Η κατάντια του μικροκομματισμού

0

Η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση, προχωρά με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, για να λύσει ένα ζήτημα που ήταν σε εκκρεμότητα για δεκαετίες.

Η κύρωση της συμφωνίας θα βάλει τα θεμέλια για μια σχέση φιλίας, ειρήνης και συνεργασίας με τη γειτονική μας χώρα. Και ταυτόχρονα θα είναι μια ιστορική απάντηση στις δυνάμεις του πατριδοκάπηλου εθνολαϊκισμού και από τις δύο πλευρές.

Στον δρόμο για την κύρωση της συμφωνίας, το πρόβλημα φαίνεται να το έχει η αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη στο μικροπολιτικό παιχνίδι που έστησε, νομίζοντας ότι θα καταφέρει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση. Τώρα σύρεται από τον Σαμαρά και τους ακροδεξιούς πίσω από το μπλοκ τού “αλήτες, προδότες, πολιτικοί”.

Ο Κ. Μητσοτάκης αρνείται να καταδικάσει την εκστρατεία εκφοβισμού και ο Αυγενάκης τα κάνει ακόμα χειρότερα. Οι καραμανλικοί διαφοροποιούνται, έστω και ανωνύμως. Η Ν.Δ. εκτίθεται ακόμα περισσότερο αποφεύγοντας τον δημόσιο διάλογο με αστειάκια και εξυπναδούλες. Και αυτή είναι η εικόνα ενός κόμματος που διατείνεται ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. η κατάσταση είναι οικτρή. Η Φώφη Γεννηματά, που καπέλωσε μια συντριπτική απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπέρ των Πρεσπών σε θέση εναντίον, βάζοντας μάλιστα και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, τώρα απειλεί με αντίποινα όποιον τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας. Που σημαίνει ότι είναι αρκετοί.

Ένα συμπέρασμα από αυτή την κατάσταση είναι ότι ο μικροκομματισμός οδηγεί σε τεράστια πολιτικά αδιέξοδα, εσωστρέφεια και δραματική απώλεια της πολιτικής αξιοπρέπειας.

Κατάντια. Η πρόσκρουση του παλιού πολιτικού συστήματος στον πάτο θα είναι οδυνηρή.

*Το κεντρικό άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com