Άννα Βαγενά: «Αισθάνομαι ότι έχω πράγματα να προσφέρω…»

0

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχωρά η Άννα Βαγενά, Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet, καθώς εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν πριν από δύο εβδομάδες – μέσα από το εμβληματικό Α΄ Αρχαίο Θέατρο της πόλης – να κάνει τη δήλωση που «τάραξε τα νερά», καθώς ερμηνεύτηκε ως επαναφορά του ενδιαφέροντός της ώστε να είναι υποψήφια βουλευτής στο ν. Λάρισας. Απαντώντας στο ερώτημα αν έχει «κλειδώσει» αυτή η απόφαση παραπέμπει στις συλλογικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρεται στους λόγους που την οδήγησαν, πριν από δύο χρόνια, να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφια στο νομό.

Η κ. Βαγενά παρουσιάζει τον απολογισμό του έργου της, καθώς σε τρεις μήνες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει για το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και κάνει τις δικές της εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις τόσο σε ότι αφορά την ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και στο ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής.

Η Λαρισαία βουλευτής ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αντιπολίτευση. Παράλληλα, δηλώνει αισιόδοξη πως «το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει και θα γίνει πιο ευνοϊκό για την κυβέρνηση όταν ψηφιστούν τα μέτρα που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς και η μη περικοπή των συντάξεων».

Κλείνοντας, μιλά για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και κάνει ειδική μνεία στη συνεργασία που έχει με τους δημάρχους της περιοχής.

Αναλυτικά, όλη η συνέντευξη της Άννας Βαγενά:

Κυρία Βαγενά να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από τη δήλωση που κάνατε πρόσφατα στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο της  πόλης, με την οποία ουσιαστικά ανακοινώσατε την εκ νέου υποψηφιότητά σας. Έχετε «κλειδώσει», πλέον, την απόφασή σας να διεκδικήσετε και πάλι τη βουλευτική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λάρισας;

Ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους πολίτες της Λάρισας μέσα από την εφημερίδα σας.

Απαντώντας στην ερώτησή σας:

Γνωρίζετε ότι δεν ανήκω στην κατηγορία των «επαγγελματιών» πολιτικών.

Αυτό σημαίνει ότι διατηρώ ακόμα τον αυθορμητισμό και εκείνες τις συναισθηματικές λειτουργίες, που πολλές φορές είναι ασύμβατες με το «επάγγελμα» του πολιτικού.

Ως εκ τούτου, η δήλωση, που έκανα στο Α’ Αρχαίο Θέατρο, στις 13/10/18, δεν ήταν προσχεδιασμένη. Όταν βρέθηκα στο σημείο εκείνο, μέσα στο Αρχαίο Θέατρο, έχοντας γύρω μου τα κτήρια της πόλης μας και δύο βήματα από τη γειτονιά, στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, αισθάνθηκα όσα είπα, ότι θα ήθελα, δηλαδή, να είμαι βουλευτής του νομού μας όταν θα εγκαινιαστεί το Α’ Αρχαίο Θέατρο, πράγμα για το οποίο προσπάθησα και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

Όσο για το εάν έχει κλειδώσει η απόφαση μου να διεκδικήσω και πάλι την βουλευτική έδρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στον νομό μας, τέτοιες αποφάσεις, όπως γνωρίζετε, παίρνονται στο κόμμα μας, μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Τί ήταν αυτό που μέτρησε ώστε να επανακαθορίσετε τη θέση σας, την οποία είχατε εκφράσει πριν από δύο χρόνια, όταν τότε ουσιαστικά ανακοινώσατε ότι δεν θα θέτατε και πάλι υποψηφιότητα;

Όταν είχα ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια, ότι δεν θα είμαι και πάλι υποψήφια στον νομό μας, ήμουν, επίσης, απολύτως ειλικρινής. Ήταν μια περίοδος τότε από τις δυσκολότερες στη ζωή μου. Ο σύντροφός μου Λουκιανός Κηλαηδόνης βρισκόταν στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας και παλεύαμε μαζί να κερδίσουμε την κάθε μέρα της ζωής του. Η σωματική και κυρίως η ψυχική μου κούραση ήταν τόσο μεγάλη, που δεν μπορούσα να σκεφτώ διαφορετικά. Τώρα, μετά από δύο χρόνια περίπου και επειδή στη ζωή μου υπήρξα πάντοτε μαχήτρια και αγωνίστρια, ξαναβρίσκω σιγά σιγά την όρεξη μου για δημιουργία. Έτσι, αισθάνομαι ότι έχω κάποια πράγματα ακόμη να προσφέρω.

Καθώς σε λίγους μήνες συμπληρώνετε τέσσερα χρόνια στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιόν απολογισμό κάνετε στο έργο σας;

