Η ανάγκη συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων

0

Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου*

Στη σημερινή συγκυρία βλέπουμε και στη χώρα μας τον κίνδυνο  ανόδου της ακροδεξιάς, είτε εξ αιτίας του προσφυγικού φαινομένου, είτε με την εφαρμογή οικονομικών πολιτικών νεοφιλελεύθερης έμπνευσης.

Στην Ε.Ε οι τάσεις είναι αυξανόμενες και έχουμε την άνοδο στην εξουσία ακροδεξιών – ρατσιστικών κομμάτων ή κυβερνήσεων που εφαρμόζουν πολιτικές κλειστών συνόρων. Οι δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού σήκωσαν κεφάλι, απειλώντας την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία οι ξενοφοβικές δυνάμεις και η ακροδεξιά καταγράφουν διψήφια ποσοστά και όχι μόνο στη Βαυαρία. Στο μέλλον μπορεί να γίνουν δεύτερο κόμμα. Ας μην παραγνωρίζουμε ότι οι ίδιες δυνάμεις κυβερνούν ήδη στην Ουγγαρία, την Αυστρία κλπ.

Απέναντι σε αυτή την αρνητική πραγματικότητα οι δυνάμεις που δεν παρασύρονται από τις σειρήνες του λαϊκισμού, οι αριστερές και προοδευτικές  δυνάμεις, δεν μπορούν να μένουν αδρανείς με τη δικαιολογία πως διαφωνούν! Καλούνται να οικοδομήσουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα, με σαφές κοινωνικό πρόσημο. Αυτές οι δυνάμεις προσδιορίζονται από την αριστερά, την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, την κομμουνιστική αριστερά, την σοσιαλδημοκρατία, τα κινήματα ενάντια στο ρατσισμό, τις διακρίσεις και τη φτώχεια.

Τα πεδία συνεργασίας αυτών των δυνάμεων μπορεί να είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα μαζικά κινήματα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, στα συνδικάτα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στα κινήματα υπέρ της Ειρήνης και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Η συνεργασία τους αυτή θα πρέπει να είναι χωρίς ηγεμονισμούς, διαχωριστικές γραμμές, εγωισμούς και κοντόφθαλμες λογικές.

Στην Ευρώπη το τέρας του φασισμού σηκώνει κεφάλι. Έχουν μυωπική αντίληψη όσοι δεν το βλέπουν. Η κύρια αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, η καλπάζουσα φτωχοποίηση σε μια σειρά κοινωνικών τάξεων, λόγω της εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση  κοινωνικών κατακτήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας. Αυτά τα αρνητικά φαινόμενα αυξάνονται ραγδαία ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες ,όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Οι δυνάμεις της αριστεράς, κάθε ιδεολογικής προσέγγισης, έχουν υποχρέωση να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για το καλό του τόπου και της κοινωνίας. Οι ιδεολογικές διαφορές μπορούν να παραμένουν αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία μπορούν να συνεργαστούν, εφόσον το θέλουν και το επιδιώκουν. Αν θέλουν να βοηθήσουν το χειμαζόμενο ελληνικό λαό να βγει από την κρίση εξαιτίας της εφαρμογής μονόπλευρων αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού, πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψιν το εφικτό και όχι το ανέφικτο, ώστε να μην καλλιεργηθούν αυταπάτες, σχετικά με το ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυρίαρχες δυνάμεις και ποιες είναι οι δυνατότητες για κάτι διαφορετικό…

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com