Αλ. Τσίπρας: Ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Ε.Ε. ως ανάχωμα στις δυνάμεις της ακροδεξιάς (βίντεο)

0

Τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Ευρώπης εξέθεσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άσκησε σκληρή κριτική στην τεχνοκρατική και αντιδημοκρατική διαχείριση της κρίσης και κάλεσε όλες τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να βρεθούν στην ίδια πλευρά της ιστορίας στις ευρωεκλογές.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι του παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Τεχνοκρατική και εθνοκεντρική Ευρώπη

«Οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η E.E. τείνει να τις μετεξελίξει σε δομική κρίση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις θα έχει αναπόφευκτη συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών. Θα την καταστήσει μια κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ενότητα, χωρίς συνοχή, χωρίς διεθνή ρόλο και χωρίς προοπτική».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ε.Ε., αντί να γίνει περισσότερο δημοκρατική, αξιοποιώντας τα όποια θεσμικά και πολιτικά εργαλεία απέδιδε η Συνθήκη της Λισαβόνας, έγινε περισσότερο τεχνοκρατική και εθνοκεντρική. Με τις κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες άτυπων οργάνων, που δεν λογοδοτούν στους Ευρωπαίους πολίτες και κρατιούνται μακριά από αυτούς και με σχήματα τεχνοκρατών, όπως αυτό της τρόικας, να κρατάνε τα κλειδιά της οικονομικής κυριαρχίας και να μη λογοδοτούν πουθενά».

«Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά», πρόσθεσε.

«Τροφοδοτήθηκε το τέρας του ακροδεξιού λαϊκισμού»

Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας μέσω τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού. Μετέφερε την Ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της Ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και χειροκροτήθηκε.

«Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως «όταν κυριαρχεί η λογική του απομονωτισμού έναντι της συνεργασίας, η λογική του “ο καθένας μόνος του”, έναντι του επιμερισμού των βαρών η λογική της εθνικής αναδίπλωσης έναντι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στην “καρδιά” της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού».

«Ρατσισμός και ξενοφοβία απειλούν την Ευρώπη με αποσύνθεση»

Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την εκλογική άνοδο κάποιων ακραίων δυνάμεων της εθνικιστικής και λαϊκιστικής ακροδεξιάς, αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σοβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος».

«Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνεται ηγεμονικός πολιτικός λόγος σε παραδοσιακές συντηρητικές δυνάμεις και όχι μόνο, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε κρίσιμες χώρες» παρατήρησε και προειδοποίησε πως αυτή η εξέλιξη απειλεί την Ευρώπη με αποσύνθεση.

«Κάποιοι από εσάς το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά που διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων είναι κίνδυνος για το κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα όσοι το πιστέψατε αυτό οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Το χειροκρότημα πολλών ευρωβουλευτών προκάλεσε η εξής τοποθέτηση του πρωθυπουργού: «Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών. Όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο».

«Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να στηρίξουμε, δηλαδή, την προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης», συνέχισε.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και πώς σε όλα αυτά τα θέματα να στηριχθεί η προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης, «με ευρωπαϊκές λύσεις στις ευρωπαϊκές προκλήσεις».

«Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι λιγότερη αλληλεγγύη και περισσότερα σύνορα, αλλά ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των λαών μας», ανέφερε επίσης.

«Η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της»

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την επιμονή και υπομονή της Ελλάδας «στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ακόμη και όταν η ίδια η Ευρώπη, ή έστω η κυρίαρχη έκφρασή της, πολλές φορές πλήγωνε και υποτιμούσε τον ελληνικό λαό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν από την οκταετή αυτή ελληνική κρίση, που αφήνουμε πίσω μας, να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας», υπογράμμισε.

Ήρθε η ώρα να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας το «πώς θα τη θωρακίσουμε απέναντι σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις στο μέλλον. Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφάλειας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις», σημείωσε επίσης.

«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας»., είπε επίσης.

Από το 2010 έως το 2014 η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, εξήγησε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης».

«Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιόν σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω», σημείωσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη, που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης. Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις.

«Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε όσα έχουν επιτευχθεί λέγοντας: «Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».

Ειδικότερα για την κοινωνική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στηρίχθηκαν οι περισσότερο αδύναμοι και σταμάτησε η ανθρωπιστική κρίση. «Δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους, αλλά ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα που πριν τρία χρόνια κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει», είπε.

Τέλος στο πάρτι διαφθοράς

Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή στον τομέα της υγείας ο πρωθυπουργός τόνισε πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει:

«Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της Ε.Ε. σε απορρόφηση κονδυλίων από το “Σχέδιο Γιούνκερ” και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

«Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες».

Υπογράμμισε πως «κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Κατοχυρώσαμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή παιδιών για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

«Αντισταθήκαμε στις σειρήνες του μίσους»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όπως είπε «ολοκληρώνουμε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Επιπλέον, σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν πέντε χρόνια, διαχειρίζεται τον πρώτο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με τη σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Το «ταμπού» όνομα της ΠΓΔΜ

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του σημείωσε πως το ονοματολογικό λειτούργησε ως ταμπού στην Ελλάδα, η οποία έδειχνε να βιώνει μια διαφορετική πραγματικότητα όταν 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι πιο μεγάλες, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, αναγνωρίζουν τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα αυτά τα χρόνια οι γείτονες μας αυτοαποκαλούνταν Μακεδόνες», «δεν σας είδα να ενοχλείστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο κ. Ζάεφ και όλοι συμπολίτες του ερχόταν στην Ελλάδα με ένα διαβατήριο το οποίο έγραφε Μακεδόνες» για να τονίσει πως από εδώ και στο εξής, μετά τη συμφωνία «το διαβατήριο θα λέει πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χρίστιαν Μιτσόσκι, πρόσθεσε:

«Μάλλον κάτι καλό έχουμε κάνει και εγώ και ο κ. Ζάεφ στους λαούς μας, μάλλον ανοίγουμε ένα δρόμο προς την ειρήνη, προς την προοπτική της συνεργασίας και της συμβίωσης των λαών μας, ένα δρόμο όποιος θα γράψει ιστορία».

