Π. Σκουρλέτης: Η Ν.Δ. έδειξε ήδη τι εννοεί ως ανάπτυξη, καθήκον να οργανώσουμε την αντίσταση

0

Χαρακτήρισε «ευφάνταστες δικαιολογίες» και «αστειότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης

——————————————————————-

Οι αντεργατικές τροπολογίες της ΝΔ αποκάλυψαν το αθέατο πρόγραμμά της, παρά το βαθύ σκοτάδι στην συστημική ενημέρωση, τώρα πρώτιστο πολιτικό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οργάνωση των κοινωνικών αναχωμάτων μαζί με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τους Σταυρούλα Πουλημένη και Απόστολο Λυκεσά.

«Η κυβέρνηση φρόντισε να μας δείξει, να αποσαφηνίσει, τις αθέατες πλευρές του προγράμματός της, που πολύ συχνά αναφέραμε προεκλογικά και μας κατηγορούσαν ότι προσπαθούσαμε να τους χρεώσουμε πράγματα που δεν είναι στις προθέσεις τους. Ιδιαίτερα χτες, με τις ultra αντεργατικές τροπολογίες που πέρασαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης ενός άλλου, άσχετου με αυτές νομοσχεδίου, φαίνεται το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ, η βασική στόχευσή του: οι μεταρρυθμίσεις τύπου ΔΝΤ. Πρόκειται για αιτήματα από παλιά, του ΣΕΒ και συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και κύκλων, που έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, να ικανοποιήσει» η κυβέρνηση της ΝΔ, είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Εξήγησε αναλυτικά το «τρικ» με το παλιό καθεστώς των εργολάβων, καθώς «αυτός που αναλάμβανε να υλοποιήσει ένα έργο, δεν είχε την ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους μέσω εργολάβου, αν και αυτόν τον είχε πάρει ο βασικός ανάδοχος του έργου … υπήρχαν απλήρωτοι εργαζόμενοι, να προκύπτουν ζητήματα μεταξύ εργαζόμενων και του υπεργολάβου και ο κύριος ανάδοχος του έργου να μην είναι υπεύθυνος. Αυτό όμως υπέκρυπτε μία άλλη πραγματική σχέση: όλοι γνώριζαν ότι υπήρχε σχέση ανάμεσα στον εργαζόμενο και τον αρχικό εργοδότη». Η προηγούμενη τροπολογία (αυτή που κατάργησε ο κ. Βρούτσης) προσπαθούσε να απαντήσει σε τέτοιου είδους ζητήματα.

Χαρακτήρισε «ευφάνταστες δικαιολογίες» και «αστειότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης στην Βουλή και στα ΜΜΕ, καθώς αφορούν «άλλου είδους σχέσεις εργασίας …  είναι ολωσδιόλου ψεύτικα». Σημειώνεται ότι το επιχείρημα που παρουσιάστηκε ήταν ότι αν πάρει κάποιος στο σπίτι κάποιον να το βάψει και ο εργολάβος δεν πληρώσει τον ελαιοχρωματιστή, ο τελευταίος θα διεκδικήσει μεροκάματα από τον ιδιοκτήτη, παρότι έχει ήδη πληρώσει τον εργολάβο…
«Αυτές οι προτάσεις δεν είναι καινοφανείς, δεν τις ακούμε πρώτη φορά, ήταν από τις πιο ακραίες βασικές προτάσεις των δανειστών, είχαν περάσει στο δεύτερο μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ τις είχε “ουδετεροποιήσει” μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες … ήταν δέσμευση της ΝΔ, που επιβεβαιώνει ότι πράγματι είναι όχημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης. «Είναι λυπηρό ότι στην μεταμνημονιακή φάση, που χαρακτηρίζεται από σταθεροποίηση και θετικές προοπτικές της οικονομίας, έρχονται οι πιο ακραίες προτάσεις που διαλύουν τα πάντα στα εργασιακά δικαιώματα. Είναι αυτό που δείχνει τι εννοεί ως ανάπτυξη η ΝΔ».

«Πρώτιστο πολιτικό καθήκον» πλέον, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, «πέρα από το να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής, είναι να μπορέσουμε να οργανώσουμε και τα αντίστοιχα κοινωνικά αναχώματα και αυτό δεν είναι στενά κομματική δουλειά. Είναι προσκλητήριο προς τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, ότι πρέπει να υπάρξει μέτωπο αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική της ΝΔ. Αυτό υπηρετείται με πάρα πολλούς τρόπους … την παρουσία μέσα στην Βουλή, αλλά και έξω από αυτήν».

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή η αντεργατική κίνηση «στο παρά πέντε του κλεισίματος της Βουλής, σχετίζεται με το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις και τον κόσμο της εργασίας στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Η σιωπή των ΜΜΕ για σοβαρότατες πραγματικές υποθέσεις, όπως για την κατάρτιση του εκλεκτού του Κ. Μητσοτάκη για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Κοντολέοντα, ή για τις φιλοχουντικές θέσεις του νέου γ.γ. Τουρισμού Κ. Λούλη, δείχνει ότι «θα περάσουμε περίοδο βαθιού σκότους στην κυρίαρχη, συστημική ενημέρωση. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να προσπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Αυτό ξεκινάει με την ζωντανή μας παρουσία, ως βουλευτές και στελέχη της Αριστεράς, στους κοινωνικούς χώρους, είναι κάτι που δεν υποκαθίσταται», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ παράλληλα, «με όσα μέσα διαθέτουμε στον τομέα της επικοινωνίας, πρέπει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε οάσεις σε αυτή την έρημο που πάει να επικρατήσει» στο πεδίο των ΜΜΕ.

«Πρέπει να φανούμε συνεπείς στην εντολή του κόσμου, το 31,5% έχει απαιτήσεις από εμάς. Ταυτόχρονα, να απευθυνθούμε σε όλους τους υπόλοιπους, που είχαν ενστάσεις και δεν μας επέλεξαν, αλλά εν δυνάμει μπορούν να στηρίξουν μία προσπάθεια δυναμικής παρουσίας, προγραμματικής αντιπολίτευσης, που θα δημιουργήσει και τους όρους αλλαγής του σημερινού πολιτικού status σε δεύτερο επίπεδο», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης.

Μάλιστα, αυτό θα συνδυαστεί με αναδιοργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ «σε κάθε περίπτωση», όπως παραδέχθηκε, «αν θέλεις ζωντανή και ισχυρή πολιτική παρουσία, αυτό προϋποθέτει αντίστοιχα μαζικό κόμμα με ισχυρή παρουσία στους κοινωνικούς χώρους και τους πολιτικούς αγώνες». «Εκεί που πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική είναι ότι άθελά μας απαξιώσαμε τον ρόλο και την λειτουργία του κόμματος … δεν του αναγνωρίσαμε έναν διακριτό πολιτικό ρόλο, την ανάγκη να είναι πολιτικό κέντρο που ξεχωριστά από την κυβέρνηση να επεξεργάζεται, να εκφωνεί πράγματα, να παρεμβαίνει. Να ζωντανέψει λοιπόν αυτό το κόμμα, εκμεταλλευόμενο την θετική δυναμική μίας ευρύτερης συσπείρωσης, προφανώς καλώντας κόσμο που δείχνει έμπρακτα την διάθεση να συστρατευτεί … αυτές τις υγιείς απαιτήσεις πρέπει να αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε έναν ζωντανό κομματικό κορμό, που θα έχει λόγο, την δυνατότητα να συνδιαμορφώνει προτάσεις ή και να φτιάχνει προτάσεις ο καθένας για τον χώρο του».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com