«Θαύμα η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2018» (Βίντεο)

0

Για θαύμα που επιτεύχθηκε παρά την κρίση έκανε λόγο η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζοντας ότι η αύξηση των εξαγωγών δεν είναι συγκυριακή, καθώς σημειώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά

——————————————————————–

Με ιστορικό ρεκόρ των εξαγωγών έκλεισε το 2018, επισφραγίζοντας τη δυναμική που αποκτά η ελληνική εξωστρέφεια τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. που ανακοινώθηκαν χθες, οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν με διψήφιους ρυθμούς, σπάζοντας το φράγμα των 30 δισ. ευρώ και φτάνοντας στα 33,42 δισ. ευρώ (+15,7% σε σχέση με το 2017) και τα 22,15 δισ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών (+10,7%).

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 9,5%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 55,13 δισ. ευρώ, έναντι 50,35 δισ. ευρώ κατά το 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν στα 39,60 δισ. ευρώ, από 38,49 δισ. Ευρώ (+2,9%).

Η σημαντική άνοδος οφείλεται περισσότερο στις αυξήσεις των εξαγωγών σε πετρελαιοειδή (+28%), λάδια (+21,4%), χημικά (+14%) βιομηχανικά προϊόντα (+13,3%) και μηχανήματα (+13%).

Για θαύμα που επιτεύχθηκε παρά την κρίση έκανε λόγο η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, τονίζοντας ότι η αύξηση των εξαγωγών δεν είναι συγκυριακή, καθώς σημειώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά.

«Ανοίξαμε νέες αγορές, εξάγουμε μέχρι στην Μπουργκίνα Φάσο» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι γίνονται εξαγωγές σε 150 χώρες. Ανέφερε  ότι είναι δύσκολος ο ανταγωνισμός με τις υπόλοιπες χώρες λόγω της υπερφορολόγησης, ωστόσο, όπως είπε, σταδιακά ξεπερνιούνται οι δυσκολίες. «Κάποτε η επιστροφή ΦΠΑ έπαιρνε ένα χρόνο, τώρα μπορεί να πάρει μόνο ένα μήνα, βοηθώντας έτσι στη ρευστότητα» τόνισε η Χρ. Σακελλαρίδη.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com