Θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «επιτελικό κράτος»

0

«Η προετοιμασία το σ/ν έγινε εν κρυπτώ και χωρίς να συμμετέχουν σε αυτή οι αρμόδιοι θεσμικοί, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς όπως βεβαίως και τα καθ ύλην αρμόδια στελέχη της δημόσιας διοίκησης».

————————————————————————–

Και το όνομα αυτού, «επιτελικό κράτος». Αυτή είναι η ονομασία που αναφέρεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις επιτροπές της Βουλής την Παρασκευή και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη.

Κατά την κυβέρνηση, το νέο νομοσχέδιο έχει στόχο την αποκομματικοποίηση και την ανεξαρτησία της δημοσιάς διοίκησης. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, η κριτική που ασκείται κάνει λόγο για παλινόρθωση, υπό θεσμικό μανδύα του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς και υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό

«Όχι μόνο δεν λύνει υπαρκτά προβλήματα αλλά αντιθέτως προσθέτει γραφειοκρατικές δομές, δεν επιλύει αλλά εντείνει προβλήματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων με τη δημιουργία της Προεδρίας της Κυβέρνησης και νέων Γενικών και Ειδικών Γραμματειών υπό τον πρωθυπουργό (συνολικά έξι Γ.Γ. και μία Ε.Γ.), αυξάνει τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων με στόχο τη δημιουργία κομματικού – πρωθυπουργικού στρατού και κάνει απαράδεκτες παρεμβάσεις αμφίβολης συνταγματικότητας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη διοίκηση», σχολιάζει σήμερα σε συνέντευξή του ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Διαβάστε περισσότερα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημιουργική λογιστική περί μετακλητών: Το 9 είναι μικρότερο του 5!

«Η ΝΔ επιθυμεί την επιστροφή στο γνωστό αμαρτωλό παρελθόν της πλήρους κομματικοποίησης του κρατικού μηχανισμού»

Ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ η κριτική επικεντρώνεται στην κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του ν. 4369/16 περί αποκομματικοποίησης της διοίκησης όπως το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, οι Διοικητικοί και Τομεακοί Γραμματείς των Υπουργείων καθώς και οι προβλέψεις για την κάλυψη των θέσεων Προέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων και γενικά των μελών της Διοίκησης των Νομικών Προσώπων του Κράτους με ανοιχτές και αντικειμενικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών που φέρει το νέο νομοσχέδιο. «Αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή: αυτή του Πρωθυπουργού», ανέφερε προχθές η Κουμουνδούρου.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας, την ώρα που στόχος του κράτους θα έπρεπε να παραμένει η ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών ελέγχου.

«Παντελής έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη Δημόσια Διοίκηση»   

«Το ν/σ καταργεί πρόσφατους νόμους και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης πριν ακόμη αξιολογηθεί η εφαρμογή τους», σχολιάζεται στην ίδια ανακοίνωση. «Ο νόμος 4369/16 και οι προβλέψεις του για Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών (όπως έχουμε ήδη αναφέρει), ο νόμος 4606/2019 για την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, το Παρατηρητήριο της Δημόσιας Διοίκησης, ο πολυετής στρατηγικός προγραμματισμών των προσλήψεων κ.α. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάργηση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εντείνουν την ανησυχία μας ότι η νέα κυβέρνηση δεν διαθέτει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Δημόσια Διοίκηση πέραν από την κατάληψη του κράτους και έξω από κάθε κανόνα και δημοκρατικό έλεγχο».

Χωρίς διαβούλευση έρχεται το νέο νομοσχέδιο

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ύστερα από έντονες αντιδράσεις το νομοσχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέσω του opengov.gr, δηλαδή, όταν αυτό είχε ήδη κατατεθεί στη Βουλή. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει κρίσιμα θεσμικά ζητήματα απαξιώνοντας πλήρως το δημόσιο διάλογο και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για μία νομοθετική παρέμβαση αυτής της εμβέλειας δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση», σχολιάζεται από τις ίδιες πηγές.

Το προσωπείο του φιλελεύθερου εκσυγχρονισμού έχει ήδη καταρρεύσει.

Για «θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο “επιτελικό κράτος”», κάνουν λόγο οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας και υπενθυμίζοντας ωστόσο την γενική κριτική πως η ανάγκη ενός σ/ν για την αναδιοργάνωση των κυβερνητικών οργάνων και τη βελτίωση του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, είναι υπαρκτή. Διαβάστε περισσότερα…

Οι πρώτες κριτικές

Γ. Κατρούγκαλος: Νόμο για το κομματικό κράτος έπρεπε να τον πούνε

«Το νομοσχέδιο επαναφέρει το θεσμό των κομματικών γενικών γραμματέων, σταματώντας την διαδικασία επιλογής τεχνοκρατών που είναι ήδη σε εξέλιξη, και μάλιστα με κατατεμαχισμό της οργάνωσης και της διοίκησης των υπουργείων που θα πλήξει καίρια την αποτελεσματικότητα τους» τόνισε σε συνέντευξή του στο News 24/7 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Διαβάστε περισσότερα…

Χρ. Σπίρτζης: Αντί για σύγχρονες δομές διακυβέρνησης και συντονισμού, θεσπίζεται η ενός ανδρός αρχή του Πρωθυπουργού

Αντί για αποκομματικοποίηση και ανεξαρτησία της δημοσιάς διοίκησης, θεσμοθετείται η παλινόρθωση του κομματικού κράτους με διορισμούς ημετέρων. Αντί για ενίσχυση των αξιόπιστων και ανεξάρτητων δομών έλεγχου, ανατίθεται ελεγκτικό έργο σε ιδιώτες χωρίς κανένα εχέγγυο ανεξαρτησίας. Διαβάστε περισσότερα…

Σία Αναγνωστοπούλου: Μετά τη Νομική η νέα κυβέρνηση καταργεί το ΣΕΕΔΔ

Σχολιάζοντας το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκης η Σία Αναγνωστοπούλου έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook «Έτσι θα παταχθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Καταργώντας το περιφερειακό γραφείο του ΣΕΕΔΔ στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ή αλλιώς… μ ένα σμπάρο 2 τρυγόνια. Η νέα κυβέρνηση επ ευκαιρία εκδικείται ακόμα μια φορά την Πάτρα. Μετά τη Νομική το ΣΕΕΔΔ». Διαβάστε περισσότερα…

Στ. Κούλογλου: Σε εξέλιξη απόπειρα δημιουργίας νέου καθεστώτος

«To νέο μοντέλο διακυβέρνησης είναι υπερσυγκεντρωτικό, καθώς όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στο πρωθυπουργικό γραφείο που αποτελείται βασικά από μη εκλεγμένους συμβούλους. Καταργούνται μια σειρά ανεξάρτητες αρχές. Επί της ουσίας καταργείται το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όπως και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και οι Επιθεωρητές Υγείας και Δημοσίων Έργων», σχολίασε προχθές ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Διαβάστε περισσότερα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το επιτελικό κράτος στήνει «εθνικό αφήγημα»: Μεταξύ των εκατοντάδων διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό -ή καλύτερα συγκεντρωτικό- κράτος προβλέπεται η συγκρότηση της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com