Η σημασία των ευρωεκλογών και η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων

0

Του Βασίλη Ζωγράφου*

Το 2019 και κατά τον  κ. Μητσοτάκη θα είναι χρονιά εκλογών. Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις έχουν το δικό τους ειδικό βάρος, είτε είναι Αυτοδιοικητικές (Δήμοι, Περιφέρειες ), είτε είναι Ευρωεκλογές. Ο Μάιος του 2019 είναι μήνας εκλογών και εδώ η πρόβλεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ακριβής.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εκείνων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων που μαζί με την αριστερά θα δημιουργήσουν πλειοψηφικό ρεύμα σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας που δεν αποδέχεται πλέον τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ούτε την πολιτική συνεργασία με τη Δεξιά, οι Πράσινοι, η ριζοσπαστική αριστερά και οι πολίτες που μπούχτισαν από τις πολιτικές λιτότητας, τις περικοπές στα εισοδήματά τους, τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό.

Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις προτείνουν ισχυρή ανάπτυξη, δημοκρατία, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, εργατική ασφάλεια. Στόχος είναι η οριστική έξοδος από την κρίση, η ενίσχυση της οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους. Η καταπολέμηση των παθογενειών, της διαφθοράς, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και της διαπλοκής.

Οι νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές δυνάμεις προτείνουν εθνικιστική αναδίπλωση, σκληρή λιτότητα, εργασιακή ανασφάλεια, περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον τους. Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς είναι ορατός εξαιτίας των συνεχών πολιτικών λιτότητας, την αύξηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Το πολιτικό παιχνίδι είναι ανοιχτό. Η εικόνα που καλλιεργείται περί γιγαντιαίας διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι εικονική πραγματικότητα. Όσο θα ξεδιπλώνεται το κοινωνικό έργο της κυβέρνησης θα συγκροτείται ένα νέο ρεύμα νίκης. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό και την μεγάλη πλειοψηφία του αποτελούν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Το μιντιακό κατεστημένο κάνει τα πάντα προκειμένου να διαμορφώσει αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι τα ίδια με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Είχαν μάθει να κατεβάζουν και να ανεβάζουν κυβερνήσεις, να μην δίνουν λογαριασμό πουθενά και ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δεν τους χαρίζεται.

Οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να συναντηθούν. Ακραίες φωνές που ακούγονται από ένα κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας είναι μια μικρή μειοψηφία και δεν εκφράζει τις πραγματικές διαθέσεις του κόσμου που τους ακολουθεί ακόμη.

Αρνητική εντύπωση δημιούργησε η παρουσία του Νίκου Παπανδρέου στην περιοχή, ο οποίος σε ομιλία του εκφράστηκε με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά. Ανεξάρτητα τι πιστεύει ο καθένας για τον Α. Γ. Παπανδρέου και τα όποια θετικά ή αρνητικά του, σημάδεψε με την παρουσία του μια ολόκληρη περίοδο της χώρας. Ο Νίκος Παπανδρέου ήταν  όλα τα χρόνια στην αφάνεια, στην ουσία απουσίαζε και δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει αγωνιστές, την ιστορία της αριστεράς.

Πρέπει να το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους και να συνειδητοποιήσουν ότι το όνομα Παπανδρέου συγκινούσε λόγω του Ανδρέα. Τα παιδιά του σήμερα δεν συγκινούν, δεν ξεσηκώνουν τα πλήθη, δεν εκφράζουν τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ιδιαίτερα ισχύει αυτό για το Νίκο, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, ο κόσμος της που δεν θέλει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, εμπιστεύεται τον Τσίπρα. Θα αφήσει στο περιθώριο φωνές σαν του Νίκου Παπανδρέου που με τις δηλώσεις του ρίχνει νερό στο μύλο της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ πολιτικά αυτοκτονεί με την αντισύριζα τακτική του. Ο λαός δεν θέλει να  επιστρέψει στο παρελθόν, έχει άσχημες αναμνήσεις. Οι πολιτικές λιτότητας, τα μνημόνια, η χρεοκοπία της χώρας, η σωρεία των σκανδάλων είναι έργο δικό τους. Κανείς δεν έπαθε αμνησία. Ιδιαίτερα τώρα που η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αναθεωρεί τη στάση της και στα ζητήματα των συνεργασιών, που βρίσκεται απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υπηρέτησε τις προηγούμενες δεκαετίες.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com