Στα τέσσερα περίπου χρόνια που είμαι βουλευτής, διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειές μου ήταν η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι κατάφερα ή βοήθησα στο να επιλυθούν κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η κάλυψη των παραλίων της Αγιάς με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ κατά τους θερινούς μήνες, η ένταξη του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων στο πρόγραμμα «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η επίσπευση των διαδικασιών για την τοποθέτηση αναμεταδοτών για την ενίσχυση του σήματος της ΕΡΤ στους Δήμους Τεμπών και Αγιάς, η διατήρηση τμημάτων των ΕΠΑΛ Αγιάς και Λάρισας, η συνέχιση της λειτουργίας του Α.Τ. Λιβαδίου Ελασσόνας, η συνεχής πίεση μου προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, για τη χρηματοδότηση προς τους πληγέντες από τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών – με την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού – και την αποκατάσταση των ζημιών και η προσπάθεια για την αποκατάσταση της αδικίας σχετικά με τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Πήρα την πρωτοβουλία για τη συνυπογραφή διακομματικού υπομνήματος προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό,  από όλες της γυναίκες-μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την ένταξη της ψηφιακής μαστογραφίας στο πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, πράγμα το οποίο πετύχαμε και για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανη. Ακόμη, βοήθησα, όσες φορές μου ζητήθηκε, πολιτιστικούς συλλόγους και δήμους προσφέροντας αφιλοκερδώς παραστάσεις, στις οποίες πρωταγωνιστώ, όπως για τα κοινωνικά παντοπωλεία Τυρνάβου και Ελασσόνας, για τους πολιτιστικούς συλλόγους Αιγάνης και Αμπελακίων, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας κ.α.. Και, βεβαίως, η μεγάλη μου προσπάθεια για τη δημιουργία του Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ, που είχε ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία για την ίδρυσή του από τη Βουλή, καθώς και η χρηματοδότηση της επικαιροποποίησης της μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού, μίας μελέτης που παρέμενε επί είκοσι χρόνια ανενεργή.

Ειδικά για το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, για το οποίο έχετε πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων, ποιά είναι η πορεία ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικό;

Όσον αφορά στο Α’ Αρχαίο Θέατρο, για το οποίο πράγματι έχω πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων, τις οποίες παρακολούθησα από γραφείο σε γραφείο στα αρμόδια υπουργεία, νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη αποκατάστασης και είναι διαθέσιμα τα χρήματα για να αρχίσουν οι εργασίες, όπως μας διαβεβαίωσε και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, θα μπορέσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να πραγματοποιηθεί το όνειρο όλων μας, δηλαδή να ακουστεί στο θέατρο αυτό, ξανά μετά από 2.500 χρόνια, ο λόγος των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να απαντήσω σε κάποια πικρόχολα σχόλια που γράφτηκαν στον τοπικό τύπο και που συνδέουν τη βουλευτική μου ιδιότητα με αυτή της ηθοποιού και με την επιθυμία μου να ερμηνεύσω σε αυτό το θέατρο κάποιο ρόλο. Θέλω να πω ότι όλοι ξέρουν ότι δεν έχω ανάγκη τη βουλευτική μου ιδιότητα για να ερμηνεύσω σε οποιαδήποτε αρχαίο θέατρο του τόπου μας. Ευτυχώς, στα πενήντα περίπου χρόνια που είμαι στο θέατρο έχω κατακτήσει νομίζω μια σημαντική θέση ως ηθοποιός, που στηρίζεται μόνο στις υποκριτικές μου ικανότητες.

Πηγαίνοντας σε θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής και παρά τη διελκυστίνδα που σημειώνεται στο μέτωπο της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και του Π . Καμμένου από την άλλη, πιστεύετε πως η Κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία ώστε να εξαντλήσει την τετραετία;

Κατά τη γνώμη μου, είναι δύο οι πλειοψηφίες που πρέπει να πετύχει η κυβέρνηση. Η μία αφορά στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν έρθει για επικύρωση στη Βουλή, την οποία θεωρώ σχετικά εύκολη. Η άλλη αφορά στην περίπτωση πρότασης μομφής. Οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι, κατά τη γνώμη μου, ρευστοί και θα αλλάζουν συνεχώς μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Πώς βλέπετε την αντιπολίτευση που ασκούν στην Κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά η Νέα Δημοκρατία;

Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάντα να ασκεί κριτική προς το κυβερνόν κόμμα. Εκείνο που, κατά τη γνώμη μου, στις μέρες μας είναι το πιο θλιβερό φαινόμενο είναι η φτήνια των επιχειρημάτων και η υποκρισία της αντιπολίτευσης, καθώς και οι επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο.

Από διάφορες πλευρές προεξοφλείται το αποτέλεσμα των προσεχών εθνικών εκλογών κάνοντας λόγο για «βέβαιη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας». Τί απαντάτε;

Νομίζω ότι στην ερώτησή σας έχω απαντήσει ήδη πιο πάνω λέγοντας πως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν είναι σταθεροί. Θεωρώ ότι το τοπίο θα αλλάξει και θα γίνει πιο ευνοϊκό για την κυβέρνησή μας όταν ψηφιστούν τα μέτρα που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς και η μη περικοπή των συντάξεων, μέτρο για οποίο η κυβέρνηση μας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Κλείνοντας και με δεδομένο ότι τον προσεχή Μάιο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ποιά θα πρέπει να είναι η στρατηγική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας; Ποιές είναι οι εκτιμήσεις σας για τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας;

Γενικά πιστεύω ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να είναι αυτή που έχει ήδη αποφασιστεί, δηλαδή η συνεργασία με όσες δυνάμεις τοποθετούν τους εαυτούς τους – και το αποδεικνύουν στην πράξη – στον προοδευτικό χώρο. Όσο για τους δήμους, εκτιμώ ότι έχουμε κάποιους πολύ επιτυχημένους δημάρχους, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους. Εγώ προσωπικά ως βουλευτής αυτά τα τέσσερα χρόνια είχα άψογη συνεργασία με όλους τους δημάρχους των πόλεων του νομού μας, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση και τους ευχαριστώ για αυτό.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com