Δημοκρατικές παραδόσεις και σύγχρονος αγώνας

0

«Υπάρχουν τα καλά και τα κακά παιδιά της Ιστορίας. Οι Έλληνες είναι τα καλά παιδιά» έλεγε ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Χέγκελ. Στην άποψη αυτή είναι προφανές ότι κατέληξε ο Χέγκελ μελετώντας και αναγνωρίζοντας την ιστορική συμβολή των Ελλήνων στις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και γενικότερα στον πολιτισμό με φωτεινό ορόσημο την Δημοκρατική Αθήνα του Περικλή. Είναι ακριβώς  η Αθηναϊκή Δημοκρατία του (τις αγορεύειν βούλεται) στην Πνύκα  και της καθολικής συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας, που οδήγησε στην ολόπλευρη άνθιση του πολιτισμού με μοναδικό και ανεπανάληπτο σύμβολό του τον Παρθενώνα.

Η επιστροφή στις ρίζες αυτού του πολιτισμού θα βγάλει την Ευρώπη από το Μεσαιωνικό σκοτάδι και θα γονιμοποιήσει τα βλαστάρια του Διαφωτισμού. Ακόμη κι όταν ηττήθηκε η μεγάλη Γαλλική επανάσταση  δεν ηττήθηκαν οι αξίες και τα προτάγματα της: Ελευθερία, Ισότητα , Αδελφότητα. Έμειναν ζωντανές οι δημοκρατικές παραδόσεις για να εμπνεύσουν νέους αγώνες και ξεσηκωμούς όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική.

Αποτελεί μεγάλο ιστορικό τίτλο τιμής και πατριωτικής υπερηφάνειας το γεγονός ότι η πρώτη χώρα που δημιουργεί ρήγμα στη διαβόητη «ιερά συμμαχία» του Μέτερνιχ είναι η μικρή Ελλάδα με την επανάσταση του 1821.

Οι  δημοκρατικές επαναστατικές παραδόσεις θα εμπνεύσουν και θα παραδειγματίσουν στα νεότερα χρόνια τη γενιά του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης. Για να πετύχει και πάλι η χώρα μας την πρώτη μεγάλη νίκη κόντρα στον φασιστικό άξονα στα βουνά της Αλβανίας.

Στις μέρες μας δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι και πάλι η αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις της χώρας μας διαδραματίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην πάλη για την συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κόντρα στην νεοφιλελεύθερη λιτότητα.  Για να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά που τροφοδοτούν η ανεργία και οι μεγάλες ανισότητες. Απ όλους τους πόρους της Ελληνικής κοινωνίας αλλά και συνολικά της Ευρώπης αναβλύζει σήμερα η ανάγκη να διαμορφωθεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία ικανή να ανοίξει νέους δρόμους πέρα και μακριά από την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Αυτή την ιστορική αναγκαιότητα συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο οι δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο, προοδευτικό και οικολογικό χώρο. Γι αυτό και έχει ανοίξει, αντικειμενικά,  ένας πολιτικός διάλογος, που υπερβαίνοντας πολιτικές προκαταλήψεις και τεχνητές οξύτητες χαράζει νέους δρόμους και προοπτικές σύγκλισης του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου. Για να βγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία με την κοινωνία όρθια.  Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με κέντρο τον εργαζόμενο και σεβασμό στο περιβάλλον. Για μια Ευρώπη των εργαζομένων όπου κυριαρχούν οι αξίες της  κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικολογίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

Αρθρο του Γεράσιμου Μπετσιμέα, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com