Π. Σκουρλέτης: «Αυτή η κυβέρνηση έκοψε το φαγοπότι, τις μίζες και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» (ΦΩΤΟ)

0

Για τις πολιτικές εξελίξεις, τις επιλογές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα της αυτοδιοίκησης, καθώς και για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης το βράδυ της Πέμπτης σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

Ο Π. Σκουρλέτης ήταν ο κεντρικός ομιλητής ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στο ξενοδοχείο Divani, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε πως αυτή η κυβέρνηση «αντιμετώπισε πολλά από τα προβλήματα των δήμων και της αυτοδιοίκησης με αντικειμενικό τρόπο», τονίζοντας πως «οι δημόσιοι πόροι ανήκουν στους Έλληνες πολίτες και πως πρέπει να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο».

«Η αλήθεια είναι ότι πολλά πράγματα μπορεί να μη έχουν βελτιωθεί στη δημόσια διοίκηση παρά τα βήματα που γίνανε, αλλά αυτό που κόπηκε από την κυβέρνησή μας είναι το φαγοπότι, οι μίζες και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι»» είπε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε : «Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να εξιστορήσω μεγάλες ιστορίες τόσο από αυτό το Υπουργείο όσο και από το Υπουργείο Eνέργειας, τότε δηλαδή που έρχονταν οι επιχειρηματίες και μας λέγανε πως δεν είμαστε σαν τους άλλους».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στις πολιτικές που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι από την μεριά του Υπουργείου έγιναν στοχευμένες χρηματοδοτήσεις σε πολύ βασικούς τομείς που αφορούν τις υποδομές μικρής κλίμακας, για να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες με όχημα την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης τόνισε πως οι αλλαγές που συντελούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση «θα μειώσουν το χάσμα ανάμεσα στο κέντρο και τη περιφέρεια«, για να συμπληρώσει πως «αυτή την αντίληψη η κυβέρνηση επιχειρεί να την ενσωματώσει στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» μέσα από ένα μοντέλο κατηγοριοποίησης των δήμων».

«Οι πόροι δεν μπορεί να κατευθύνονται μόνο από το πληθυσμιακό κριτήριο, αλλά πρέπει να μπουν άλλα ποιοτικά στοιχεία, όπως αν ένας δήμος είναι ηπειρωτικός, αγροτικός, νησιωτικός, αν έχει υψηλή ανεργία, αν έχει μεγάλο αγροτικό δίκτυο, δάση κτλ. Όλες αυτές είναι παράμετροι που για πρώτη φορά μπαίνουν στην λογική του νομοσχεδίου που οδηγούν σε μια νέα μοντελοποίηση και σε ένα νέο τρόπο κατανομής και ενίσχυσης των ΟΤΑ» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως το επόμενο διάστημα είναι επιβεβλημένο να συζητηθεί και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης «στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου, των αρμοδιοτήτων των πόρων της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο μια αποκεντρωμένης πολιτείας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απλής αναλογικής ο υπουργός Εσωτερικών είπε «ότι η δημοκρατία πρέπει να διαπερνάει την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάθε θεσμού», ενώ χαρακτήρισε διαστρεβλωτικό και παραμορφωτικό το υπάρχον εκλογικό σύστημα.

Όπως σημείωσε «η μονοπαραταξιακή λογική είναι ξεπερασμένη στην Τ.Α» και υπερασπίστηκε την επιλογή για την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Ο ίδιος μίλησε για δημιουργία κουλτούρας συνεργασίας στην αυτοδιοίκηση, για την ανάγκη σύνθεσης απόψεων, ενώ χαρακτήρισε «μη εποικοδομητική» την στάση της ηγεσίας της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, λέγοντας πως «εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη πορεία της οικονομίας της χώρας υποστηρίζοντας πως με βάση τα στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του έτους υπάρχει αύξηση 13% στις εξαγωγές. Ο ίδιος τόνισε ότι «η εξωστρέφεια είναι ένα νέο χαρακτηριστικό στοιχείο της οικονομίας» και υποστήριξε την ανάγκη η πολιτεία «να ανοίξει δρόμους σε αυτές τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η αντίληψη της κυβέρνησης σχετικά με το οικονομικό μοντέλο της χώρας, είναι να υπάρξει «μια οικονομία βιώσιμη και κοινωνικά και οικολογικά», ενώ κατηγόρησε τις απόψεις περί ειδικών οικονομικών ζωνών, αλλά και τα φαινόμενα – όπως είπε – «ασυδοσίας της επιχειρηματικής δράσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com