Έρχεται «μπαράζ» φορολογικών ανατροπών

0

Άλλες θα ισχύσουν από φέτος, άλλες από το 2020 – Από την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου μέχρι την ψήφιση της δεύτερης μείωσης στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

—————————————————————–

Ρεπορτάζ: ΑΥΓΗ – Γιάννης Αγουρίδης

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την ανάθεση της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε ορκωτούς εκτιμητές, καθώς η προώθηση της συγκεκριμένης διαδικασίας αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται μια σειρά φορολογικών αλλαγών, οι οποίες θα αρχίσουν να ισχύουν από φέτος ή το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να πραγματοποιηθούν αλλαγές στη φορολόγηση των ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και η εξαγγελθείσα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων.

Το σημαντικότερο κομμάτι των αλλαγών αναμένεται να συζητηθεί μετά το καλοκαίρι και θα περιλαμβάνει την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου και όλων των αλλαγών που έχουν προνομοθετηθεί για το 2020 στους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και την ψήφιση της δεύτερης μείωσης στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες

Ήδη έχει ψηφιστεί η διάταξη που επιβάλλει τον επανακαθορισμό των τιμών ζώνης ύστερα από σχετική εισήγηση ορκωτών εκτιμητών. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί και η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ανατίθεται το έργο της επικαιροποίησης των αξιών σε συγκεκριμένους εκτιμητές ανά τη χώρα. Οι νέες αξίες θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούνιο.

Αύξηση ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών

Οι συντελεστές που σήμερα κυμαίνονται από 10% έως 20% σχεδιάζεται να αυξηθούν στο 15%-25%. Η αύξηση θα αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2019.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σχεδιάζεται και η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου πραγματοποίησης συναλλαγών με μετρητά. Το όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ και σχεδιάζεται να μειωθεί στα 300 ή στα 200 ευρώ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20%

Η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του 2018, έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει διάταξη που θα φέρνει μεγαλύτερη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2020, σε ποσοστό 20%.

Μείωση συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη

Η Βουλή έχει ψηφίσει τη σταδιακή μείωση συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων και η πρώτη μείωση θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020.

Εκκρεμεί η ψήφιση της μείωσης των συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 15%, όπου είναι σήμερα, σταδιακά στο 10%.

Κατάργηση μείωσης αφορολογήτου

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή ύστερα από συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία θα ξεκινήσει από το τέλος Αυγούστου. Το θέμα συνδέεται ευθέως και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η μείωση της έκπτωσης φόρου από την 1η.1.2020 αποτελεί δομικό στοιχείο του προϋπολογισμού του 2020, καθώς το μέτρο συνοδεύεται και από ένα πακέτο μειώσεων στους συντελεστές φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

Φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις

Αναμένεται η χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας ενδεχομένως και μέχρι το 2022, αλλά και η αντιμετώπιση του θέματος της φορολόγησης των κερδών από μερίσματα που επαναπατρίζονται, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για συντελεστή 15%.

Περιουσιολόγιο και “ατομική μερίδα”

Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εξαιρεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τις καταθέσεις στις τράπεζες. Ναι μεν έχει αρθεί πλήρως το τραπεζικό απόρρητο όσον αφορά τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά απαιτείται τροποποίηση του νόμου ώστε να επιτραπεί η δημιουργία μιας «ατομικής μερίδας» για κάθε φορολογούμενο, στην οποία θα εμφανίζονται ακίνητα, εισοδήματα, μετοχές, καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com