Τι δείχνει για το μέλλον ο εκβιασμός των διαγνωστικών κέντρων

0

Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκβιασμός των διαγνωστικών κέντρων ασκήθηκε ελάχιστες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές. Η παράνομη απαίτησή τους να εισπράττουν από τους ασφαλισμένους το 85% του κόστους της εξέτασης (αλήθεια, δεν υπήρξε πουθενά ένας εισαγγελέας που να ενδιαφέρεται για την παραβίαση των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ;) επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας που τελικά -έτσι πίστευαν- θα το χρεωνόταν πολιτικά η κυβέρνηση.

Και, ταυτόχρονα, τα διαγνωστικά απέδειξαν ότι προσδοκούν την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με μια κυβέρνηση «πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα», εις βάρος, φυσικά, του δημοσίου συμφέροντος.

Έτσι η κοινωνία μπορεί να πάρει μια ιδέα για το τι θα συμβεί αν η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη καταφέρει να έρθει στα πράγματα. Να καταλάβει πόση αρπακτικότητα και πόση αυθαιρεσία μπορεί να αναδυθεί από την κρατικοδίαιτη και άνευ ανταγωνισμού επιχειρηματικότητα. Πόση πίεση μπορούν να ασκήσουν τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα όταν βρουν περιβάλλον «φιλικό προς την ιδιωτική πρωτοβουλία».

Πόσο κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή κρύβουν οι φαινομενικά αθώες εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη για αγορά υπηρεσιών του ΕΣΥ από ιδιώτες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα στη δημόσια υγεία. Όλα θα πηγαίνουν ρολόι μέχρι οι ιδιώτες να καταλάβουν ότι μπορούν, εκβιάζοντας, να κερδίσουν περισσότερα. Και το κράτος, προκειμένου να ανταποκριθεί, θα επιταχύνει το ξήλωμα της δημόσιας υγείας.

Καλώς λοιπόν έγιναν αυτά τώρα, πριν τις εκλογές. Ώστε να καταλάβει ο κόσμος και να πάει στην κάλπη με νου και γνώση. Ξέροντας δηλαδή ποιοι είναι αυτοί που θα υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και ποιοι σκοπεύουν να το μοιραστούν με τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα ως λάφυρο.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com