Η χαμένη αξιοπιστία της πληροφόρησης – Η εκστρατεία παραπληροφόρησης πέφτει στο κενό

0

Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου*

Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, γίναμε μάρτυρες μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης. Όχι μόνο κάποιοι θυμήθηκαν προβλήματα τριών δεκαετιών, αλλά επιχείρησαν με μια πρωτοφανή εκστρατεία μίζερης παραπληροφόρησης να αντιστρέψουν την πραγματικότητα που αναδείχθηκε από το ταξίδι του πρωθυπουργού και των επιχειρηματικών κολοσσών της χώρας στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και από τις συμφωνίες που συνομολογήθηκαν. Είδαμε όλες αυτές τις ημέρες μια εκστρατεία κατασκευασμένων ειδήσεων.

Η Ν.Δ. και τα ΜΜΕ που ελέγχει επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της χώρας στη Βόρεια Μακεδονία. Όργιο παραπληροφόρησης και σπέκουλας για τη συμμετοχή των επιχειρηματιών, τα εμπορικά σήματα και το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Στη μάχη του αποπροσανατολισμού (εκτός από το βαθύ κράτος) μπήκε και το ΚΙΝ. ΑΛΛ., που απαίτησε τη σύγκληση της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα, ενώ προηγήθηκε η ανακοίνωση έγκαιρα από την κυβέρνηση.

Αγνόησαν τις προοπτικές επενδύσεων και συνεργασίας που εξέφρασαν οι Ελληνες επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετείχαν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Απόδειξη των μεγάλων fake news η ίδια η δήλωση της Μακεδονικής Εταιρείας – ΜΕΛ – Α.Ε. πως δεν σχετίζεται με τις Πρέσπες το πρόβλημα που αντιμετώπισαν στην Κίνα, μάλιστα ευχαρίστησαν το ΥΠΕΞ για την παρέμβασή του.

Η Ν.Δ. και κάποια ΜΜΕ βούλιαξαν στο ψέμα προσπαθώντας να υπηρετήσουν την τυχοδιωκτική, πατριδοκάπηλη γραμμή που υιοθέτησε για τις Πρέσπες. Παράγουν πιο πολλά fake news από όσα μπορούν να καταναλώσουν.

– Μας είπαν ότι οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας γύρισαν την πλάτη στον Πρωθυπουργό, αλλά τελικά στα Σκόπια πήγε η μεγαλύτερη επιχειρηματική αποστολή που έχει ακολουθήσει κυβερνητική αποστολή, με 137 επιχειρηματίες.

– Μας είπαν ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στη Μακεδονία από τις αντιδράσεις «πατριωτών» που διαμαρτύρονται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή διαμαρτυρίες μικρής ομάδας πολιτών σε περιοδεία του Νίκου Παππά, αλλά όταν ομοϊδεάτες του διέκοψαν την ομιλία Μητσοτάκη οι «αγανακτισμένοι πατριώτες» έγιναν ξαφνικά από τη Ν.Δ. «κατάπτυστοι εθνικιστές».

– Μας είπαν επίσης ότι ο Πολάκης πήρε παράνομο δάνειο. Την επομένη έσπευσε ο Διοικητής της ΤτΕ να διεξάγει έρευνα μήπως και το δάνειο των 100.000 ευρώ ευθύνεται για τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών. Λίγες μέρες μετά αποκαλύφθηκε ότι το δάνειο του Πολάκη ήταν καθ’ όλα νόμιμο, αλλά τα δάνεια των στελεχών της ΤτΕ, ελεγκτών και συνεργατών του Διοικητή της, αποδείχθηκαν παράνομα, δανεικά και αγύριστα.

– Προσπάθησαν να συνδέσουν τον κ. Πετσίτη με την κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξουν την ατζέντα από τα δανεικά κι αγύριστα, από τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών, για τα οποία διώκοντα πλέον δεκάδες νυν και πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

– Έφτασαν οι απερίγραπτοι στο σημείο να πουλήσουν εθνική υστερία για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «αεροδρόμιο της Μίκρας» το … αεροδρόμιο της Μίκρας! Ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας και όχι στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μακεδονία». Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, όνομα άλλαξε η Βόρεια Μακεδονία, όπου το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετονομάστηκε σε «Σκοπίων». Η Ν.Δ. δημιούργησε fake news για δήθεν προγραμματισμένη μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία», ως ένδειξη καλής θελήσεως «των απάτριδων συριζομαδούρων προς τους γυφτοσκοπιανούς».

Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί και παράγει αποτελέσματα. Αυτό που δεν λειτουργεί είναι η άθλια γραμμή της Ν.Δ. που εδώ και ένα χρόνο χαϊδεύει το «αυγό του φιδιού». Σε αυτή την ακραία πολιτική πόλωση έρχεται και η απαράδεκτη δήλωση του Β. Κικίλια ότι «ο Τσίπρας δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Μακεδονία, αλλά μπορεί εύκολα να πάει στα Σκόπια»…

Η ζημιά που θα πάθει η Νέα Δημοκρατία θα είναι πολλαπλή. Θα έχει μεγάλη διαρροή ψήφων προς ακροδεξιούς εκλογικούς σχηματισμούς, ενώ κινδυνεύει να επικρατήσουν ολοκληρωτικά στο εσωτερικό του κόμματος οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και ο συρφετός της πολιτικής εμπάθειας και της δημοσιογραφικής αλητείας. Παράλληλα, εγκλωβίζεται σε μια πολιτική που κόβει τις γέφυρες και τις επαφές με τον μεσαίο χώρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει τη Νέα Δημοκρατία, που βουλιάζει στο βούρκο της τοξικής πολιτικής λάσπης και γίνεται πελάτης της ακροδεξιάς. Αφήνουμε τη Ν.Δ. στην εσωστρέφειά της και την ηγετική ομάδα του ΚΙΝ. ΑΛΛ. στις αντιφάσεις της και οργανώνουμε την προοδευτική συμμαχία των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών αλλά και των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου, για την Ελλάδα των πολλών και την Ευρώπη των λαών.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com