Ο προοδευτικός πόλος ως ανανεωτικό εγχείρημα

0

Η συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλή υπόθεση πολιτικών συμμαχιών κορυφής ανάμεσα σε πρόσωπα ή πολιτικούς χώρους. Τα πρόσωπα παίζουν φυσικά τον ρόλο τους. Όμως είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε κατάσταση ρευστοποίησης και περνάει σοβαρή κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Υπό την έννοια αυτή, η κοινωνία δεν θα ακολουθήσει αυτόματα ένα τέτοιο εγχείρημα. Είναι προφανές ότι η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία.

Απαιτείται εν πρώτοις μια καθαρή προγραμματική βάση. Που θα οριοθετεί με σαφήνεια την προοδευτική πολιτική από τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Ένα σχέδιο που θα υπερασπίζεται τους αδύναμους της κοινωνίας και την αναδιανομή του πλούτου, θα προωθεί τον προοδευτικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και ταυτόχρονα θα μάχεται ασυμβίβαστα ενάντια στον εθνολαϊκισμό, στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό. Η Αριστερά υπηρέτησε τις αρχές αυτές ως κυβέρνηση. Η επαναδιατύπωση των αρχών αυτών από κοινού με δυνάμεις του προοδευτικού χώρου θα τους δώσει νέα, ηγεμονική δυναμική.

Απαιτείται, όμως, και ανανέωση σε πρόσωπα, λόγο και ύφος. Η δυναμική της ανανέωσης έχει υποτιμηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου γιατί διαταράσσει τις εκάστοτε εσωτερικές ισορροπίες. Η κοινωνία όμως έχει αποδείξει ότι παρακολουθεί και ακούει τα ανανεωτικά εγχειρήματα, ειδικά όταν έχουν ουσία και περιεχόμενο και δεν προβάλλονται για λόγους πολιτικού μάρκετινγκ. Κανείς φυσικά δεν περισσεύει.

Όσο λοιπόν κι αν ακούγεται σκληρό, η πολιτική εκπροσώπηση του προοδευτικού πόλου πρέπει να αντιστοιχεί σε όρους μέλλοντος και όχι σε όρους αναδιατάξεων του παρελθόντος.

Το εγχείρημα βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Αξίζει να προχωρήσει με τους σωστούς όρους.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com