ΣΥΡΙΖΑ: Η ανατροπή είναι δυνατή

0

Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου *

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν μια καθαρή ήττα για το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να παραδεχτούμε την ήττα και το μέγεθος της, αν θέλουμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απογοητευτικό. Στις ευρωεκλογές του 2014, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε πάρει 26,56%. Το 2019, ως κυβέρνηση ο Σύριζα, έβγαλε μεν τη χώρα από τα μνημόνια, ψήφισε δε και εφάρμοσε μνημόνιο, δυσαρεστώντας ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του. Ετσι, έλαβε ποσοστό 23,80%, μειώνοντας τα ποσοστά του σε σχέση με το 2014 κατά 2,76%.

Το 2014, η ΝΔ μετά την εφαρμογή του δικού της προγράμματος προσαρμογής, έπεσε στο 22,72%.

Τον Ιούνιο του 2012 το ΠΑΣΟΚ μετά την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου έπαθε πραγματική συντριβή, λαμβάνοντας ποσοστό 12,28%, πριν πέσει – μέχρι και σήμερα – στα μονοψήφια νούμερα.

Θα μιλούσαμε για πραγματική Κομματική  «κατάρρευση» αν γύριζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά, σαν αυτά που είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όπως συνέβη και με το ΠΑΣΟΚ.

Το ότι καταφέρνει, μετά από τρία συνεχή χρόνια  εφαρμογής προγράμματος προσαρμογής (εφαρμογή μνημονίων), να κινείται κοντά στο 25%, είναι ένα σημαντικό στοιχείο αντοχής. Αν συνυπολογίσουμε την τεράστια μιντιακή πολεμική που δέχθηκε, έχουμε πολλές ελπίδες να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα ώστε να εμπιστευτούν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο κομμάτι των πλατειών του 2015, όσοι δεν ψήφισαν στις ευρωεκλογές και όσοι ξεθύμαναν, στέλνοντας και τα μηνύματα τους. Όσοι απείχαν συνειδητά στέλνοντας τα μηνύματα δυσαρέσκειας για τα λάθη, τις αδυναμίες, την ασυνέπεια σε πολλά ζητήματα, τις καθυστερήσεις, τις προσωπικές στρατηγικές, μπορούν να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στην Αριστερά, στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ποσοστό 23,80% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στις ευρωεκλογές ,θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στις εθνικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η αδιαμφισβήτητη ηγεμονική δυναμική στο χώρο της κεντροαριστεράς, είναι η Ριζοσπαστική Αριστερά και ο μεγάλος αντίπαλος της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με 9,5 μονάδες επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις. Πριν 2-3 μήνες η διαφορά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν πάνω από 12 μονάδες έφθανε τις 15. Άρα η διαφορά συνεχίζει μειούμενη και θα φθάσει μέχρι την πλήρη της ανατροπή. Φαίνεται ότι ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015 τον εμπιστεύεται ξανά, αλλά θέλει το χρόνο του, είναι διστακτικός.

Οι πολιτικές και τα μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται, όπως για παράδειγμα οι  120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και εφορεία, είναι πρωτόγνωρα.

Τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και η γενικότερη πολιτική και λογική στήριξης συνανθρώπων μας με μεγαλύτερη ανάγκη, κερδίζει έδαφος στην κοινωνία. Τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν διαμόρφωσαν μια δυναμική στην κοινωνία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα εκτοξεύσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτά των ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε από τη ΝΔ. Έχασε από την αποσυσπείρωση και από την αποχή.

Να γίνει γνωστό στο λαό – που τον ξεζούμισαν με τα μνημόνια – τι τον περιμένει αν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές και όχι μόνο στα εργασιακά και στην κοινωνική στήριξη.

Ο κ. Βενιζέλος (ΚΙΝΑΛ), πανηγύριζε που μαζί με τη ΝΔ θα βγάλουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Θέλουν να βάλουν στο  χέρι την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Έχουν και σκάνδαλα και δάνεια να σβήσουν, με την προϋπόθεση να έχουν τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Κάτι τέτοιο είναι όμως αδύνατον. Το ΚΙΝΑΛ θα συρρικνωθεί κι άλλο και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές θα αναπτύξει δυναμική ανατροπής.

Ο λαός θα καταλάβει πόσα πράγματα που έγιναν την τελευταία τετραετία δεν θα είχαν γίνει αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Από την αντιμετώπιση της διαφθοράς στα νοσοκομεία και το ΕΣΠΑ μέχρι τους ανασφάλιστους, την Πρωτοβάθμια υγεία και την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τα λάθη και τις αντιφάσεις του. Δυστυχώς, δεν αρκούν τα λάθη του Κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βελτιώσει τον εαυτό του.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com