ΣΥΝ.Ε.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ: Αμετανόητο το ΚΙΝΑΛ και η ΠΕΚ στις θέσεις τους για την Παιδεία

0

Οι θέσεις που ψηφίστηκαν στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ για τη Δημόσια Εκπαίδευση και τα ζητήματα των εκπαιδευτικών βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με αυτές της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν γίνεται καμία αναφορά σε διορισμούς, θεωρούν συντεχνία τους εκπαιδευτικούς, και μιλάνε για επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού και της ατομικής αξιολόγησης, για τράπεζα θεμάτων και επαναφορά του θεσμού των σχολικών συμβούλων.

————————————————————————

Εύλογα προκύπτει η απορία αν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΕΚ  που συμμετείχαν στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ υιοθετούν και συμφωνούν με αυτές τις προτάσεις ή μήπως είναι εκείνοι που τις εισηγήθηκαν κιόλας;

Αναλυτικότερα, το ΚΙΝΑΛ δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά για την ανάγκη Μόνιμων Διορισμών στην Εκπαίδευση και προφανώς ούτε για ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αριθμού προσλήψεων και χρονοδιαγράμματος. Αντιθέτως, το μοναδικό σημείο που αναφέρει είναι η κατάργηση του νέου νόμου προσλήψεων-διορισμών και η θεσμοθέτηση του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Στην ουσία προτείνεται η επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου του 2010, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μάλιστα, αναφέρει πως το «επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι κλειστό», δηλαδή αποκαλεί εμμέσως τους 30.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που οργώνουν όλα αυτά τα χρόνια όλα τα σημεία της χώρας και στηρίζουν το Δημόσιο Σχολείο και τη μόρφωση των μαθητών, ως συντεχνία και κλειστό λόμπι.

Από τη μία η ΠΕΚ ταυτίζεται πλήρως και γίνεται ουρά της ΔΑΚΕ και ταυτόχρονα εμφανίζεται να μιλά σαν η ιστορία να ξεκινά το… 2015 και να παρουσιάζει σημάδια επιλεκτικής αμνησίας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η ΠΕΚ δεν έχει καταφέρει να βγάλει λέξη για όλα αυτά που οδήγησαν την εκπαίδευση αλλά και τη χώρα στην καταστροφή. Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Παπαντωνίου, εξοπλιστικά, υποβρύχια, NOVARTIS, SIEMENS δεν υπάρχουν κατά την ΠΕΚ. Τα 500 εκατομμύρια που χρωστάνε στον Ελληνικό λαό ΚΙΝΑΛ – ΝΔ για την ΠΕΚ είναι αμελητέα ποσότητα. Δυστυχώς οι εκπρόσωποί της δεν κατάφεραν να κάνουν στοιχειώδη αυτοκριτική για το επαίσχυντο μισθολόγιο του 2011 που οι ίδιοι προπαγάνδιζαν στα σχολεία.

Στις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ για την εκπαίδευση περιλαμβάνεται και η επαναθεσμοθέτηση της ατομικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, προφανώς με το τιμωρητικό και αυταρχικό περιεχόμενο του Π.Δ. 152/2013 –απολύσεις, τσεκούρωμα μισθών κα κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων–, που είχαν ψηφίσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν εκείνη την περίοδο κάτω και από την αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Επίσης, άλλη μια ιδεολογική εμμονή και ταυτόχρονα άλλη μια πολιτική ταύτιση του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ είναι η ίδρυση και λειτουργία «Πρότυπων Σχολείων», υιοθετώντας πλήρως το νεοφιλελεύθερο εκπαιδευτικό μοντέλο. Κι αυτό διότι τα πρότυπα σχολεία χαρακτηρίζονται από έναν μαθητικό πληθυσμό, ο οποίος επιλέγεται με διάφορα κριτήρια, όπως για παράδειγμα οι εξετάσεις και κατά συνέπεια ευνοούν τη διαμόρφωση κοινωνικών ιεραρχήσεων και ανισοτήτων με κριτήρια που φαίνονται ουδέτερα, αλλά στην πραγματικότητα είναι απολύτως ταξικά.

Επιθυμούν επίσης την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων με τα τραγικά αποτελέσματα που αυτή είχε για τους μαθητές των φτωχών οικογενειών.

Η ΠΕΚ  εδώ και πολύ καιρό ψηφίζει με χέρια και με πόδια στο Δ.Σ. ότι πει η ΔΑΚΕ, ακόμη και εθνικιστικού περιεχομένου κείμενα. Έχει συνταχθεί απόλυτα στα πάντα με τη ΔΑΚΕ.

Οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί πρέπει να γίνουν ανάχωμα στα νεοφιλελεύθερα σχέδια που ονειρεύονται να εφαρμόσουν μαζί – άλλη μια φορά – η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, η ΔΑΚΕ και η ΠΕΚ.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com