Συμφωνία των Πρεσπών: Η επόμενη μέρα

0

Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου*

Η 25η Ιανουαρίου θα μείνει στην ιστορία  ως η μέρα που η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών επιλύοντας μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Θα μείνει όμως στην ιστορία και για άλλους λόγους, διδακτικούς. Είχαμε την ήττα της πολιτικής υποκρισίας και στον αντίποδα τη νίκη της λογικής.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταγραφεί ως νίκη της πολιτικής εντιμότητας, του γνήσιου πατριωτισμού, απέναντι στην πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό. Σύντομα θα πιστωθεί πολιτικά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που αξιοποίησε την συγκυρία, που διαπραγματεύτηκε έντιμα και  ειλικρινώς με την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας πλέον και κατέληξε στην συγκεκριμένη συμφωνία. Θα πιστωθεί και σε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι κόντρα σε κάθε πίεση, αψήφησαν απειλές  – ίσως και ανταλλάγματα –  και επέμειναν μέχρι τέλους υπέρ της λύσης του προβλήματος.

Η κύρωση της συμφωνίας συνιστά συντριπτική ιδεολογική και πολιτική ήττα της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛΛ, και των κατ’ επάγγελμα «μακεδονομάχων». Οι Βουκεφάλες του μίσους και της υστερίας μπορούν να αποσυρθούν.

Η κύρωση της Συμφωνίας βάζει τέλος στην εθνική και πολιτική υποκρισία, εκθέτοντας όσους ερωτοτροπούν με τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και την ακροδεξιά.

Την επόμενη της ψήφισης της συμφωνίας ημέρα η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε και να αμβλύνουμε τα προβλήματα που είναι συνέπεια  των μνημονίων. Είναι αναγκαία η μεγαλύτερη ενίσχυση όσων επλήγησαν από την κρίση.

Χρειάζεται μεγάλη στήριξη ο κόσμος της εργασίας. Ένα σημαντικό βήμα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% ( στα 650 ευρώ), όπως και η κατάργηση του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού, δίνοντας στους νέους μέχρι 25 ετών έως και 27% αύξηση (στα 650 ευρώ). Οι αυξήσεις αυτές, αν και είναι σε διψήφιο αριθμό, βοηθούν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Σίγουρα στους 900.000 σχεδόν χαμηλόμισθους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έφερε ένα πρόσθετο έσοδο. Αν υπολογίσουμε και τη μη μείωση του αφορολόγητου τότε η κατάσταση των χαμηλόμισθων γίνεται καλύτερη. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης και ας υπέγραψε τη μείωση του αφορολόγητου για να βγούμε από τα μνημόνια. Το ίδιο συνέβη και με την περικοπή των συντάξεων. Και τότε υπέγραψε την περικοπή τους, αλλά τελικά την κατάργησε. Γι΄ αυτό στοίχημα κανείς να μην βάλει, γιατί σίγουρα θα το χάσει.

Ένας ακόμη μύθος κατέπεσε την επόμενη μέρα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση έβγαλε  την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία στις περιβόητες αγορές. Πόσο μελάνι ξοδεύτηκε; Πόσα ακραία δεν γράφτηκαν; Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση εξέδωσε πενταετές ομόλογο με αποτέλεσμα να έχουμε  επιτόκιο 1% χαμηλότερο περίπου, από το αντίστοιχο ομόλογο που έβγαλε την άνοιξη του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Κατεδαφίζεται άλλο ένα ψευδο-επιχείρημα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό.

Από εδώ και πέρα, για την κυβέρνηση ο μόνος αντίπαλος της θα είναι ο χρόνος. Ολοκληρώνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΔΕΘ που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και ετοιμάζεται η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Μια Ελλάδα με ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βράζουν στο ζουμί τους, κάνοντας αντιπολίτευση μία στο καρφί και μία στο πέταλο, ανίκανα να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com