Η χαμένη αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων

0

Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου*

Το παλιό πολιτικό σύστημα δίνει την μεγάλη μάχη για να επανέλθει στην εξουσία. Χρησιμοποιεί όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα, για να μπορέσει να «ξεγελάσει» τους εργαζόμενους, την επιστημονική διανόηση, τη νεολαία, τη γυναίκα ,τους ανέργους, τους συνταξιούχους , τους μικρομεσαίους, τους αγρότες , γενικότερα τη μισθωτή εργασία, όπως τη σκανδαλολογία, τα fake news, τις υπόγειες συμμαχίες και τα «μαγειρεμένα» γκάλοπ.

Η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τους ολιγάρχες που ελέγχουν τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ ,το βαθύ κράτος που είχε μάθει να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις. Στην υπηρεσία τους είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ακροδεξιά στροφή που έχει πάρει, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο εκφράζει ένα μέρος της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας, τη δεξιά σοσιαλδημοκρατία, η οποία είναι έτοιμη να συγκυβερνήσει και πάλι με τη ΝΔ. Θέλουν μαζί να βάλουν φρένο στην αριστερά και στον Αλέξη Τσίπρα και προετοιμάζουν όλοι μαζί την επάνοδο τους στην εξουσία.

Η αντιπαλότητα έχει χαρακτηριστικά μίσους , χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και όλα με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών.

Τα κεντρικά κυρίως ΜΜΕ συγκεκριμένων πλουτοκρατών ,που μας επαναφέρουν στη μνήμη τον Μπερλουσκονισμό ,με τους στρατευμένους δημοσιογράφους σε εντεταλμένη υπηρεσία, διαμόρφωσαν σιγά σιγά κλίμα βέβαιης νίκης της ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο Έλληνας ψηφοφόρος.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι ευρωεκλογές θα είναι πρόκριμα των εθνικών εκλογών.

Στις 26 Μάη θα πραγματοποιηθεί μια σκληρή πολιτική σύγκρουση με τεράστια διλήμματα.

Ήδη δημιουργούνται δύο νέοι πόλοι:

Ο αριστερός, ο προοδευτικός, που εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καρδιά του, έναντι του συντηρητικού, νεοφιλελεύθερου πόλου, με κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Το ζήτημα της  αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων έχει τεθεί εδώ και καιρό ,όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Έχει δύο πτυχές :

Η μία έχει να κάνει με την καθαρή πλευρά της επιστήμης και η δεύτερη, η νοσηρή πλευρά, αφορά ένα σοβαρό τμήμα των δημοσκόπων ,των αναλυτών, το οποίο έχει πλήρως ενσωματωθεί στα συστημικά συμφέροντα και πολλές φορές βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Ξεχνούν όμως το γκάλοπ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα καταγράψει την δική της ιστορική δημοσκόπηση στις κάλπες, αποδεικνύοντας ότι οι πολίτες δεν χειραγωγούνται , ούτε είναι άβουλα όντα.

Η αριστερά ,η οικολογία ,η αριστερή σοσιαλδημοκρατία ,οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας θα δώσουν τελευταία την απάντηση και θα είναι νικηφόρα . Θα ακυρώσουν στη πράξη το «εύφορο» κλίμα της υποτιθέμενης νίκης από τις δυνάμεις της συντήρησης, τις δυνάμεις του χθες.

Δεν θα επιτρέψουν στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό να έρθουν ξανά στα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Όσο περισσότερο οι μεγαλοεκδότες ,οι μεγαλοκαναλάρχες , γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων – έντυπες και ηλεκτρονικές – , τις τηλεοράσεις και τις ραδιοφωνικές συχνότητες με ψέματα, απειλές και συκοφαντίες, άλλο τόσο οι δημοκρατικοί πολίτες θα γεμίζουν στάδια, γήπεδα και πλατείες σε όλη τη χώρα, για να εκφράσουν τη στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Προοδευτική Συμμαχία.

Ο εφησυχασμός και η αδράνεια είναι ο χειρότερος σύμβουλος . Ο καθένας μας και η  κάθε μια , έχει τις δικές του ευθύνες .Ο εφησυχασμός ,η αδιαφορία ,η αδράνεια ,η εσωστρέφεια δεν ταιριάζουν σε αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες. Σίγουρα δεν έγιναν όλα όπως τα οραματίζεται ο καθένας μας , έγιναν όμως πολλά και τα πιο φιλολαϊκά έρχονται.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com