Η Άννα Βαγενά στην εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού για το θέατρο στην περιφέρεια, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη

0

Στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Τετάρτη 03/04/19, με τίτλο «Το θέατρο στην περιφέρεια. Η ιστορία και το μέλλον του. 25 χρόνια μετά, Μελίνα σε θυμόμαστε», κλήθηκε να παρευρεθεί και να συμμετάσχει η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας Άννα Βαγενά, δεδομένης της πορείας και της συνεισφοράς της στην ανάπτυξη της θεατρικής αποκέντρωσης.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Άννα Βαγενά τοποθετήθηκε με βάση πρόσφατη προσωπική έρευνα, την οποία διεξήγαγε με σκοπό την καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε όλη τη χώρα:

«Πριν ακόμα από τη δημιουργία των πρώτων Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) από το Υπουργείο Πολιτισμού, υπήρξε η δημιουργία του πρωτοπόρου Θεσσαλικού Θεάτρου το 1975 από τους Άννα Βαγενά, Κώστα Τσιάνο, Γιώργο Ζιάκα, Λουκιανό Κηλαηδόνη και πολλούς Λαρισαίους και άλλους Θεσσαλούς πολίτες. Το Θεσσαλικό Θέατρο χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια, το 1983, από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ως μοντέλο για τη δημιουργία των πρώτων ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.»

Στη συνέχεια η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας ανέφερε:

«Κάθε περιοχή της περιφέρειας έχει της δικές της ιδιαιτερότητες και για αυτόν τον λόγο πρέπει να αφήσουμε χώρο στους κατά τόπους δήμους και τις περιφέρειες να λάβουν πρωτοβουλίες, καθώς τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι πρωτίστως δική τους υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα ήταν καλό, κατά τη γνώμη μου,  να προάγει έναν νέο θεσμό, υπό την αιγίδα του, ο οποίος θα δίνει βάρος στην ενίσχυση ομάδων νέων δημιουργών, είτε προερχόμενες από την περιφέρεια είτε από το κέντρο, που θα θέλουν να δουλέψουν στην περιφέρεια και οι οποίες θα είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με όσα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα είναι διαθέσιμα. Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στο παράδειγμα του Δήμου Λάρισας, ο οποίος, προς τιμήν του, έχει διαχρονικά στηρίξει το Θεσσαλικό Θέατρο-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με γενναίες επιχορηγήσεις. Σεβόμενοι τον ρόλο και την αξία των θεάτρων της περιφέρειας και τιμώντας την παρακαταθήκη την Μελίνας, είναι σημαντικό να στηρίξουμε όλοι με κάθε δυνατό τρόπο τον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.»

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com