Ο Ν. Μηταράκης επιμένει στο «ασφαλιστικό Πινοσέτ»

0

Μιλώντας στον Real Fm, ο νέος υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης έσπευσε να διαφημίσει ως «μεγάλη αλλαγή» την πρόθεσή της κυβέρνησης της ΝΔ να γίνει κεφαλαιοποιητικό το σύστημα των επικουρικών συντάξεων – αλλαγή που αν γίνει θα έχει ολέθριες συνέπειες για νυν και καινούργιους ασφαλισμένους

——————————————————————————–

Ανάμεσα σε διακηρύξεις όπως για την «ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας (που) αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης» ή ότι «δεν θα υπάρξει καμιά μείωση συντάξεων», ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8, τόνισε πως  η μεγάλη αλλαγή στο ασφαλιστικό θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα γίνει κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή «τα χρήματα των ασφαλισμένων θα βρίσκονται στο δικό τους λογαριασμό». «Αυτό, σε συνδυασμό με την κύρια σύνταξη, θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και αισιοδοξία στους σημερινούς νέους για περισσότερη ισορροπία στον ασφαλιστικό τους κουμπαρά, ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών της χώρας» υπογράμμισε ακόμα.

Οι ισχυρισμοί όμως του κ. Μηταράκη έχουν καταρριφθεί πολλάκις. Πίσω από την τάχα ακίνδυνη διατύπωση «τα χρήματα των ασφαλισμένων θα βρίσκονται στο δικό τους λογαριασμό», κρύβεται η μεταβίβαση της διαχείρισης των εισφορών των εργαζομένων για την επικουρική ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες, εκθέτοντας τον κόπο τους στην αβεβαιότητα του «επενδυτικού κινδύνου» και τις διακυμάνσεις των αγορών. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο, παρά για το μοντέλο ατομικών λογαριασμών (ατομικές μερίδες) στην κοινωνική ασφάλιση, εμπνευσμένο από τις ιδέες των Φρίντμαν – Σβαρτς (Σχολή του Σικάγου).

Το να γίνει κεφαλαιοποιητικό το σύστημα χορήγησης των επικουρικών συντάξεων, σημαίνει ότι θα έχει κόστος και για τους σημερινούς συνταξιούχους και για τους σημερινούς εργαζόμενους που θα δουν τις εισφορές τους να μην έχουν την επόμενη ημέρα αντίκρισμα σε επικουρική ασφάλιση.

Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, με το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η δημόσια επικουρική ασφάλιση θα είναι αντικείμενο διαχείρισης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ουσιαστικά προτείνει την απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από τον δημόσιο πυλώνα, κάτι ωστόσο που προσκρούει στο άρθρο 22 παρ. 5 του συντάγματος, το οποίο ορίζει ρητά ότι «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων».

Οι νέοι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν το ιδιωτικό κερδοσκοπικό σύστημα των ατομικών μερίδων θα αντιμετωπίσουν την διαρκή αβεβαιότητα του επενδυτικού κινδύνου, τις μεταβολές και τις διακυμάνσεις των αγορών. Το πλέον πιθανό, αν όχι βέβαιο, σενάριο είναι οι μειωμένες συντάξιμες αποδοχές σε σχέση με αυτές που δίνει το σημερινό σύστημα, παρά τις μειώσεις της τελευταίας δεκαετίας (αναλυτικά για το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η ΝΔ, εδώ)

Αν αναπτυχθεί η οικονομία, θα…

Για να επιστρέψουμε στον κ. Μηταράκη, στην ίδια συνέντευξη εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση «ευελπιστεί» πως με τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας θα μπορεί να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα και μία αύξηση στις συντάξεις.

Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για 25% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επανέλαβε δε τη γνωστή επωδό πως η «αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Και λίγη ατζέντα νόμος και τάξη

Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι το θέμα του μεταναστευτικού, αλλά και το σωφρονιστικό σύστημα, «για εμάς είναι ζητήματα ασφάλειας». «Για την κυβέρνηση, η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας» συμπλήρωσε.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com