Μετά την ορκωμοσία: Τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση

0

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έγινε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης -η οποία ανανεώθηκε με 13 νέα πρόσωπα, ενώ άλλα 6 μετακινήθηκαν σε άλλα υπουργεία- και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία ενώ, αύριο αναμένεται η επίσημη πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό.

Το πρώτο στίγμα της επόμενης ημέρας δίνουν τα νέα μέλη της κυβέρνησης κατά τις τελετές παράδοσης – παραλαβής οι οποίες έπονται της σημερινής ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ανάπτυξη στο επίκεντρο

«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην πραγματικότητα λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Γιάννης Δραγασάκης στην τελετή παραλαβής παράδοσης για τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επίσης ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στην απασχόληση, στο εισόδημα και στην καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτό έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας».

Ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι αλλαγές που έγιναν συμβάλλουν στην ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, στην πορεία προς την ανάπτυξη και στην πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων.

Ο ίδιος συνέχισε ότι δεν υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου επένδυση που δεν έχει αξιολογηθεί και προχωρήσει ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο μετασχηματισμός της οικονομίας με περαιτέρω παρεμβάσεις στον τομέα της γραφειοκρατίας, της επιτάχυνσης των στρατηγικών επενδύσεων «καθώς το υπουργείο είναι στραμμένο στην προσέλκυση ιδιωτικών ξένων και ελληνικών επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα του νέου υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη ο κ. Δραγασάκης είπε ότι μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ καθώς στο παρελθόν, ως βουλευτής, έχει συνεργαστεί με τις υπηρεσίες του υπουργείου για να δοθεί έμφαση στις περιφέρειες με ιδιαίτερα προβλήματα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Ρήγας: Δεν θα ξεχάσουμε την ανεκτίμητη προσφορά στην πατρίδα του Νικολάου Βασιλείου

Στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς

«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης έναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος» δήλωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον κ. Σταύρο Κοντονή.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Καλογήρου σημείωσε ακόμη πως «το δίκαιο είναι να αποφεύγεται η φιλονικία απέναντι στην επιείκεια και η απόκτηση δύναμης απέναντι στο γενικό καλό». Παρούσα στην τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν και προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, ο κ. Καλογήρου τόνισε πως, μεταξύ άλλων, στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας δικηγόρων, δικαστών και άλλων παραγόντων της δικαιοσύνης, η στήριξη του μεγάλου έργου της συνταγματικής αναθεώρησης και βεβαίως η επιτάχυνση της δικαιοσύνης και η βελτίωση της απόδοσής της.

Ισχυρή βούληση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση

Τη βούλησή του να υλοποιήσει «τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση», με αιχμή το πρόγραμμα «Κλεισθένης», εξέφρασε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΕΣ, παρουσία του προκατόχου του, Πάνου Σκουρλέτη και των νέων υφυπουργών, Κατερίνας Νοτοπούλου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τον «Κλεισθένη» ως την «κορυφαία στιγμή του υπουργείου Εσωτερικών εδώ και πολλά χρόνια», διότι, μεταξύ άλλων, καθιερώνει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς «είναι κατεξοχήν οι τοπικές κοινωνίες εκείνο το πεδίο όπου μπορούν να δομηθούν συναινέσεις και νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες». Πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται ωστόσο στην εφαρμογή τους «και γι’ αυτό, η δουλειά που μας περιμένει από εδώ και μπρος, είναι πάρα πολύ σημαντική για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα».

Υπογράμμισε ακόμα ότι οι πόρτες του υπουργείου θα εξακολουθήσουν να είναι ανοιχτές για συλλόγους εργαζομένων, για φορείς της αυτοδιοίκησης και για όλους όσοι εμπλέκονται με τα ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου, «για να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να βρούμε συναινέσεις, έχοντας μια πάρα πολύ ισχυρή βούληση να υλοποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση».

Προτεραιότητα η αύξηση του εισοδήματος των αγροτών

«Έγιναν πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο» είπε κατά την ομιλία του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, συμπληρώνοντας «προσδοκία μας είναι να γίνουν και άλλα».

Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, καθώς και τον Βαγγέλη Αποστόλου για τη μεταξύ τους συνεργασία με τον οποίο όπως είπε «μοιραστήκαμε μαζί σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες της πρώτης αριστερής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ». Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε «αναλαμβάνουμε ένα παραγωγικό υπουργείο πρώτης γραμμής, με πολλά αντικείμενα, πολλά από τα οποία εμπίπτουν σε συναρμοδιότητα των άλλων υπουργείων» συμπληρώνοντας ότι θα επιδιώξει συνεργασία και με άλλους υπουργούς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά τη θητεία του ο κ. Αποστόλου «έβαλε τάξη στο σημαντικό για τους αγρότες θέμα των πληρωμών, χωρίς πρόστιμα, συνέβαλε στην αύξηση των εξαγωγών, θεσμοθέτησε την Κάρτα του Αγρότη» και σημείωσε ότι έγιναν «και πολλά άλλα που δεν θα απαριθμήσω τούτη την ώρα».

Δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος του είναι «η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων του», το οποίο συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών. «Τα προβλήματα είναι γνωστά» ανέφερε μεταξύ άλλων νέος υπουργός και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα των λύσεων» λέγοντας επίσης πως χρειάζεται συστηματικότητα της δουλειάς από όλους καθώς και συνεργασία ο οποίος όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι ο θεμέλιος λίθος αυτής της νέας προσπάθειας».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό

Δηλώσεις μελών της κυβέρνησης:

Αλ. Χαρίτσης: Συνεχίζουμε τη δουλειά με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ένταση

Ό. Γεροβασίλη: Η ασφάλεια, η προστασία των πολιτών είναι λαϊκό δικαίωμα

Λ. Κρέτσος: Κεντρική θέση στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα για την οπτικο-ακουστική βιομηχανία

Η ορκωμοσία

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και κυβερνητικών στελεχών, ορκίστηκαν στις 14:00 τα 19 νέα μέλη της κυβέρνησης.

Στην τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσήλθε συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν από τον Επίσκοπο Μεθώνης, Κλήμη, οι:

 1. Μαρία-Ελίζα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
 2. Σταύρος Αραχωβίτης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 3. Μαρίνα Χρυσοβελώνη ως υφυπουργός Εσωτερικών.
 4. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
 5. Μάρκος Μπόλαρης ως υφυπουργός Εξωτερικών.
 6. Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
 7. Ολυμπία Τελιγιορίδου ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη συνέχεια έδωσαν πολιτικό όρκο οι:

 1. Αλέξανδρος Χαρίτσης ως υπουργός Εσωτερικών.
 2. Όλγα Γεροβασίλη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
 3. Μιχαήλ Καλογήρου ως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 4. Μυρσίνη Ζορμπά ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 5. Φώτιος-Φανούριος Κουβέλης ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
 6. Αστέριος Πιτσιόρλας ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 7. Παναγιώτης Ρήγας ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
 8. Νεκτάριος Σαντορινιός ως αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
 9. Αικατερίνη Νοτοπούλου ως υφυπουργός Εσωτερικών.
 10. Ευστάθιος Γιαννακίδης ως υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 11. Ελευθέριος Κρέτσος ως υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
 12. Γεώργιος Δημαράς ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ορκωμοσία παρέστησαν η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην ορκωμοσία παρέστησαν, επίσης, συγγενείς και φίλοι των νέων μελών της κυβέρνησης. Η κ. Κόλια Τσαρουχά έκανε νεύμα για να σηκωθούν όσοι προτίθεντο να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο, ενώ η κ. Παπακώστα είχε αρκετά μεγάλο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com