Ο «Κλεισθένης» και οι συμμαχίες, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

0

Τα βήματα που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σημασία της απλής αναλογικής αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι η κουλτούρα των συνεργασιών και συναινέσεων προϋποθέτει νέο σύστημα. Εφ’ όλης της ύλης η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία»

Ο πρωθυπουργός εισαγωγικά αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Όσον αφορά τις διαφωνίες με τη FYROM και το ονοματολογικό, επικαλέστηκε τις επαφές του με τον ΠτΔ και την τηλεφωνική του επικοινωνία με του πολιτικούς αρχηγούς.

Απευθυνόμενος στους γείτονες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία ας μην κάνουμε άτσαλα βήματα ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

«Δύσκολη αποστολή»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλ. Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν σημειώνοντας πως «έχουν περάσει τριάμισι χρόνια από τον καιρό που η Αριστερά κλήθηκε από τον ελληνικό λαό, να αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή για να μπει ένα τέλος σε μια περίοδο οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να δούμε καθαρά, πού ήταν η χώρα το 2014 και πού είναι σήμερα. Τι έχουμε καταφέρει, στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας».

Αν υπήρξε μια κυβέρνηση που κατάφερε είναι η δική μας κυβέρνηση, είπε, τα καταφέραμε και οι εταίροι μας έχουν εκπλαγεί θετικά από τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Άφησε αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές οι οποίοι «μας είπαν δεν τα επιβάλλαμε εμείς αλλά εσείς».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στις κυβερνήσεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση 

«Στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του.

Συμπλήρωσε δε, ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε από πεδίο αναβαθμισμένου δημοκρατικού ελέγχου και αυθεντικής εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών ένα μνημείο της εξουσίας του ενός».

Πρόσθεσε πως με νόμο του κράτους δόθηκε η δυνατότητα στον επικεφαλής να ελέγχει τα 2/3 του συμβουλίου, δημοτικού ή περιφερειακού. Είναι προφανές λοιπόν, ότι αυτό το βαθιά άρρωστο καθεστώς πρέπει να τελειώνει. Κυρίως γιατί αποτελεί ζήτημα αρχής» σημείωσε.

«Είναι απαράδεκτο, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να νομιμοποιείται μια πρακτική που προσιδιάζει στις παραδόσεις της Τουρκοκρατίας. Πολίτες να αναγκάζονται για τα στοιχειώδη, να απευθύνονται στις Αρχές για κάθε λογής εξυπηρετήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για το σχέδιο Κλεισθένης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κυριότερά του σημεία και επισήμανε ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντικαθιστά ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αποτυπώνει επ΄ ουδενί τους πραγματικούς συσχετισμούς.

«Να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας»

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες που έχει ο χώρος της Αριστεράς ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι στην επερχόμενη αυτοδιοικητική μάχη πρέπει να βρούμε μια νέα πολιτική ισορροπία. Χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από τις βασικές ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές μας τοποθετήσεις, χωρίς να εμπιστευτούμε φθαρμένες πολιτικές προσωπικότητες που δήθεν έχουν αυθεντικές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει την ίδια στιγμή να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας» τόνισε.

Απολογισμός και «καρφιά» για τη στάση της ΚΕΔΕ

Ο Πάνος Σκουρλέτης λίγο νωρίτερα, αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντας πως παρά τον διάλογο που ήταν σε εξέλιξη επί μήνες (σ.σ. για το νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση), η ΚΕΔΕ δεν κατέθεσε προτάσεις.

Κάνοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε 10 σημεία που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες.

Το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για δήμους, που φτάνει σε 326 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ για τους δήμους.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών του Ιουλίου του 2017.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης υποδομών «Φιλόδημος 1» και «Φιλόδημος 2».

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για δήμους.

Τις έκτακτες ενισχύσεις για θεομηνίες, καταστροφές κλπ, με τετραπλασιασμό των ποσών.

Τις έκτακτες ενισχύσεις σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Το ΕΣΠΑ

Τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με 8.500 θέσεις εργασίας.

Το «Κλεισθένης 1».

Ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου. Ανέφερε επίσης, ότι «το προηγούμενο διάστημα έγινε διάλογος με αυτοδιοικητικές δυνάμεις που δεν ανήκουν στην αριστερά και δεν εκφράζονται από τις ηγεσίες της ΚΕΔΕ», ενώ αποκάλεσε «θείο βρέφος» τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς δεν ανέλαβε τις βασικές τους ευθύνες για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη, παρά τη θεσμική του θέση.

Τέλος, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα διακριτό ρεύμα στην αυτοδιοίκηση, με συμμαχίες σε προγραμματική βάση.

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα διεξαχθούν σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα» 

Τα διακριτά αριστερά, ριζοσπαστικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνος Ρήγας, ανοίγοντας, με την ομιλία του, τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος είπε ότι ήταν «διαχρονικά όμηρος πελατειακών δικτύων, όμηρος σχέσεων εξάρτησης και διαπλοκής, μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την πρόταση, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα:

Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυσχετίζεται από τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική.

Συγκροτείται ο Επόπτης ΟΤΑ, ως μια αυτοτελής αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τεχνικής, διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας των Τεχνικών Υπηρεσιών πολλών από τους Δήμους της χώρας.

Ενισχύονται και θεσμοποιούνται οι διαδικασίες προκαταρκτικής διαβούλευσης.

Ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων.

«Είναι επομένως προφανές ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο των προηγούμενων, την άνοιξη 2014».

Τόνισε ότι η απλή αναλογική, είναι το μόνο σύστημα που εκφράζει τη λαϊκή εντολή και πρόσθεσε ότι «η παρέμβασή μας στις εκλογές θα πρέπει να αφορά την επικράτηση μιας νέας λογικής για την αυτοδιοίκηση και τη σύγκρουση με παρελθούσες λογικές» και παράλληλα, να εδραιώνει την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com