Νόμος Παρασκευόπουλου και παραβατικότητα στην χώρα

0

Ο πρόσφατος θάνατος του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, ο οποίος πυροβολήθηκε λίγες μέρες νωρίτερα από ληστές μέσα στο σπίτι του, επανέφερε στο δημόσιο διάλογο την συζήτηση περί αύξησης της εγκληματικότητας, της δυνατότητας της ΕΛΑΣ να κρατήσει ανεπηρέαστο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθώς και την κριτική στον περίφημο «Νόμο Παρασκευόπουλου» ο οποίος φέρει το όνομα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που τον συνέταξε και τον έφερε προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο Νόμος 4322/2015, έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής και της πολιτικής αντιπαράθεσης, αν και η εφαρμογή του αποδείχθηκε απόλυτα αποτελεσματική, αφού πέτυχε τον βασικό του στόχο, την αποσυμφόρηση δηλαδή των φυλακών.

Οι ρυθμίσεις του «Νόμου Παρασκευόπουλου» έδιναν καταρχάς την δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης σε τρεις κατηγορίες κρατουμένων και συγκεκριμένα στους ανάπηρους, τους ανήλικους και τους φιλοξενούμενους αλλοδαπούς.

Παράλληλα οι διατάξεις του ήταν ευνοϊκές και για την υπό όρους απόλυση κοινών κρατουμένων που έχουν συμπληρώσει το 1/10 για ποινές έως τρία έτη, το 1/5 για ποινές έως πέντε χρόνια, τα 2/5 για ποινές έως 10 έτη, καθώς και εάν έχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος έκτισης αναφορικά με ποινές άνω των 10 χρόνων. Με άλλα λόγια, ακολούθησε τις ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις (π.χ. αρ. 1 ν. 2408/1996, αρ. 1 ν. 4043/ 2012, αρ. 11 ν. 4274/2014 κ.α.).

Αρχικά ο νόμος θα είχε ισχύ για ένα έτος, μέχρι τον Απρίλιο του 2016, και δεν είχε καθόλου εξαιρέσεις. Όταν παρατάθηκε με τον ν. 4411/2016, εισήχθη η εξαίρεση μόνο για τους «παιδεραστές» (κακουργηματική αποπλάνηση, άρθρ. 339 παρ. 1 ΠΚ). Η πιο πρόσφατη παράτασή του, είναι εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2017, παρατείνοντας την ισχύ του μέχρι και τις 28 Αυγούστου του 2018.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, από τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου εξαιρούνται κρατούμενοι οι οποίοι βρίσκονται στην φυλακή κατηγορούμενοι για αδικήματα όπως ανθρωποκτονία με πρόθεση, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ποpνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, ληστεία, κ.α.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών

Τον Απρίλιο του 2015, οι ελληνικές φυλακές «φιλοξενούσαν» 11.569 κρατούμενους, αριθμός που ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο των 9.886 που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να βρίσκονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Μάλιστα, το 2014, οι φυλακές είχαν φτάσει στον αριθμό ρεκόρ των 12.693 κρατουμένων. Η Ελλάδα καταδικάστηκε πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούσαν στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Εκτός από την κατακραυγή της χώρας σε διεθνές επίπεδο, οι καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κόστισαν στο ελληνικό κράτος τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

Τους πρώτους 8 μήνες εφαρμογής του νόμου, 1.937 κρατούμενοι απολύθηκαν, κατεβάζοντας τον αριθμό των κρατουμένων στους 9.632. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου του 2017, οι κρατούμενοι ήταν 9.560, με μόλις 116 από αυτούς να είναι ανήλικοι.

Ωστόσο, αν και οι αριθμοί δείχνουν πως η αποσυμφόρηση είναι επιτυχημένη, παρατείνοντας τον νόμο (με περισσότερες εξαιρέσεις αυτή την φορά), καταγράφηκαν περιπτώσεις κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν αλλά βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με το νόμο, διαπράττοντας ακόμα και ειδεχθή εγκλήματα.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση τα συγκεκριμένα εγκλήματα δεν είναι τόσο μαζικά, ώστε να δικαιολογούν τις υστερικές κραυγές και τις βαρύγδουπες αιτιάσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, εκπροσώπων φορέων με σαφή ακροδεξιά καταγωγή και κατευθυνόμενων δημοσιογράφων, σχετικά με την ανάγκη κατάργησης του νόμου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το διάστημα ισχύος του «Νόμου Παρασκευόπουλου (από το 2015 μέχρι σήμερα)η βαριά εγκληματικότητα (ανθρωποκτονίες, ληστείες) έχει μειωθεί και μάλιστα εντυπωσιακά σε ορισμένες της κατηγορίες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η τροπολογία του νυν υπουργού, Σταύρου Κοντονή, με την οποία παρατάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για ένα χρόνο ο «Νόμος Παρασκευόπουλου», περιέχει ρύθμιση που καθορίζει εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο της υπό όρους απόλυσης κρατουμένων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, προβλέπει ότι οι κρατούμενοι που εκτίουν συγκεκριμένες ποινές, απολύονται υπό τον όρο ανάκλησης, εφόσον έχουν εκτίσει το οριζόμενο, κατά περίπτωση, χρονικό διάστημα της επιβληθείσας ποινής, κατά τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με τις ρυθμίσεις της επιδιώκεται η διατήρηση εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων και εξασφαλίζουν τους αναγκαίους όρους συνθηκών διαβίωσης που αποτρέπουν τον υπέρμετρο συνωστισμό  για την εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και την τήρηση των διεθνών κανόνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται πάντως, ότι «σε περιπτώσεις ορισμένων αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα ιδιαίτερα μεγάλης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου, η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων δεν επιτρέπεται καθόλου, ενώ σε ορισμένα άλλα προβλέπεται, πέραν των λοιπών περιοριστικών όρων, η δυνατότητα επιβολής κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση».

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com