Επίθεση στη Μαρία Σπυράκη

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και ευρωβουλευτής του κόμματος Μαρία Σπυράκη διερωτήθηκε, επικαλούμενη όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας για τα φαινόμενα νεποτισμού στην Ελλάδα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι όσοι πνίγουν την Ελλάδα στα δακρυγόνα.

«Ειλικρινά δεν είχα σκοπό να πάρω τον λόγο πριν ακούσω τον πρώτο γύρο της απάντησης σας. Άκουσα λοιπόν με προσοχή ότι ισχυρίζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεποτισμός, ότι υπάρχουν θαυμαστές του Πινοσέτ. Περίμενα αλήθεια, κύριε Πρόεδρε, μια και χθες εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα στηρίξει η ΕΕ το Μάτι και συμπλεύσαμε όλες οι πολιτικές ομάδες, να στηρίξει η Ε.Ε. το Μάτι. Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μην μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Έκτος και αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματος σας να υπηρετούν στην κυβέρνηση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς και λανθασμένες προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι οι οποίοι πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα. Αλήθεια θέλω να σας ρωτήσω από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Έλληνες, αυτή του διχασμού;

Απαντώντας της ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Αναφερθήκατε στην συγκέντρωση 3-4 χιλιάδων ακραίων στη Θεσσαλονίκη, καμία σχέση με τα μεγάλα συλλαλητήρια που όντως έγιναν τον Φεβρουάριο – και ξέρετε θα είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω, εσείς ήσασταν που για χρόνια ως προβεβλημένη δημοσιογράφος σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, κάθε βράδυ σχεδόν, όταν είχαμε πράγματι μαζικές διαδηλώσεις και μεγάλη καταστολή, τα 5 πρώτα χρόνια των μνημονίων, από το σταθμό σας βγαίνετε και ουσιαστικά ασκούσατε το λειτούργημα της πληροφόρησης αποκρύβοντας -όπως η ίδια παραδεχθήκατε- την αλήθεια. Και τότε δεν είχατε καμία ιδιαίτερη ευαισθησία ούτε στο να παρουσιάσετε τα πραγματικά νούμερα των διαδηλώσεων, αλλά ούτε και να αναδεικνύετε την καταστολή και τη βία που υπέστησαν αυτές οι διαδηλώσεις, Σήμερα σας βλέπω ότι έχετε μια ιδιαίτερη ευαισθησία, χαίρομαι».

«Το αυγό του φιδιού» στην Ε.Ε.

Το προσφυγικό στην Ευρώπη ήταν ένα από τα σημεία στα οποία στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη ότι «επωάζεται το αυγό του φιδιού», απαντώντας σε όσα είπε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος.

Ο ευρωβουλευτής δήλωσε μπερδεμένος και θύμισε ότι πριν τέσσερα χρόνια διαδηλώναμε κατά νεοφιλελεύθερων πολιτικών και μετά υπογράψαμε μνημόνια, υπονοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς, τον οποίο κατηγόρησε επιπλέον ότι συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα, όπως υποστήριξε.

«Σωστά είπατε ότι χρειάζεστε Ευρώπη με αλληλεγγύη» -είπε προς τον παρόντα πρωθυπουργό- αλλά τελικά ο Μακρόν είναι καλός φίλος ή φίλος των τραπεζιτών;, διερωτήθηκε ο κ. Κύρκος.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός είπε: «Ναι, Μιλτιάδη, είναι μπερδεμένη η πραγματικότητα που ζούμε. Και σε αυτήν τη μπερδεμένη πραγματικότητα πρέπει να ξεδιαλύνουμε όλοι μας ποια είναι η πρώτιστη απειλή. Οι διαφορές που έχω εγώ με πολλούς άλλους συναδέλφους και από τον χώρο της Αριστεράς και από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ακόμα και από τον χώρο του Φιλελεύθερου Κέντρου ή της Οικολογίας. Είναι δεδομένες οι διαφορές».

Όμως αυτήν τη στιγμή, επωάζεται στην Ευρώπη το αυγό του φιδιού, όπως τη δεκαετία του ’30, προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε ότι «όπως την δεκαετία του ’30 η πρώτιστη απειλή αντιμετωπίστηκε με την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων που είχαν διαφορές, αυτό πιστεύω ότι είναι το καθήκον μας και σήμερα».

«Και για να κλείσω όλη αυτή την αναφορά στο μεταναστευτικό, θα σας πω ότι είμαι ευτυχής για ό,τι καταφέραμε στην ενδοχώρα, όμως η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν τιμά κανέναν μας αυτή η κατάσταση» είπε και συνέχισε: «Είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να στηρίξουμε μια συμφωνία, η οποία αν δεν υπήρχε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για όλους μας. Και γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη. Και γι’ αυτό χρειάζονται συνέργειες και συνεργασίες σε αυτήν την κατεύθυνση».

«Και, βεβαίως, χρειάζεται, όταν μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες, να μη μιλάμε μονάχα για νούμερα και αριθμούς στυγνούς και στατιστικές. Αλλά να βλέπουμε πίσω από τα νούμερα και τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που έχουν ονόματα, ονοματεπώνυμο. Μπορεί να μην είναι ονόματα ευρωπαϊκά, μπορεί να μην είναι ονόματα οικεία σε εμάς, αλλά έχουν όνομα, πρόσωπο, συναισθήματα, αξίες, πιστεύω και θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com