Οι περικοπές των συντάξεων

0

Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα άλλα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δε μπορούν να χωνέψουν τις δρομολογημένες απ’ ότι φαίνεται αποφάσεις στο θέμα της μη περικοπής της περίφημης προσωπικής διαφοράς των συντάξεων. Γίνεται φανερό πως δεν κόπτονται για τους συνταξιούχους αλλά επιζητούν αίμα, για να έχουν πρόσκαιρα οφέλη δημοσκοπικά.

Είναι παραλογισμός και υποτίμηση της νοημοσύνης των συνταξιούχων από μέρους τους.

Καταγγέλλουν τα μνημόνια και τις ψηφισμένες δεσμεύσεις, π.χ. μείωση συντάξεων, αφορολόγητου και όταν διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι μπορούν να αποφευχθούν δυσάρεστα μέτρα, αφού οι θυσίες του λαού μας έπιασαν τόπο, διαμαρτύρονται προκλητικότατα.

Είναι θέμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εξάλλου αυτά οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, στα μνημόνια. Έντεκα φορές κόπηκαν οι συντάξεις από το 2010 μέχρι το τέλος του 2014 και καμία από το 2015 μέχρι σήμερα. Εξαίρεση το ΕΚΑΣ το οποίο δεν είναι σύνταξη αλλά προνοιακό επίδομα. Ο μικροσυνταξιούχος σωστά το προσμετρούσε στη σύνταξή του και καλώς το υπολόγιζε. Η περικοπή ήταν δρομολογημένη και δυστυχώς έκανε τους συνταξιούχους φτωχότερους αν και έχουν υπάρξει κάποια αντίμετρα και κάποια άλλα επιδόματα. Δρομολογημένη ελέω ΔΝΤ και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019 που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Ακούγονται υπερβολικά πράγματα καθημερινά από τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα υπάρχουν τηλεοπτικοί σταθμοί που με την παραπληροφόρηση τρομάζουν το λαό μας. Φέρνουν την καταστροφή, τη συντέλεια του κόσμου. Αν αθροιστούν όλες οι φανταστικές, οι διογκωμένες περικοπές, ο βομβαρδισμός παραπληροφόρησης, οι σημερινοί συνταξιούχοι δεν έπρεπε να πληρώνονται αλλά να πληρώνουν. Είναι φοβερό αυτό που γίνεται, να επενδύει η αντιπολίτευση στη δυστυχία των συνταξιούχων για να πέσει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί υπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, συμφέροντα καπιταλιστών που επενδύουν στο ποδόσφαιρο αφού θεωρούν το φίλαθλο και οπαδό τους και ψηφοφόρο και σε συγκροτήματα του τύπου για να ελέγχουν την είδηση και την πληροφόρηση και να τη λανσάρουν στον Έλληνα όπως τους βολεύει.

Τώρα δίνεται η ευκαιρία για καθαρές λύσεις:  στους συνταξιούχους του Αυγούστου του 2016 να μην τους καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1/1/2019, ανεξάρτητα αν είναι ψηφισμένο μνημονιακό μέτρο.

Σήμερα, η Ν.Δ. βρίσκεται σε πανικό. Η προσπάθειά της να δημιουργήσει ρήγμα στην κυβέρνηση γίνεται ευσεβής πόθος. Και η τελευταία της ελπίδα, η εφαρμογή των μέτρων του 2019-2020 σκοντάφτει στην ελαστικότητα που φαίνεται να δείχνουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η ελαστική στάση του Μοσκοβισί στο θέμα της περικοπής των συντάξεων φέρνει τα πάνω κάτω στις εκλογικές προοπτικές της Ν.Δ. Ψεύτη, μη σοβαρό, καιροσκόπο και απαράδεκτο χαρακτήρισαν τον Ευρωπαίο επίτροπο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ.

Και από κοντά ο Ε. Βενιζέλος, ισχυρίζεται πως η μη εφαρμογή των μέτρων θα βοηθήσει τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και την ενίσχυση του εθνολαϊκισμού στη χώρα.

Ν.Δ. και ο Ε. Βενιζέλος έχασαν τον προσανατολισμό προς την κοινωνία, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Η κοινωνία  βλέπει τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων, ενώ οι ίδιοι με τις πολιτικές τους, τους έφεραν σε αυτή τη δεινή θέση.

Θα απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα του βαριά φορολογούμενου Έλληνα πολίτη γιατί δεν πιέζουν να αποπληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων τους, τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων. Γιατί δε συμπληρώνουν σωστά οι ίδιοι το δικό τους πόθεν έσχες; Για τις off shore, για τη Novartis, για το ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις σχέσεις με το Φρουζή. Θα μας δώσουν πειστικές απαντήσεις;

Να σταματήσουν να εμπαίζουν τον Ελληνικό λαό, τους έχει χορτάσει στο πετσί του και δεν τους εμπιστεύεται. Ξέρει ο Έλληνας εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, πως υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και όχι τα δικά τους.

 

Ζωγράφος Βασίλης

Δάσκαλος     

Αναπληρωτής συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα Larissanet, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com