Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση αισθάνεται βολικά πλάι σε μαχαιροβγάλτες…

0

Της Ελένης Σδράλη*

Τους τελευταίους μήνες ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα: εθνικιστικά συλλαλητήρια και μεθοδευμένες μαθητικές κινητοποιήσεις για το «Μακεδονικό», εμετικά κηρύγματα μίσους από παπάδες και απόστρατους αξιωματικούς, μισαλλόδοξα συνθήματα από αλλόφρονες αγέλες και «πατριώτες» χειροκροτητές, ρατσιστικά ξεσπάσματα με απειλές δολοφονιών, θεσμική και μιντιακή ηρωοποίηση του Κατσίφα, επιθέσεις σε κοινωνικούς χώρους, επιθέσεις σε δημοσιογράφους, την καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, τις εμπρηστικές επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών.

Όλα αυτά αποτελούν δείγματα μιας ζοφερής πραγματικότητας που διαμορφώνεται και τροφοδοτείται από ακροδεξιούς κύκλους, για να καλλιεργείται ο εθνικισμός, το μίσος και ο φασισμός. Με τρομακτική ευκολία αυτοί οι ακροδεξιοί κύκλοι προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και διεκδικήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορούν να έχουν για τη χώρα και το λαό μας.

Αντί για την προώθηση των ιδεών για τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, καλλιεργούν το μίσος και τον φασισμό. Αποδεδειγμένα, ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο εθνικισμός και οι αλυτρωτικές απαιτήσεις, από όποιους κι αν καλλιεργούνται και προωθούνται.

Σε όλον αυτό τον σκοταδισμό που αναδύεται προσπαθεί να λάβει μέρος και η μείζονα αντιπολίτευση με σκοπό την πόλωση και την ψηφοθηρία ενόψει των εκλογικών μαχών που έρχονται κάνοντας ορατό ότι η μάχη πλέον θα δοθεί ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση.

Είναι πολύ επικίνδυνο όταν η αξιωματική αντιπολίτευση αισθάνεται βολικά πλάι σε μαχαιροβγάλτες, σε τύπους που φαντασιώνονται πραξικοπήματα και εχθρεύονται στην πράξη την δημοκρατία και δεν τολμάει να διαχωρίσει τη θέση της από αυτούς. Είναι πολύ επικίνδυνο να χαριεντίζεσαι με φασίστες και για την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, όπως το ένιωσε καλά στο πετσί της η Σοφία Βούλτεψη με τον προπηλακισμό σε βάρος της, γιατί ο φασισμός δεν ξεχωρίζει πρόσωπα, το σκοτάδι του απλώνεται απέναντι σε όλους.

Η δυναμική ανάπτυξη του φασιστικού φαινομένου τον τελευταίο καιρό ελπίζω να μας ξυπνήσει από το λήθαργο. Η ηθική αγανάκτηση εναντίον του φασισμού δεν αποτελεί απάντηση. Χρειάζεται αφύπνιση και αγώνας, παιδεία, αλληλεγγύη.

Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει με ευθύνη όλων όσων καλλιεργούν συστηματικά αυτή την εθνικιστική παράνοια. Και αν δεν αντιδράσουμε σύντομα θα είναι αργά για όλους μας. Αν δεν είναι ήδη.

«Ο φασισμός φυτρώνει στη δυστυχία, καλλιεργείται από την αμάθεια και ποτίζεται με το νερό της ιστορικής λήθης».

*Η Ελένη Σδράλη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com