Τη δημιουργία Κέντρων Σύγχρονου Πολιτισμού ανακοίνωσε από τη Λάρισα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

0

Την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να δημιουργήσει περιφερειακά κέντρα Σύγχρονου Πολιτισμού εξέφρασε η υπουργός πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά  σε ανοιχτή συζήτηση που είχε στο Δημαρχείο με αιρετούς και φορείς της Λάρισας το απόγευμα του Σαββάτου. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο ευελπιστεί να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό δίκτυο που θα συνδέει την περιφέρεια με το κέντρο της Αθήνας.

Τα κέντρα αυτά θα ανιχνεύσουν, σε ένα πρώτο επίπεδο, τα πεδία δραστηριότητας και το δυναμικό κοινό των οργανισμών, φορέων και συλλογικοτήτων πολιτισμού κάθε περιοχής.

Επιπλέον, το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στον σχεδιασμό για ΕΣΠΑ που θα απευθύνεται στον πολιτισμικό τομέα, με την κα Ζορμπά να εκφράζει την πεποίθησή της ότι η διαβούλευση για την υλοποίηση του σχεδίου θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα η κα Ζορμπά δήλωσε πως «η περιφερειακή πολιτική για τον σύγχρονο πολιτισμό ξεκινάει με τον θεσμό του Ειδικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού ο οποίος δεν έχει ακόμη στελεχωθεί, αλλά σύντομα θα γίνει και αυτό. Σε αυτόν τον Ειδικό Γραμματέα θέλουμε να υπάρξουν δύο συμβούλια για να τον βοηθήσουν στο έργο του. Το ένα θα είναι περιφερειακής πολιτικής και το άλλο θα είναι συμβούλιο σύγχρονου πολιτισμού. Το πρώτο θα φροντίζει ώστε να έχουμε προδιαγραφές και στρατηγικά σχέδια στην περιφέρεια. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν επί τόπου υπηρεσίες του υπουργείου που θα είναι στελεχωμένες από ανθρώπους με νέες και διαφορετικές ειδικότητες. Το δεύτερο θα μας δίνει τα στρατηγικής σημασίας θέματα για όλη τη χώρα, ώστε να μπορούμε να διαπιστώνουμε το που βρισκόμαστε, με βαρόμετρο τον σύγχρονο πολιτισμό μας».

Η κα Ζορμπά δήλωσε πως στην περιφέρεια υπάρχουν δομές σύγχρονου πολιτισμού, όπως μουσεία και θέατρα, υποστηρίζοντας πως αυτές οι δομές πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω ώστε να ανανεωθεί το κοινό τους και να είναι προσβάσιμες σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικές δράσεις, όπως  άτομα με αναπηρία, μετανάστες και Ρομά.

«Η πολιτισμική δημοκρατία είναι προϋπόθεση της πολιτικής Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία χωρίς πολιτισμό είναι αδύναμη» είπε.

Στην συζήτηση βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας  κα Άννα Βαγενά και κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας και δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων.

ΠΗΓΗ: larissanet.gr / Ρεπορτάζ: Νίκος Ασπρούδης

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com