Το δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρο…

0

Του Νίκου Παπαδόπουλου*

Ξεκινώντας από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, είναι γεγονός ότι και για εμάς αλλά και για χιλιάδες προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας, ήταν απρόσμενο και απροσδόκητο.

Ωστόσο δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κάνουμε πίσω σε αυτή την κρίσιμη μάχη, τις εθνικές εκλογές. Μόνο αν δουλέψουμε συλλογικά, δούμε τα αδύνατα σημεία μας και βγούμε ανοιχτά στην κοινωνία, βάζοντας τα πραγματικά πολιτικά διλήμματα, μπορούμε να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα. Από την κοινωνία άλλωστε εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Ήμασταν πάντα έξω στο δρόμο και στα χωριά, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι δεν την θυμόμαστε μόνο προεκλογικά. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η ίδια η κοινωνία θα μας δώσει την απάντηση αν θέλει να συνεχίσουμε ή όχι.

Το δίλημμα λοιπόν σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρο: Ποιος και με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο τα επόμενα 4 χρόνια. Την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και υπουργούς τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και μαζί τους κι άλλους συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς οι οποίοι προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιό τους προχώρησαν σε απολύσεις, κάθετες μειώσεις συντάξεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας κλπ., είτε θα έχουμε μια προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία.

Η αλήθεια είναι ότι ξεκινάμε από μια σημαντική βάση με 1,5 εκατομμύριο ψήφων που μας έδωσαν σαν αφετηρία το 24% του εκλογικού σώματος και σε αυτό το σημείο δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών, σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές, θα αυξήσει τη συμμετοχή αλλά και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων μας.

Βασική μας στρατηγική από εδώ και στο εξής πρέπει να είναι το άνοιγμα στην κοινωνία με ανάδειξη του προγράμματός μας για την επόμενη 4ετια, με κύριους άξονες την ανάπτυξη, με έμφαση στην παραγωγή και στην καινοτομία, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, τα μέτρα στήριξης των αδυνάτων αλλά και της μεσαίας τάξης.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, καταφέραμε μέσα σε δύσκολες και ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες να νομοθετήσουμε μια σειρά από μέτρα που στόχο είχαν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με ενίσχυση κυρίως των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων. Ορισμένες από αυτές τις τομές είναι η δωρεάν περίθαλψη για 2.500.000 ανασφάλιστους πολίτες, η διαγραφή των βεβαιωμένων στην εφορία οφειλών όσων ανασφάλιστων νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο επί εποχής Σαμαρά, η κατάργηση του πεντάευρου στα νοσοκομεία για όλους τους ασφαλισμένους, το επίδομα ενοικίου και στέγασης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενίσχυσης του Σώματος Επιθεωρητών.

Επιπλέον, θεσπίσαμε τις 120 δόσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με διαγραφή των προσαυξήσεων έως 85% και δικαίωμα συνταξιοδότησης, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από 24% σε 13% και στην ενέργεια και στο φυσικό αέριο από 13% στο 6%, την απαλλαγή από την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης από 5% στο 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, τη μόνιμη 13η σύνταξη, την ακύρωση της περικοπής συντάξεων και την αύξηση 620.000 συντάξεων από 1/1/2019, την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων (Ιόνια οδός, Ε65, Κόρινθος- Πάτρα, Αθήνα-Θεσ/νίκη Τέμπη, Μαλιακός-Κλειδί) με επανεκκίνηση των έργων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με όφελος προς το δημόσιο και τέλος την απορρόφηση 100% τον κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υλοποίηση έργων.

Θα ήθελα, τέλος, να υπογραμμίσω τα οφέλη της καθιέρωσης της απλής αναλογικής καθώς   αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς, ωθεί σε συναινέσεις αλλά και στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών. Μόνο με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα αλλάξει το παλιό δημαρχοκεντρικό μοντέλο των δήμων, επιλύοντας τοπικά ζητήματα και βάζοντας φρένο στην κακοδιαχείριση δεκαετιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κάναμε πολλά, θα κάνουμε περισσότερα για το μέλλον αυτού του τόπου και την περαιτέρω βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Με τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου, στον οποίο πρέπει να συμμετέχει η Αριστερά και οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, ως αντίβαρο απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Στις επικείμενες εκλογές θεωρούμε ότι ο ίδιος ο λαός δεν θα ξεχάσει ποιος τον χρεοκόπησε, ποιος τον έκλεψε, ποιες παρατάξεις συμμετείχαν σε όλα τα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης και ότι θα βάλει ένα τέρμα στις βλέψεις του κ. Μητσοτάκη για κατάργηση του πενθήμερου και του οχτάωρου, για κατάργηση της 13ης σύνταξης και πολλών άλλων θετικών μέτρων. Ο λαός λοιπόν θα αποφασίσει, καθώς αυτός ήταν και θα είναι ο κυρίαρχος.

*Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι βουλευτής ν. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com