Οι ΣΥΝΕΚ Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

0

8 Μαρτίου 1857: εργαζόμενες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Ο αιματοβαμμένος αγώνας τους έγραψε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και γυναικείου κινήματος.

Από την αιματηρή αυτή απεργία μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει για τις γυναίκες προς το καλύτερο, μέσα από αγώνες των φεμινιστικών, κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.

Ωστόσο, η καταπίεση και η εκμετάλλευση των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται, δεν είναι φαινόμενα παλαιότερων εποχών ούτε άλλων κοινωνιών. Στην Ελλάδα του 2019 οι γυναικοκτονίες, οι καθημερινές πράξεις βίας εναντίον γυναικών, η απειλή της μητρότητας, η υποτίμηση της γυναίκας στην εργασία και τις αμοιβές, δεν έχουν εξαλειφθεί. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και οι άντρες εγκλωβίζονται σε στερεότυπα, που δεν τους εκφράζουν.

Η υποεκπροσώπηση της γυναίκας στα συνδικάτα και στις θέσεις ευθύνης είναι ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία, καθορίζεται από τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα και δεν εκφράζει την επιλογή των γυναικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον κλάδο των εκπαιδευτικών, παρόλο που οι εργαζόμενες γυναίκες πλειοψηφούν, η παρουσία τους στα συνδικαλιστικά όργανα είναι δυσανάλογα χαμηλή. Η εξασφάλιση των αδειών και των επιδομάτων μητρότητας, η διεκδίκηση της ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών και η στηλίτευση από όλους τους φορείς της έμφυλης βίας και της υποτίμησης της γυναικείας παρουσίας στη συλλογική ζωή αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά..

Στο πλευρό κάθε γυναίκας που είναι θύμα διακρίσεων και κάθε μορφής βίας το σ.κ. έχει χρέος να παλεύει για την εξάλειψη των φυλετικών ανισοτήτων και την προώθηση των αιτημάτων και των συμφερόντων των γυναικών στους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους.

 

Στις 8 του Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών και του

φεμινιστικού κινήματος για τα πολιτικά, οικονομικά,

κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των γυναικών.

 

Τιμούμε τις εργάτριες, τις σουφραζέτες, τις ακτιβίστριες και

τις συνδικαλίστριες που αγωνίστηκαν πριν από μας.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα, που εκείνες ξεκίνησαν,
γιατί ο δρόμος για την ισότητα είναι μακρύς.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com