Σφοδρές αντιδράσεις για την απάνθρωπη δικαστική απόφαση κατά 53χρονης καθαρίστριας

0

Το «έγκλημά» της; Παραποίησε πιστοποιητικό Δημοτικού για να φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την ΣΤ’ τάξη, ενώ στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μόνο μέχρι την Ε’, για να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου…

———————————————————————–

Το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε όλη του την αυστηρότητα στο πρόσωπο μιας 53χρονης εργαζόμενης, καθαρίστριας του Δήμου Βόλου, καταδικάζοντάς τη, σε δεύτερο βαθμό, σε δέκα χρόνια κάθειρξη για απάτη. Η καθαρίστρια οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας για να εκτίσει την ποινή της.

Όπως αναμενόταν, η απόφαση, έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας οξείες αντιδράσεις για τον απάνθρωπο χαρακτήρα της. Να σημειωθεί ότι πλέον, εφόσον μιλάμε για απόφαση Εφετείου, χρειάζεται αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, η οποία μόλις κατατεθεί θα συνδυαστεί ταυτόχρονα το αίτημα αποφυλάκισης.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, Γιώργος Σινέλης. στο cnn.gr, η εργαζόμενη παρείχε ανελλιπώς τις υπηρεσίες της για 18 χρόνια ως καθαρίστρια και μάλιστα πάρα πολύ καλά». Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο κ. Σινέλης, ασκήθηκε εναντίον της γυναίκας κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50 (σ.σ.: περί καταχραστών του δημοσίου!).

«Είναι ένας νόμος που θα έπρεπε προ πολλού να έχει καταργηθεί και προβλέπει την ποινή της ισοβίου καθείρξεως για οικονομικά αδικήματα κάτι που δεν προβλέπεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» εξηγεί ο κ. Σινέλης.

Η καθαρίστρια καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 15 χρόνια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχη τόσο για το αδίκημα της απάτης όσο και για αυτό της πλαστογραφίας. Κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας αλλά έκρινε ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και προκλήθηκε «μεγάλη ζημιά», καθώς κατέβαλλε στη γυναίκα μεικτές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση.

Ο συνήγορός έχει πλέον κινήσει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος αναίρεσης της απόφασης, «για να μπορέσει και η καθαρίστρια αυτή να εξέλθει της φυλακής και να κάνει Χριστούγεννα με τους οικείους της».

Οι αντιδράσεις είναι έντονες, όπως προείπαμε, στα social media. Αυτό που εξοργίζει σ’ αυτή την απόφαση, όπως έυστοχα σχολιάζει η «Αυγή, είναι η έλλειψη αναλογικότητας. Ποιο είναι το έγκλημα και ποια η τιμωρία; Είναι παράλογο και απάνθρωπο να πηγαίνεις 10 χρόνια φυλακή για ένα πλαστό απολυτήριο Δημοτικού. Είναι μια απόφαση που θυμίζει μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ: Στα κάτεργα για ένα κλεμμένο καρβέλι ψωμί.

«Κι αυτό που εξοργίζει ακόμη περισσότερο είναι η σύγκριση που κάνει ο καθένας μας μέσα του με τη μη τιμωρία όσων έχουν εξαπατήσει το Δημόσιο χίλιες φορές περισσότερο από την καθαρίστρια στο Βόλο. Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, ενίοτε και τιμητές», προσθέτει η εφημερίδα.

Κύμα αντιδράσεων και ανακοινώσεων               

Την αποφυλάκιση της, ζητεί μεταξύ άλλων το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Νομού Μαγνησίας αναφέροντας σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία. Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της έχει επιβληθεί στις Φυλακές Θήβας.

Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Γιατί δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Όπου η αστική δικαιοσύνη έχει “ερμητικά κλειστά τα μάτια” μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», το συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, με ανακοίνωσή του σημειώνει πως η καθαρίστρια έχει παιδιά και σύζυγο με αναπηρία 67% και «η κάθε μέρα φυλάκισης σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της».

Την άμεση αποφυλάκιση της καθαρίστριας ζητεί ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, σύμφωνα με το e-thessalia.gr. Ο Σύλλογος σχολιάζει ότι είναι άδικο η 53χρονη να καταδικάζεται σαν «κοινός εγκληματίας» μια γυναίκα που το μόνο της «έγκλημα» είναι ότι ήταν φτωχή και δεν είχε να θρέψει την οικογένειά της.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com