Μουζάλας: «Ψηφίζοντας Μητσοτάκη, ψηφίζουν ακραία δεξιά»

0

Την κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς της οποίας οι πράξεις και ο λόγος ενσωματώνονται στην παραδοσιακή Δεξιά και πως είναι χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν την άνοδο αυτή.
«Δεν είναι απλά ένα ιδεολογικό θέμα, είναι θέμα ουσίας. Αυτή η άνοδος επετεύχθη χάρη στην πολύ σκληρή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Δηλαδή, αφαίρεση εισοδήματος, κοινωνικών δικαιωμάτων, χειροτέρευση των συστημάτων υγείας και του κράτους δικαίου. Είναι ένα πρακτικό θέμα που αφορά άμεσα τη ζωή μας».

Αναφερόμενος στην εικόνα που έχει για την Ευρώπη, ο κ. Μουζάλας επεσήμανε πως υπάρχει μία αλλαγή στην πορεία που ακολουθεί η παραδοσιακή Δεξιά, προς μία πιο σκληρά νεοφιλελεύθερη και ακραία κατεύθυνση, φέρνοντας ως παράδειγμα την σύγκριση μεταξύ Γιούνκερ και Βέμπερ, με τον πρώτο να αφήνει παράθυρο για κοινωνική πολιτική και κράτος δικαίου, αλλά και να ενσωματώνει αριστερές προτάσεις στο μεταναστευτικό. Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, ο Βέμπερ αντιπροσωπεύει τον νεοφιλελευθερισμό, την ακραία λιτότητα και μία εθνικιστική πολιτική που σκοπό έχει να παραμείνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία.

«Οι προτάσεις που η Αριστερά πρέπει να κάνει οφείλουν να είναι μικρές, πρακτικές, συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες που θα συσπειρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό κομμάτων, προσώπων και βουλευτών. Αυτές οι προτάσεις είναι για να αλλάξει το μείγμα και από εκεί που είναι μόνο οικονομικά να υπάρξουν και κοινωνικά μέτρα. Να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί, να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός, να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις σε όλες τις χώρες και πάνω σε αυτόν τον καμβά προχωράμε»
Υποστήριξε πως η Αριστερά από μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα αυτά, τονίζοντας πως και οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι στην Ευρώπη προτείνουν την δημιουργία ενός μετώπου προκειμένου να ανασχεθεί αυτή η επέλαση της ακροδεξιάς και του φιλελευθερισμού.

Σχολιάζοντας την συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως υπήρχε μία υγιής και δημοκρατική αντίδραση από τον λαό, με μονάχα μερικούς να αντιδρούν με ακραίο τρόπο, ωστόσο μόλις καταλαγιάσει η πατριδοκαπηλία, οι Έλληνες θα κατανοήσουν την αξία της συμφωνίας.

Επιπλέον, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε πως οι ευρωεκλογές δεν αποτελούν «δημοψήφισμα» για τις Εθνικές εκλογές, αν και τις επηρεάζουν εν μέρει. Τόνισε πως το διακύβευμα σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι όχι απλώς το εισόδημα αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ αδυνατεί να εκφράσει την κεντροαριστερά στην Ελλάδα και η κύρια θέση του είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτοί που ψηφίζουν Μητσοτάκη, ψηφίζουν Βέμπερ. Ψηφίζουν ακραία δεξιά και φιλελευθερισμό» επεσήμανε.

Τέλος κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της θητείας του στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε πως «αυτό που συνέβη δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Ήταν η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Έκανε λόγο για δέκα χιλιάδες αφίξεις καθημερινά αλλά ωστόσο υποστήριξε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην υπάρχουν επιδημίες, θάνατοι και αύξηση της εγκληματικότητας. «Εμβολιάσαμε παιδιά, δώσαμε πρόσβαση σε δομές υγείας και παιδείας, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα για τα διαμερίσματα, για πάνω από 25 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».

Μετά τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκε στο Δημαρχείο το Δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη και στη συνέχεια ενημερώθηκε για την κατάσταση στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας από τον διοικητή της ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους υπαλλήλους της ΥΠΕ.

Με πληροφορίες από larissanet.gr

Φωτογραφίες: leftview.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com