Εμπιστοσύνη για συνέχιση της πορείας, με το βλέμμα στις Πρέσπες

0

Με 151 «ναι» (έναντι 148 αρνητικών ψήφων, σε σύνολο 299 ψηφισάντων), κατά την ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η Βουλή επανεπιβεβαίωσε την εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση – «Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας

——————————————————————————

Με την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για debate σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα έρθει σύντομα στη Βουλή, αλλά και με την ανακοίνωση ότι η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων προς την Αθήνα διαλύει κάθε επιχείρημα (ή, καλύτερα, πρόσχημα) της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα εθνότητας και γλώσσας, ολοκληρώθηκε η διήμερη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η Βουλή ανανέωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και η ΝΔ επιβεβαίωσε την μετατόπιση του πολιτικού λόγου της προς τα ακροδεξιά, ενώ ο επικεφαλής της δεν βρήκε ούτε μία λέξη για τις απειλές και το κλίμα τρομοκρατίας κατά βουλευτών (στο οποίο συμμετείχαν και «γαλάζια» στελέχη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρείχαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλειος Κόκκαλης, ο Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο Κωνσταντίνος Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπυρίδων Δανέλλης.  

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: 77 βουλευτές της ΝΔ, (αφού ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε) οι 20 βουλευτές της ΔΗΣΥ, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 6 βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι 5 βουλευτές του Ποταμιού και οι 5 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, 7 αρνήθηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ την έδωσαν τρεις: η Έλενα Κουντουρά (προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ), ο Βασίλειος Κόκκαλης (προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ) και ο Σπυρίδων Δανέλλης (προερχόμενος από το Ποτάμι).

Συνολικά, αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση 148 βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή, βάσει του κανονισμού δεν ελήφθη υπόψη.

Κατά τη συζήτηση, υπουργοί αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης εξήγησαν αναλυτικά τους λόγους που η κυβέρνηση αξίζει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και υπογράμμισαν τα διακυβέυματα μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, απέναντι στην κατασροφολογία της αντιπολίτευσης. Τη συζήτηση απασχόλησε, όπως αναμενόταν, η Συμφωνία των Πρεσπών και η ιστορική της σημασία καθώς και η υποκρισία των κομμάτων που μικροκομματικά κινούμενα αρνήθηκαν τις επί δεκαετίες θέσεις τους στο ζήτημα.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη:

Αλ. Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις (βίντεο)

Ακραία ρητορική αντί επιχειρημάτων από τον Κυρ. Μητσοτάκη – Σιγή ιχθύος για τις απειλές σε βουλευτές

Φ. Γεννηματά: «Από την κάλπη, αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε και χαμένος και καμένος»

Στ. Θεοδωράκης: Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης

Π. Καμμένος: Είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση που εμείς δημιουργήσαμε και στηρίξαμε

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση που εξαπατά τον λαό και αναλαμβάνει τον ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com