας και τα πρώτα δείγματα γραφής περί «επιτελικού κράτους», φανέρωσαν  το πισωγύρισμα της ,σε  παλαιοκομματικές αντιλήψεις και εφαρμογή ξεπερασμένων πολιτικών.

Φαίνεται ότι η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για αξιοκρατία, διαφάνεια , δικαιοσύνη ήταν λόγια κενά περιεχομένου. Το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης της ΝΔ και του κυρίου Μητσοτάκη προσωπικά δεν ανέχεται την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις του προσωπικού του.

Με τροπολογία των κ. κ. Βορίδη , Σταϊκούρα , Θεοδωρικάκου δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια απλή απόφαση του να προσλαμβάνει κάθε έτος 50 εργαζόμενους με 12μηνη σύμβαση, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.

Η επίκληση έκτακτων αναγκών είναι προσχηματική.

Οι νόμοι για το ΑΣΕΠ – 2190/94 και 3812/09 – είναι το νομικό πλαίσιο για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και φυσικά την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Το πλαίσιο αυτό χρόνια τώρα έβαζε φραγμό στην πρόσληψη των κομματικά ημετέρων, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια.

Η μείωση των απαιτούμενων προσόντων για την πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων ώστε να βολέψουν τα δικά τους παιδιά, καταρρίπτει το μύθο της ΝΔ, περί κόμματος υπέρμαχου της υποτιθέμενης αριστείας.

Η πρόσληψη των ειδικών φρουρών με διάτρητες διαδικασίες, έξω από το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, επιχειρούν με την ψηφισμένη τροπολογία (άρθρο 110,ν. 4623/19) την παλινόρθωση τού κομματικού κράτους .

Έχουν την κάλυψη των ΜΜΕ τα οποία μέσω άλλης μιας επικοινωνιακής καταιγίδας παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο. Η παραπληροφόρηση των πολιτών συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με στρατό προσληφθέντων δημοσιογράφων στην υπηρεσία της για τη βρώμικη δουλειά. Μυαλό δεν έβαλαν ,ξέχασαν ότι ανάλογες πρακτικές οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία…

Όσοι θεωρούν πως αυτή η οπισθοδρόμηση θα σχετίζεται μόνο με την οικονομία  και την εργασία δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι πρακτικές Ορμπαν, Τραμπ, Σαλβίνι, είναι προ των πυλών. Είναι θέμα χρόνου η αμφισβήτηση δικαιωμάτων και δημοκρατικών λειτουργιών που κατακτήθηκαν με αγώνες, εξορίες και φυλακίσεις .

Μέντορας αυτής της ακροδεξιάς λογικής είναι ο Μάκης Βορίδης  που δεν θέλει όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, «να τελειώνουμε μόνο με τις ιδέες της Αριστεράς, αλλά και με τους αριστερούς».

Εδώ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες η αντιπολίτευση και κύρια ο ΣΥΡΙΖΑ. Να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα στην κοινωνία, να μπει νέος κόσμος στο κόμμα, να οργανώσει τη νεολαία του, να ισχυροποιηθεί στα συνδικάτα, να πρωτοπορεί στους κοινωνικούς αγώνες και να υπερασπίζεται με κάθε μέσο τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού μας γενικότερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αμφισβητήσει την αριστερή του ιδεολογία γιατί αυτή είναι η μεγάλη του κληρονομιά. Πρέπει να γίνει ένα κόμμα των συνεργασιών, της διαφάνειας, της δημοκρατίας, στο οποίο θα χωρούν προοδευτικοί, δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 στην εφημερίδα Larissanet.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com