Αλ. Τσίπρας: Έχετε ιδεολογική εμμονή με το δημόσιο πανεπιστήμιο και όσα συμβολίζει (βίντεο)

0

«Εμμονή που εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει»

———————————————————————–

«Η ιδεολογική σας εμμονή δεν αφορά το άσυλο αλλά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά και ό,τι αυτό συμβολίζει στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα. Ό,τι αυτό συμβολίζει, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά στην πατρίδα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Όπως είπε από το Βήμα της Βουλής, πρόκειται για «εμμονή που εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας.

Αναφέρομαι στη σύνδεσή του με τα κινήματα και τους αγώνες της νέας γενιάς, καθώς και με τον αγώνα της νεολαίας και του λαού ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία και με τους αγώνες για τη πρόοδο και τη προκοπή στο τόπο».

Άλλωστε, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι λίγες οι φορές που οι πιο ακραίοι εκφραστές της υπερδεξιάς σας ιδεολογίας, που έχετε το θράσος να τη χαρακτηρίζετε και προοδευτική, οι πιο ακραίοι εκφραστές, ο κος Βορίδης και ο κος Γεωργιάδης, έχουν μιλήσει ευθέως για την ανάγκη να ξεμπερδέψετε με την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στον τόπο. Άρα και με ό,τι συμβολίζει ή αναπαράγει διαχρονικά και ιστορικά την ηγεμονία αυτή. Δηλαδή με το Δημόσιο πανεπιστήμιο».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι διαχρονικά η ΝΔ έχει την ίδια και απαράλλαχτη γραμμή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Σταδιακή ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου πανεπιστημίου, υποβάθμιση της μέριμνας, απαξίωση της έρευνας, αύξηση του κόστους φοίτησης, κατάργηση του άρθρου 16 και του ασύλου.

Όπως είπε, το 2015 η ΝΔ άφησε πίσω ένα τοπίο διάλυσης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. ΑΕΙ με προϋπολογισμούς που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες, σχολές που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, δαπάνες για την έρευνα σε επίπεδα ντροπής για μια χώρα της Ευρώπης.

«Αναλάβαμε, τον Γενάρη του 2015, στις χειρότερες δημοσιονομικές συνθήκες αλλά αφήσαμε σημαντικό έργο, μέσα από σχέδιο: Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό των ΑΕΙ, βάλαμε μπροστά διαδικασίες για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε για το ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ.

«Με το καλημέρα ακυρώσατε την ίδρυση της Νομικής Σχολής της Πάτρας. Ποια είναι τα επιστημονικά κριτήρια πίσω από αυτή την απόφαση;  Ή μήπως είναι πολιτικά; Δε ξέρω. Αν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης γίνεται με όρους καφενείου, στη βάση του ότι η χώρα έχει άνεργους δικηγόρους, τότε πολύ εύκολα το ίδιο επιχείρημα μπορεί να αγγίξει για παράδειγμα γιατρούς ή μηχανικούς. Σχεδιάζετε να κλείσετε κάποια Ιατρική ή κάποια πολυτεχνικά τμήματα;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση σας απλά θα οδηγήσει κι άλλους νέους μας στο εξωτερικό. Εμείς υλοποιήσαμε ένα σχεδιασμό και με νέα τμήματα για να έχουν τη δυνατότητα όλοι να σπουδάσουν στον τόπο τους και έρχεστε σήμερα να κλείσετε το μάτι στα ιδρύματα του εξωτερικού και φυσικά στα εγχώρια κολέγια που πασχίζετε να τα βαφτίσετε κάποια μέρα πανεπιστήμια».

Και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεύτερη κίνηση. Μεταφέρατε την Έρευνα από το υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Συμφωνούμε ότι η Έρευνα οφείλει να έχει σύνδεση με την αγορά. Αλλά η Έρευνα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά όρια των κανόνων της προσφοράς και της ζήτησης. Η Έρευνα απαιτεί επιστημονικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική. Η ίδια η φύση της Έρευνας δεν μπορεί να περιορίζεται στο κέρδος που αποδίδει το τάδε ή το δείνα ερευνητικό πρόγραμμα. Ακρωτηριάζετε την Έρευνα με την επιλογή αυτή. Την αποδυναμώνετε. Οδηγείτε σε απαξίωση ολόκληρα επιστημονικά πεδία τα οποία η προσφορά τους δεν αποτυπώνεται με όρους κέρδους».

