Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στον δρόμο για τις… Πρέσπες

0

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

——————————————–

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτερα κομματικά στελέχη, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπογράμμισαν επίσης, ότι κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, «θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε» και πως «όλα αυτά που ακούγονται είναι περί όνου σκιάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι δεν θα επιλέξει fast track διαδικασίες και ότι θα υπάρξει διεξοδική συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διαμόρφωσε ένα καθαρό πολιτικό ορίζοντα, και πέρα από την ψηφοφορία που επίκειται για τη συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση έχει πια ελεύθερο τον δρόμο για να ολοκληρώσει το συνολικό έργο της» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος.

«Δεν βιαζόμαστε. Θέλουμε να γίνει εξαντλητική συζήτηση, για να πάρουν όλοι καθαρή θέση, με γνώση των πραγματικών ρυθμίσεων και των πραγματικών συμφωνηθέντων» τόνισε.

Αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση, είπε ότι «στην ουσία κατεδάφισε την οποιαδήποτε αμφιβολία για το εάν και κατά πόσο, τα επιχειρήματα της ΝΔ στέκουν. Έχουμε εκ μέρους των γειτόνων μας μια σαφή διατύπωση που λέει ότι η ερμηνεία της συμφωνίας ότι ο όρος citizen με κανένα τρόπο δεν προκαταλαμβάνει την εθνικότητα και ότι η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών».

«Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι. Αντίθετα, πρόθεσή μας είναι να ενημερωθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης για όλες τις πτυχές της, ούτως ώστε με νηφαλιότητα να μπορεί να κρίνει αν αυτή είναι υπέρ ή κατά των εθνικών μας συμφερόντων. Επιδίωξή μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια, και να κρίνει με λογική και ευαισθησία, και με βάση την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, και όχι με βάση κραυγές, συνθήματα, και εθνικιστικές κορώνες» αναφέρεται από την κυβέρνηση.

Από το Μαξίμου ενημέρωσαν επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα φροντίσει ώστε να διανεμηθεί την Κυριακή διά του Τύπου στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας. Για να είναι όλοι σε θέση να κρίνουν, αφού μάθουν.

ΝΔ και VMRO οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

«ΝΔ και VMRO είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτού της πατριδοκαπηλίας», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε κατά του Ζάεφ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE. (διαβάστε αναλυτικά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ισχυρή απόδειξη της ωριμότητας και της προόδου της περιοχής μας» η Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ

Debate: Run, Kyriakos, run…

Μετά τον πρωθυπουργό, το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη για διεξοδική συζήτηση και πρότεινε debate για το θέμα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Η Ν.Δ. αρνήθηκε, μετά τις δηλώσεις στελεχών,  και επίσημα με ανακοίνωσή της το βράδυ της Πέμπτης. Καταδίκασε μάλιστα ως «επικοινωνιακή» την επιλογή του debate.

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια»

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα.

Η ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019.

Τέλος, όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών» ήταν η απάντηση του Μαξίμου στην άρνηση της Ν.Δ.

Τα λαγωνικά της ΝΔ βρήκαν νέο τροπάρι

«Μπορεί να άργησαν 24 ώρες τα λαγωνικά της ΝΔ αλλά το ανακάλυψαν το νέο επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσουν ως πρόσχημα για να καταψηφίσουν τη συμφωνία» των Πρεσπών, ανέφεραν χτες, Πέμπτη, κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε non paper της ΝΔ με το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αρχίζει νέο τροπάρι, ότι δήθεν εκχωρούμε λαό…». (αναλυτικά εδώ)

Αναταράξεις

Αναταράξεις δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό στα μικρότερα κόμματα με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛΦ. Γεννηματά διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία, αλλά απείλησε με συνέπειες και  υποστήριξε ότι «η συνείδηση βουλευτών και στελεχών είναι σημαντικότερα από την πειθαρχία».

Η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτών του Ποταμιού με τη συμμετοχή και των ευρωβουλευτών Μ. Κύρκου και Γ. Γραμματικάκη, αποφάσισε ότι κομματική πειθαρχία θα υπάρχει μόνο στην περίπτωση ψηφοφορίας για εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις. Προς το «ναι» κλίνουν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός, ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν «όχι», αλλά διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από την ΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στ. Θεοδωράκης: Λογική λύση η Συμφωνία των Πρεσπών

Την παραίτηση της από τους ΑΝΕΛ γνωστοποίησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη ενώ διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ οι Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προσανατολίζεται ο Σπύρος Λυκούδης, μετά την απόφαση που πιστοποιήθηκε από το πολιτικό συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς.

Την άποψη που είχε διατυπώσει τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, με την οποία είχε καλωσορίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί. (αναλυτικά εδώ)

Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου. Η έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει στις 12:00 με την ομιλία του προέδρου της, Θανάση Θεοχαρόπουλου. Μια ομιλία που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αφού όπως φαίνεται εκεί ο κ. Θεοχαρόπουλος θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του όσον αφορά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την εκστρατεία εκφοβισμών και απειλών κατά βουλευτών που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας καλύπτει πολιτικά η Ν.Δ., παρόλο που μεμονωμένες φωνές την καταδικάζουν.

Τέλος συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου αναμένεται να καταφτάσουν στην Αθήνα λεωφορεία με διαδηλωτές από όλη τη χώρα.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com