Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιό μας για την Ελλάδα των Πολλών (βίντεο)

0

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6%, και καταβολή 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα αποτελούν τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το 2019 – Θετικά μέτρα και για το 2020

———————————————————————–

Αυτά που ανακοινώνουμε σήμερα «είναι το σχέδιο μας για την Ελλάδα των Πολλών, ένα σχέδιο που είχαμε καταρτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τώρα είναι η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπάθειών μας. Για αυτό το σχέδιο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με αυτό ζητάμε την ψήφο και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη που μας πέρασε εξαγγείλαμε νέα οικονομική πολιτική, διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια. Παρουσιάζουμε ένα σχέδιο που βασίζεται πάνω στους κόπους του ελληνικού λαού. Ένα σχέδιο ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την ανάκαμψη της οικονομίας στην καθημερινότητά τους».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει ωστόσο ότι «υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που ενώ σήκωσε μεγάλο βάρος της κρίσης δεν έχει αισθανθεί τις θετικές προοπτικές και την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Οι προηγούμενοι είχαν αφήσει τα ταμεία άδεια. Εμείς πέρα από την έξοδο στα μνημόνια έχουμε καταφέρει ένα μεγάλο απόθεμα ρευστότητας και έχουμε καταφέρει να δανειζόμαστε με ιστορικό χαμηλό», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «τους κόπους του ελληνικού λαού δεν σκοπεύουμε να τους αφήσουμε να τους ξοδέψουμε άσκοπα αλλά ούτε να λιμνάζουν. Μέρος των πόρων αυτών 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ».

«Τα μόνιμα θετικά μέτρα αφορούν ένα πακέτο που χωρίζεται σε δύο μέρη: αυτά που αφορούν το 2019 και αυτά που αφορούν το 2020 και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε για το 2019 τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, τη μετάταξη του συντελεστή φορολογίας όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο) στο 6%.

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου από το Ζάππειο και την άμεση καταβολή «της λεγόμενης 13 σύνταξης» στο μισό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης, παρομοιάζοντάς τη με το δώρο Πάσχα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών είναι στα 260 εκατ. για τους 6 μήνες άμεσα από τον Μάιο.

«Έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους του προγράμματος αλλά τους ξεπερνάμε κατά πολύ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τα μόνιμα θετικά μέτρα για το 2019

– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%

– Μετάταξη των τροφίμων με συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%

– Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) στο 6%

– Καταβολή 13ης σύνταξης (δώρο Πάσχα)

Τα μόνιμα θετικά μέτρα για το 2020

Όσον αφορά στα μόνιμα μέτρα για το 2020, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μέτρα με έντονο φιλο-αναπτυξιακό πρόσημο και ανακοίνωσε την κατάργηση από 1/1/20 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, την αύξηση του συντελεστή της απόσβεση των επενδύσεων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για το 2020 το συνολικό πακέτο μέτρων είναι περίπου 1,3 δις ευρώ. Συγκεκριμένα τα μέτρα είναι:

– Κατάργηση από 1.1.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση της εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

– Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Δηλαδή νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους. Αφορά επενδύσεις σε όλους τους κλάδους.

– Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατ’ έτος. «Άρα οι επενδυτές θα ξέρουν ότι θα έχουν πάρα πολύ σημαντικά κίνητρα από το 2020 και μετά».

– Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

– Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

– Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών

– Μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας

– Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το οικονομικό επιτελείο, χωρίζεται σε δύο μέρη: Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. “Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό”, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την “σαφή πορεία ανάκαμψης” που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι “βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ”.

“Ήρθε η ώρα οι θυσίες του λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται”

Ωστόσο, είπε πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στα χρόνια της κρίσης “που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας”. Για να σημειώσει ότι “τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού  να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα,  οι πολλοί δηλαδή, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους”.

Πάνω από 31 δισ. απόθεμα ρευστότητας, παρά το σχέδιο των προηγούμενων για “οικονομική ασφυξία και ‘παρένθεση'”.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι “είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της ‘αριστερής παρένθεσης'”. Είπε πως εκείνο “όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας στα δημόσια ταμεία”.

Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόκειται για 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε με το φθηνότερο επιτόκιο που είχαμε ποτέ από τις αγορές. Εξήγησε ότι από αυτό το απόθεμα ρευστότητας τα μισά περίπου είναι το λεγόμενο ‘μαξιλάρι’ ασφάλειας του ESM ενώ τα υπόλοιπα είναι οι κόποι του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Διαβεβαίωσε ότι “αυτούς τους κόπους δε θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά αλλά δε θα τους αφήσουμε και ανεκμετάλλευτους, θα τους επενδύσουμε στο μέλλον προκειμένου να διασφαλίσουμε και να τονώσουμε τη συνεχή αδιάλειπτη και διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας”.

 Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, εξοικονόμηση εκατομμυρίων απ’ τους τόκους

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα μέρος από αυτούς τους πόρους, 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. “Αυτό σημαίνει ότι ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος μας σε έναν αυστηρό δανειστή αλλά ότι εξοικονομούμε αρκετά εκατομμύρια ετησίως από τους τόκους”.

 “Διασφάλιση οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση”

Τα υπόλοιπα περίπου 11,5 δισ., συνέχισε, θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της οριστικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη κρίση. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σήμερα έδωσε εντολή και άνοιξε ένας ειδικός λογαριασμός όπου “θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες 5,55 δισ. ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα 3 χρόνια, 2020-2022. “Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή το 3,5%”. Αλλά, τόνισε, “την ίδια στιγμή αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για έναν ανασχεδιασμό του μίγματος πολιτικής, για την εμβάθυνση δηλαδή της Νεάς Οικονομικής Πολιτικής που εγκαινιάσαμε στη ΔΕΘ πέρυσι τον Σεπτέμβρη, με την υλοποίηση ενός ακόμα πιο φιλικού στην ανάπτυξη οικονομικού πακέτου για τα χρόνια που έρχονται”.

Χωρίς παραβίαση των στόχων για 3,5%, θα μπορούμε να σχεδιάσουμε το 2020-23 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την εκτίμησή του πως το πακέτο των φιλο-αναπτυξιακών μέτρων που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα επιτρέψει να καλύπτεται ο στόχος του 3,5% ως το 2022 ενδεχομένως και χωρίς καμία χρήση των δεσμευμένων στον ειδικό λογαριασμό χρημάτων. Ωστόσο σε περίπτωση που χρειαστεί θα έχουμε το περιθώριο χρήσης έως 1% του ΑΕΠ κατ’ έτος από τα χρήματα που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό, είπε.

“Με δυο λόγια δηλαδή”, εξήγησε, “θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ”.

“Αυτός ο σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα για ισχυρή τόνωση της ανάπτυξης, θα τονώσει την οικονομία αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της αναπτυξιακής πορείας να γίνουν πιο γρήγορα αισθητά στους πολλούς”.

Δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. για το 2019 και 800 εκατ. για το ‘20, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολόγητου

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα μεγέθη που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 και τις προβλέψεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την περίοδο 2019 -2022. Επισήμανε ότι για άλλη μια φορά, και για το 2018, τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα των αναμενόμενων. Με βάση αυτά, είπε, “προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχαμε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. Ευρώ, 800 εκατ. για το 2020, επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου, 1,22 δισ. για το 2021 και 2,33 δισ. για το 2022.

“Σε αυτόν το χώρο -που κατά πάσα πιθανότητα και με βάση την εως τώρα εμπειρία μπορεί να είναι και μεγαλύτερος στο τέλος της χρονιάς- ερχόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον 1% του ΑΕΠ περιθώριο από το 2020 και μετά”, πρόσθεσε.

Βρήκαμε τα χρήματα  από την υπεραπόδοση της οικονομίας και τις θυσίες του λαού και όχι από ιδιωτικοποιήσεις

“Παλαιότερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε κάνει μια πρόταση, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, και είχε πει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων για να μειώσουμε τα πλεονάσματα στο 2%”, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε:

“Ευτυχώς δεν προχωρήσαμε στο να ξεπουλήσουμε τα πάντα. Έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, αλλά όχι σε μια διαδικασία ότι υπάρχει να φύγει. Βρήκαμε τα χρήματα αυτά όχι από ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά τα βρήκαμε από την υπεραπόδοση της οικονομίας και από τις θυσίες του ελληνικού λαού”.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com