«Η τρίτη κίνηση: Επιλέγετε μια αντιπαράθεση ιδεολογική για το άσυλο. Η καραμέλα που δε λιώνει ποτέ. Το φάρμακο δια πάσα νόσο. Προσπαθείτε να μας σύρετε ξανά πίσω. Στη συζήτηση που γινόταν το 2006 και το 1990. Και μάλιστα, τα σερβίρετε όλα με τη μορφή του αυτονόητου και του σύγχρονου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε στη ΝΔ ότι το 2011, με συντριπτική πλειοψηφία κατήργησε το άσυλο, με το σχετικό νόμο της Α. Διαμαντοπούλου. «Για να θυμηθούμε. Μήπως τα αμέσως επόμενα χρόνια, η χώρα μετατράπηκε σε παράδεισο ασφάλειας και νομιμότητας και κάθε παραβατική συμπεριφορά εντός του πανεπιστημίου εξαλείφθηκε;».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι δεν έχουμε μόνο μια ιδεολογική έμμονή αλλά και μια συνειδητή εξαπάτηση. «Συντονισμένη και άρτια οργανωμένη από τη ΝΔ που παραδοσιακά αρέσκεται να πουλάει το συγκεκριμένο προϊόν. Και πού έγκειται η εξαπάτηση; Μα στην απόκρυψη των όσων λέει σήμερα ο νόμος. Στον οποίο προβλέπεται ρητά ότι η αστυνομία επεμβαίνει όταν διαπράττεται κακούργημα ή πράξεις κατά της ζωής».

«Τι θέλετε λοιπόν στην πράξη να πετύχετε; Να περιπολεί η αστυνομία έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας; Να βάλετε τους Μαύρους πάνθηρες με τους οποίους έχετε γεμίσει το μετρό;» διερωτήθηκε με νόημα.

«Δυσανεξία και με την αυθεντική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στην Αυτοδιοίκηση»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στη νομοθεσία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει «από την πίσω πόρτα την πρωτοκαθεδρία του ενός».

«Τις ίδιες εμμονές και την ίδια δυσανεξία έχετε κ. Μητσοτάκη και με την αυθεντική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φέρνετε ένα νόμο για να ακυρώσετε τις επιπτώσεις ενός άλλου νόμου που ακόμα όμως δεν έχει εφαρμοστεί» σημείωσε.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.

«Φέρνετε ένα ψευτοδίλημμα: κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία- εμείς σας λέμε ότι η δημοκρατία είναι το κρίσιμο».

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού»

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού,» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διάταξη η οποία αλλάζει τη διοίκηση της Αρχής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας.

«Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο ίδιος αναρωτήθηκε αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του. «Σε ζητήματα ευαίσθητα για τη δημοκρατία για τους θεσμούς να επιδείξετε σοβαρότητα. Ξεκινάτε πολύ άσχημα».

«Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis»

«Όταν κ. Μητσοτάκη επικοινωνήσετε με την (Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού) κ. Βεστάγκερ, μην ξεχάσετε να αναφερθείτε στο γεγονός ότι ένας επιχειρηματίας έχει τόσα πολλά συσσωρευμένα Μέσα στη χώρα και το μοναδικό πρακτορείο διανομής του Τύπου, και αυτός ο επιχειρηματίας τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα χορηγός σας και να έχει οικογενειακές σχέσεις με τη δική σας οικογένεια. Μην ξεχάσετε να το πείτε αυτό στην κ. Βεστάγκερ να βγάλει τα συμπεράσματά της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δευτερολογία του.

Ειδικότερα, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Πικραμμένο που πήρε τον λόγο «γιατί ουσιαστικά με την παρέμβασή του επιβεβαίωσε όσα λέμε περί προσχηματικότητας κωλύματος για την κ. Θάνου».

