Ανάχωμα η προοδευτική συμμαχία

0

Αρθρο του Γιάννη Τσακνάκη, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στην εφημερίδα «Ελευθερία»

————————————————————–

Σε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως ο ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη του δύναμη είναι η συλλογικότητα και στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην υλοποίησή αυτών. Άλλωστε μέσα από πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς και καπελώματα ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να εκφράσει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού και να βρεθεί στην κυβέρνηση.

Χωρίς καπελώματα και ηγεμονισμούς βάζει σήμερα μπροστά το καθήκον για μια προοδευτική συμμαχία ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και το φασισμό.

Σε αυτό το δρόμο της προσπάθειας βελτίωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων δε χωράνε προσωπικές στρατηγικές. Σε ένα κόμμα της αριστεράς οι θεμιτές προσωπικές φιλοδοξίες οφείλουν να υποτάσσονται στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις. Μετά από τόσα χρόνια μνημονίων ο κόσμος, οποιαδήποτε πολιτική άποψη και να έχει, πολύ περισσότερο ο κόσμος της αριστεράς δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί  καπρίτσια και αυτόνομες πορείες κανενός και καμιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήταν αλλά και ούτε θα γίνει βουλευτοκεντρικό κόμμα. Τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος εκφράζουν θεσμικά τις θέσεις και απόψεις για όλα τα ζητήματα και για αυτό αναλαμβάνουν ενώπιον όλων και την ευθύνη.

Είναι βέβαιο πως οι επιθυμούντες την παλινόρθωση του παλιού σάπιου πολιτικού συστήματος, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις – υπηρέτες των συμφερόντων της ολιγαρχίας, θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να χτυπήσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους.

Τα όργανα και τα κομματικά μέλη, ο κόσμος της εργασίας που στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ανεχτούν και θα δώσουν ισχυρή απάντηση σε όποιον ή όποια θεωρεί πως έχει τη δυνατότητα να τους υποκαθιστά. Δεν πρόκειται να επιτρέψουν προσωπικές πολιτικές που πολλές φορές οδηγούν και στην  προσωπική απαξίωση του οποιουδήποτε να γίνουν απαξίωση  της ελπίδας του λαού για καλύτερες μέρες.

Απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού που υπερασπίζονται την Ευρώπη της λιτότητας για τους πολλούς και της συσσώρευσης πλούτου για τους λίγους και εκλεκτούς αλλά και απέναντι στην ακροδεξιά, η οποία επιδιώκει τη συλλογική οπισθοδρόμηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, την επιστροφή στις μαύρες μέρες των εθνικών ανταγωνισμών και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υποστέλλει τη ριζοσπαστική κινηματική του προσέγγιση και χωρίς να απεμπολεί τίποτα από τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά του, οφείλει να συμβάλλει στη συγκρότηση του αριστερού – προοδευτικού πόλου.

Ακριβώς λοιπόν επειδή τα διακυβεύματα ξεπερνούν ατομικές στοχεύσεις και η προώθησή τους προϋποθέτει την ανιδιοτελή συλλογική προσπάθεια πρέπει όλοι, όργανα, μέλη, βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Να δοθεί η μάχη για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, την καταπολέμηση της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και της εργασιακής φτώχειας, ιδιαίτερα των νέων. Τη συστηματική καταπολέμηση της εργοδοτικής παραβατικότητας στην εργασία την αύξηση των πραγματικών μισθών. Τις συλλογικές συμβάσεις τη φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας νέας φορολογικής πολιτικής.

Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την επαναθεμελίωση των δομών του κοινωνικού κράτους στην Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Αλληλεγγύη ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, διατηρώντας και δυναμώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα τους, καθώς και τη δωρεάν και χωρίς διακρίσεις παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες.

Την ενίσχυση του κινήματος ειρήνης, την πλήρη απάλειψη των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα, την πλήρη  ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com