Με θετική ατζέντα

0

Όσο δύσκολες και αν είναι διαχρονικά και ιστορικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η αποτίμηση της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Ερντογάν δεν μπορεί παρά να είναι θετική. Και αυτό γιατί μόνο όταν τα ανοιχτά ζητήματα μπαίνουν στο τραπέζι με ειλικρινή και καθαρό τρόπο μπορούν να τεθούν στέρεες βάσεις για την επίλυσή τους.

Στη χθεσινή συνάντηση κορυφής ο Τσίπρας και ο Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την ατζέντα συνεννόησης και συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει η κοινή βούληση για αποκλιμάκωση της έντασης, οικοδόμηση εμπιστοσύνης και εξειδίκευση των διμερών θεμάτων ώστε να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο. Διαμορφώνεται έτσι ένας οδικός χάρτης, μέσα από τον οποίο θα μπορούσαν να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Έτσι λοιπόν στα θετικά νέα της χθεσινής συνάντησης περιλαμβάνονται η συμφωνία για επαφές ανάμεσα στους υπουργούς Άμυνας, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας γύρω από τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του προσφυγικού. Ενώ με πολύ πιο γρήγορα βήματα προχωράει η συνεργασία τους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και των επενδύσεων, πεδία με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και για τα δύο μέρη.

Δυσκολίες φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτό φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε να αναφερθεί σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, καθώς και στον σεβασμό των αποφάσεων της Δικαιοσύνης σχετικά με τους οκτώ στρατιωτικούς. Είναι ωστόσο γεγονός ότι ούτε η αδράνεια ούτε ο φαύλος κύκλος των εντάσεων μπορούν να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Αντιθέτως η προώθηση της θετικής ατζέντας μπορεί να ανοίξει έναν καλό δρόμο.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com