Ούτε ένα λεπτό για χάσιμο

0

Έχουμε έργο πίσω μας, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε κοινωνικές αναφορές και προσανατολισμό, έχουμε ηγέτη, έχουμε πείσμα, έχουμε δίκιο. Αυτό που σίγουρα δεν έχουμε: ούτε ένα λεπτό για χάσιμο.

————————————————————————-

Οι παρορμητικές και εν θερμώ κατάρες στον ίδιο λαό που μέχρι πριν λίγο επικαλούμασταν ή οι προσπάθειες ωραιοποίησης του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών ή των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν βοηθούν σε τίποτα. Αντιθέτως, αποπνέουν ελιτισμό και σε κάθε περίπτωση αδυναμία ολοκληρωμένης κατανόησης της πραγματικότητας.

Ο κόσμος σκέφτεται και ψηφίζει με χιλιάδες διαφορετικά κριτήρια και προχθές μεγάλη μερίδα του, παρά την πόλωση, επέλεξε να αντιμετωπίσει τις Ευρωεκλογές ως εκλογική αναμέτρηση δεύτερης τάξης: Να αποδοκιμάσει, να ψηφίσει χαλαρά, να τρολάρει, να απέχει, να αδιαφορήσει.

Ένα άλλο σημαντικό τμήμα του επανασυσπειρώνεται στη Δεξιά παράταξη με βασικό κίνητρο την ανάκτηση της εξουσίας, ακόμη κι αν απεχθάνεται τον επικεφαλής της. Είναι ένα ρεύμα που συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό και διεθνές κλίμα και που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Και να μην μας διαφεύγει ποτέ από το μυαλό, ότι, με εξαίρεση τις “ειδικού τύπου” εκλογές του 1981, η Δεξιά παράταξη (από την κεντροδεξιά ως την ακροδεξιά) στη χώρα μας δεν έπεσε ποτέ αθροιστικά κάτω από το 40% σε εθνικές εκλογές (με χαμηλότερο το 39,84% των ΝΔ-ΛΑΟΣ- Παπαθεμελή-Χρυσής Αυγής το 2009).

Τώρα όμως η συζήτηση αλλάζει.
Τώρα εκλέγουμε Πρωθυπουργό και κυβέρνηση.
Έχουμε μπροστά μας χονδρικά ένα μήνα ως τη μάχη των μαχών.
Και 9 μονάδες να καλύψουμε.

Πρώτα απ’ όλα, ψυχραιμία.
Γίνεται ήδη η ανάλυση όσων δεν πήγαν καλά και μας οδήγησαν σε τελείως λάθος τελικές εκτιμήσεις (για τις οποίες εγώ προσωπικά ζητώ συγγνώμη).

Λάθη έγιναν πολλά. Σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο.
Αυτά, όμως, δεν θα λυθούν στα κοινωνικά δίκτυα.
Θα λυθούν με τις αναγκαίες αλλαγές.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε χθες και για αυτά.

Το βασικό: Από σήμερα κάλεσμα σε όλους και όλες στον περίγυρό μας για άμεση ενεργοποίηση / συστράτευση.
Σε εθνικές εκλογές, ο προοδευτικός-δημοκρατικός χώρος (από το δημοκρατικό Κέντρο ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) έχει καταγράψει αθροιστικά ως ιστορικό χαμηλό το 50,85% του 1977.

Χάσαμε χονδρικά 300.000 ψηφοφόρους από τις Ευρωεκλογές του 2014 και 600.000 ψηφοφόρους από το Σεπτέμβρη του 2015.
Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους ξανασυναντήσουμε, να συζητήσουμε μαζί τους, να τους πείσουμε, να ξανασυμπορευτούμε, για να κερδίσουμε. Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε θα γίνει μέσα από τον αυτοεγκλωβισμό μας στην εικονική πραγματικότητα του Facebook.

Τα μέλη, τα στελέχη, οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναγωνιστές της προοδευτικής συμμαχίας πρέπει τώρα να δώσουμε το 120% των δυνάμεών μας. Όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν, μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω. Οι υπόλοιποι, να κάνουμε το παν.

Έχουμε έργο πίσω μας, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε κοινωνικές αναφορές και προσανατολισμό, έχουμε ηγέτη, έχουμε πείσμα, έχουμε δίκιο. Αυτό που σίγουρα δεν έχουμε: ούτε ένα λεπτό για χάσιμο.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Facebook του Γιάννη Μπουρνού

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com