Το VMRO κερνάει, η Ν.Δ. πίνει

0

Το συντριπτικό αποτέλεσμα του “Ναι”, με 91,4%, στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, δείχνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών της γειτονικής χώρας είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι το “Ναι” θα είχε κερδίσει με οποιαδήποτε συμμετοχή.

Με αυτό δεδομένο, η έξυπνη επιλογή των εθνικιστών του VMRO να μην δώσουν τη μάχη αλλά να αθροίσουν την αποχή τους με τα εκατοντάδες χιλιάδες “φαντάσματα” των εκλογικών καταλόγων περιέπλεξε τα πράγματα. Μπορεί το VMRO, έστω και κρυπτόμενο, να πέτυχε έναν τακτικό στόχο, όμως ο δρόμος για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει ανοιχτός. Η υπόθεση τώρα περνάει στα χέρια της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο προχθεσινό αποτέλεσμα: η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προσπάθησε καν να κρύψει τη χαρά της, δηλώνοντας ότι “η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στον αέρα”. Η Ν.Δ. επιχαίρει για την επιτυχία του τακτικού ελιγμού που έκανε το VMRO, το οποίο όμως κρίνει τη συμφωνία επιζήμια για την ΠΓΔΜ.

Έτσι η Ν.Δ., που θεωρεί ότι η συμφωνία “τα δίνει όλα στην ΠΓΔΜ”, και το VMRO, που θεωρεί ότι η συμφωνία τα δίνει όλα στην Ελλάδα, εργάζονται από κοινού για τον ίδιο στόχο: να αποτραπεί η επίλυση μιας πολιτικής και διπλωματικής εκκρεμότητας τριών δεκαετιών, ώστε να εξυπηρετείται και να αναπαράγεται η εθνικιστική ρητορική και από τις δύο πλευρές.

Αυτή η συμπόρευση δείχνει πόση υποκρισία κρύβεται πίσω από τον πελατειακό εθνικισμό. Και πόσο αναγκαίο είναι να τον εξαλείψουμε από τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

*Το κύριο άρθρο της «Αυγής» την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018       

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com