Ιστορική έκθεση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας

0

Με την έναρξη του πολέμου κατά των δυνάμεων του Άξονα δημιουργήθηκαν σχεδόν αντανακλαστικά πολλές αγωνιστικές ομάδες διάσπαρτες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Με τον καιρό έγινε σαφές ότι για να επέλθει η πολυπόθητη απελευθέρωση έπρεπε όλες αυτές οι ομάδες – δεδομένου του κοινού αγώνα τους – να ενωθούν σε ένα κοινό μέτωπο για την καλύτερη οργάνωση και έκβαση του πολέμου. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 σχεδόν ένα χρόνο μετά το ιταλικό τελεσίγραφο που απαιτούσε την παράδοση της Ελλάδας στην Ιταλία,  ο Λευτέρης Αποστόλου (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), ο Χρήστος Χωμενίδης (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας), ο Ηλίας Τσιριμώκος (Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας) και ο Απόστολος Βογιατζής (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας) υπέγραψαν το ιδρυτικό κείμενο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Με βάση αυτό το κείμενο σκοπός του ΕΑΜ ορίζεται να είναι η απελευθέρωση του Έθνος από τον ξένο ζυγό και η κατοχύρωση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού για τον τρόπο διακυβέρνησής του. Πιο περιεκτικά το ΕΑΜ απαιτούσε κατάκτηση της εξωτερικής λευτεριάς και κατοχύρωση της εσωτερικής λευτεριάς.

Οι ιδρυτές του ΕΑΜ αν και οι ίδιοι ανήκαν σε αριστερές οργανώσεις που καταδιώχτηκαν από το καθεστώς του Μεταξά, αναγνώρισαν εν τη γενέσει του ΕΑΜ  την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας και αποφάσισαν τη συμμετοχή οποιουδήποτε αγωνιστή επιθυμούσε να εναντιωθεί στις δυνάμεις της Κατοχής, αποδεχόταν τις βασικές αρχές του ΕΑΜ και συμφωνούσε να αγωνιστεί για την επιτυχία των σκοπών του ΕΑΜ.

Στις θεσσαλικές πόλεις αρχίζουν να μεταδίδονται φήμες για την ίδρυση ενός ενιαίου μετώπου που το αποτελούν μερικά κόμματα. Επίσημα οι μυστικές οργανώσεις της περιοχής πληροφορήθηκαν τα νέα από έντυπα που έστειλε από την Αθήνα στην Λάρισα ο γιατρός Γιώργος Ι. Κατσίγρας στο φίλο του Μιχάλη Παπαϊωάννου. Ο Παπαϊωάννου μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης της Λάρισας μετέφερε τα έντυπα αυτά και η οργάνωση με τη σειρά της τα μεταβίβασε στην Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Θεμελιωτής του αντιστασιακού αγώνα της Θεσσαλίας είναι ο Κώστας Γαμβέτας όπου μεταφέρει το μήνυμα του αγώνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής για την απελευθέρωση της πατρίδας και στη συνέχεια αποκατάσταση της δημοκρατίας με ελεύθερες εκλογές.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη όσων πολέμησαν για την Ελλάδα μέσα από την έκθεση «1941-1944 Η Αντίσταση στη Θεσσαλία» θα είναι στις 27 Σεπτεμβρίου ανοιχτό για το κοινό 9.00-13.00 και 18.00-20.00.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com