Ο Ζακ και οι νοικοκυραίοι

0

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέδωσε ανακοίνωση μετά το λιντσάρισμα και τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Ως Διεθνής Αμνηστία, επιμένουμε στην ανάγκη μιας ενδελεχούς, διαφανούς και ουσιαστικής έρευνας για τη δολοφονία του Ζακ και τη στάση της αστυνομίας…».

Ήρθε ξανά ήρθε στη μνήμη ο Ουγκώ και το μυθιστόρημά του «Οι Άθλιοι». Ο Ιαβέρης και ο Γιάννης Αγιάννης. Ο Ιαβέρης  ήταν ο υπερασπιστής της βαρβαρότητας. Η πλοκή του μυθιστορήματος εξελισσόταν ως η διαπάλη ανάμεσα στον ανθρωπισμό του διαφωτισμού και τη βαρβαρότητα του βασιλιά και της φεουδαρχίας. Μια αιώνια διαπάλη ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Ανάμεσα στους «νοικοκυραίους» και τη φτωχολογιά, που στην περίπτωση του Γιάννη Αγιάννη ήταν το κλέψιμο μιας φρατζόλας ψωμιού. Οι νοικοκυραίοι που υπερασπίζονται τις «αρχές» τους δεν χαρίζονται. Η ζωή του Γιάννη Αγιάννη θα είναι ένας συνεχής διωγμός. Στο τέλος θα φανεί πόσο απάνθρωπο και αδικαιολόγητο ήταν όλο αυτό το κυνηγητό.

Στην εποχή μας, τους νοικοκυραίους ανέλαβε να υπερασπιστεί η Τατιάνα Στεφανίδου και ο Σκάι. Είναι μηνύματα των καιρών…

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με το τέρας, το πρόσωπο του οποίου μας έδειξε ο Μάνος Χατζιδάκις. Οι νοικοκυραίοι έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους, αφαιρώντας μια ζωή. Η αυτοδικία είναι ο μεσαίωνας. Ο Ζακ ποιος ήταν εξάλλου; Είχε και πολλά «κουσούρια» και αδυναμίες, ήταν περιθώριο… Η ιδεολογία τους, δικαιολογεί τις απάνθρωπες πράξεις τους, ακόμα και την αφαίρεση της ζωής, χωρίς δίκη, χωρίς απολογία του «θύτη», ακόμα και για μια φρατζόλα ψωμί, ακόμα κι αν πεθαίνει της πείνας. Αν η ζωή τους έφερνε έναν Ζακ στην οικογένειά τους, ήθελα να ξέρω ποιο πρόσωπο θα παρουσίαζαν καθημερινά!

Όλοι αυτοί οι νοικοκυραίοι την Κυριακή θα πάνε στην εκκλησία σαν καλοί χριστιανοί, σαν να μην τρέχει τίποτα για το φόνο, ίσως και σε κάποιο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αφού είναι και υπερπατριώτες.

Ένα είναι σίγουρο: αυτές οι συμπεριφορές, οι πράξεις τους, αυτός ο κανιβαλισμός σε βάρος συνανθρώπου μας δεν έχει σχέση με τις αξίες του ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού.

Η Αριστερά ήταν θύμα του Μεσαίωνα, πλήρωσε για τις ιδέες της, τις πανανθρώπινες αξίες της, έχει υποχρέωση να χτυπήσει στη ρίζα τους τέτοια φαινόμενα που οδηγούν τις κοινωνίες στην οπισθοδρόμηση.

*Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου, αναπληρωτή συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, στην εφημερίδα Larissanet.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com