Σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία

0

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πλησίαζαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σήμερα, αφού αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται συμφωνία για την αποπληρωμή δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

———————————————————–

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πλησίαζαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σήμερα, αφού αξιωματούχος δήλωσε ότι επίκειται συμφωνία για την αποπληρωμή δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που θα σηματοδοτούσε ένα ακόμα βήμα μακριά από την κρίση χρέους της Αθήνας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι η Ελλάδα επιδίωκε να συνάψει συμφωνία το σαββατοκύριακο για να αποπληρώσει πρόωρα περίπου τα μισά από τα δάνεια που έλαβε από το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

Η απόδοση των 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,29%, η χαμηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2005 και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 3,203%, σύμφωνα με το Reuters. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου επίσης διαμορφώθηκε σε χαμηλό 13 ετών στο 2,16% στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κινείτο κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων στο 0,054% (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Bloomberg: Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη επενδυτών στις ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και μια δεκαετία

Handelsblatt: Η ελληνική οικονομία έχει πολύ γερά θεμέλια

Πολύ πάνω από τον στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα για το α’ τρίμηνο του 2019

Μειώνεται σημαντικά η ισχύς της παρέμβασης του ΔΝΤ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων -κυρίως των ακριβότερων- που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Τώρα πλέον, μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι γεγονός. Από τη στιγμή που συμφωνούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι με την αποπληρωμή, τα τυπικά που απομένουν, έως ότου αυτή ολοκληρωθεί, λίγη σημασία έχουν.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος για την ελληνική οικονομία. Δεν μειώνει τον δανεισμό της χώρας, απλώς τον καθιστά φτηνότερο. Τα χρήματα που θα επιστρέψουμε στο Ταμείο, τα έχουμε δανειστεί από τις αγορές, αλλά με μικρότερο επιτόκιο. Θα τα χρωστάμε δηλαδή αλλού, αλλά αυτό το χρέος θα είναι φτηνότερο για μας.

Ταυτόχρονα οι αγορές λαμβάνουν ένα θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δημιουργούνται ευνοϊκότεροι όροι για φτηνότερο δανεισμό στο άμεσο μέλλον. Αν αυτό συμβεί, θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νέα έξοδο για δανεισμό με τριετές ή επταετές ομόλογο.

Σε όποιο μέρος του πλανήτη ενεπλάκη σκόρπισε τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στην Ελλάδα υπήρξε ο εισηγητής των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων, τα οποία και επέβαλε χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση. Τουλάχιστον στην πρώτη φάση της μνημονιακής πολιτικής, όταν η παρουσία του ήταν αναγκαία, καθώς η Ευρώπη δεν διέθετε αντίστοιχους μηχανισμούς στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών. Πέρα από την οικονομική, σημαντικότερη είναι η πολιτική σημασία της αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Η πολιτική του Ταμείου είναι γνωστή. Οι Ελληνες πολίτες τη βίωσαν στο πετσί τους κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Είναι ο κύριος εκφραστής των πιο στυγνών και των πιο απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων μέτρων οικονομικής πολιτικής.

Με την αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνεται σημαντικά η ισχύς της παρέμβασής του στις ελληνικές υποθέσεις. Ασφαλώς η χώρα μας δεν θα έχει λιγότερο χρέος, ούτε λιγότερη εποπτεία. Όμως το κέντρο βάρους αυτής της εποπτείας μεταφέρεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην ενωμένη Ευρώπη και στα όργανά της, στα οποία συμμετέχουμε ως ισότιμο μέλος με έργο και λόγο. Δεν είναι λίγο.

Δ. Παπαδημούλης: Εξαερώνεται η καταστροφολογία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Προχωρά η αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ. Θεμελιώνουμε σε στέρεο έδαφος την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εξαερώνεται η καταστροφολογία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για την χρεοκοπία και την μνημονιακή οδύνη της χώρα» αναφέρει μέσω twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com