Οι αγορές, η κοινωνία και οι αδιόρθωτοι

0

Εχθές η χώρα επέστρεψε στην κανονικότητα μετά από εννέα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές. Αυτό φυσικά δεν είναι πανηγυρισμός. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια και διαρκής αγώνας για να εξαλειφθούν από την κοινωνία οι πληγές της κρίσης.

Για να ανέβουν ξανά οι μισθοί και οι συντάξεις σε επίπεδα αξιοπρέπειας. Και για να σταματήσει η φυγή στο εξωτερικό να είναι η πρώτη επιλογή των νέων επιστημόνων που θέλουν να φτιάξουν μια κανονική ζωή.

Η έξοδος στις αγορές είναι, λοιπόν, μια σημαντική επιτυχία. Αλλά δεν παύει να ισχύει το γεγονός ότι, ειδικά για την Αριστερά, η πρόοδος μετριέται με όρους κοινωνίας. Όχι με όρους δανεισμού και αγορών.

Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση από τη χθεσινή είδηση της εξόδου στις αγορές. Η άλλη αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Η οποία προέβλεψε αρχικά ότι δεν θα έκλεινε ποτέ η πρώτη αξιολόγηση. Στη συνέχεια προέβλεψε το ίδιο για τις επόμενες τρεις. Μετά ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός «κόφτης». Ότι το πρόγραμμα δεν θα τελείωνε, αλλά θα έπαιρνε παράταση. Ότι θα τελείωνε μεν, αλλά η χώρα θα έμπαινε σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή με συνακόλουθα μέτρα. Ότι, σε κάθε περίπτωση, το τέλος του τρίτου Μνημονίου θα έφερνε ένα τέταρτο Μνημόνιο. Ότι από τις αρχές του 2019 θα κόβονταν οι συντάξεις. Ότι δεν θα βγαίναμε ποτέ στις αγορές. Ότι μπορεί τελικά να βγαίναμε με πενταετές ομόλογο, αλλά δεν θα βγαίναμε ποτέ με δεκαετές.

Και αφού έπεσαν σε όλα έξω, τώρα λένε ότι οι αγορές μας δάνεισαν επειδή ο Κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τις εκλογές. Άλλη μια σίγουρη πρόβλεψη.

Τόσο προκλητικά αδιόρθωτοι.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com