Είπε πως αυτό το έκανε με δύο τρόπους. «Αναφερθήκατε στη δική σας θητεία στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ουδέν μεμπτόν, αλλά εφόσον ένας δικαστής έχει τη δυνατότητα να καταλαμβάνει αυτή τη θέση, σημαίνει ότι δεν είναι μια θέση κομματικής επιλογής. Συνεπώς, ουδέν μεμπτόν για την κ. Θάνου επειδή διετέλεσε σε αυτή τη θέση, γιατί αυτό λέει ο τυπικός λόγος σε αυτό που καταθέσατε», είπε.

«Δεύτερον», προσέθεσε, «επί της ουσίας επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι το αν κατέχει αυτή τη θέση έχοντας κομματική ή πολιτική κρίση. Δεν είναι αυτός ο λόγος που την αντικαθιστάτε, αλλά το τι έκανε αυτό το διάστημα. Μας είπατε ότι έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την υπόθεση του “Άργος”».

«Μας είπε ο κ. αντιπρόεδρος ότι το πρόβλημα ήταν ότι έκανε (η κ. Θάνου) ασφαλιστικά μέτρα για να μην ελεγχθεί από την Επιτροπή. Δεν έχετε δίκιο. Ασφαλιστικά έγιναν γιατί ήταν η διαδικασία του επείγοντος, επειδή βάλτωνε αυτή η υπόθεση επί δυο χρόνια επί προεδρίας του κ. Κυριτσάκη», προσέθεσε και τόνισε ότι προκύπτει το «κρίσιμο πολιτικό ερώτημα “γιατί βάλτωνε αυτή η υπόθεση”».

Απαντώντας περαιτέρω στον κ. Πικραμμένο, ανέφερε ότι δεν είναι ο ίδιος η αιτία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται στη Βουλή.

«Υπάρχει ένας νόμος με τον οποίοι όλοι διαφωνούμε και εμείς σπεύσαμε να τον αλλάξουμε στην Αναθεώρηση, τον ν. περί ευθύνης υπουργών και όλων όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί ή πρωθυπουργοί. Η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς Διαφθοράς έστειλαν την υπόθεση Novartis στη Βουλή και την έστειλαν χωρίς να ελέγξουν, γιατί ο νόμος το επέβαλε, όλα τα πρόσωπα που είχαν διατελέσει υπουργοί», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη σχολίασε ότι «οι ίδιοι αυτοί εισαγγελείς, αυτοί που στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδίως ο κ. Σαμαράς απείλησαν, είναι αυτοί που θέτουν στο αρχείο τις υποθέσεις συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που αναφέρονταν στη δικογραφία. Χτες καταγγέλλατε ως σκευωρούς τους δικαστές, σήμερα κ. Μητσοτάκη επιχαίρετε για τις αποφάσεις τους».

«Σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis»

«Για να τελειώσει αυτή η υπόθεση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, «εγώ σας προκαλώ να συστήσετε εξεταστική επιτροπή για τη Novartis, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια τι συνέβη με το φάρμακο, με την υπερκοστολόγηση».

«Θα την πατήσετε όπως την πατήσατε με την άλλη σπουδή σας, να στείλετε τον Πολάκη για μια υπόθεση που δεν έχει να κάνει με προσωπικές διενέξεις με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πουλή, θα είναι το Βατερλό σας γιατί όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για το τι έγινε τόσο χρόνια και με τη Novartis και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και όλα τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας», προσέθεσε ίδιος.

Αναφορικά με την κόντρα για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι δική του επιλογή να αντιπαρατίθενται στη Βουλή για το ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα της ΕΥΠ.

«Δεν κατανοώ γιατί επιμένετε σε ένα λάθος, γιατί υπάρχει τυπικό και ουσιαστικό πρόβλημα», είπε στον κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί επέλεγαν ανθρώπους με γνωστή σταδιοδρομία και δεν είμαι μονάχα τα τυπικά πτυχία του βιογραφικού τους».

Παράλληλα, είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ότι επιλέγει «έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και που οι μόνες περγαμηνές του είναι ότι διετέλεσε σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι».

«Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε πως περίμενε ουσιαστική απάντηση του πρωθυπουργού για τον νέο διοικητή, «αλλιώς θα αρχίσω να υποψιάζομαι ότι έχουν βάση διάφορα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την πραγματικά περίεργη επιλογή που έχετε κάνει».

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com