Πάνω από 10.000 θάνατοι παγκοσμίως- Ταχύτερη η εξάπλωση παρά τα μέτρα

0

Η Ευρώπη ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού – Μηδενικά τα κρούσματα στην Κίνα για δεύτερη ημέρα – Η Ιταλία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό θανάτων

Με τουλάχιστον 100.470 κρούσματα, από τα οποία 4.752 θάνατοι, η Ευρώπη είναι η πλέον πληγείσα ήπειρος από την πανδημία και ακολουθεί η Ασία (94.253 κρούσματα από τα οποία 3.417 θάνατοι), ενώ η Ιταλία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό θανάτων.

Με μια ματιά:

  • Στο μηδέν τα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης στην Κίνα για 2η ημέρα
  • G7: Μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος του Ιουνίου
  • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις μήνες για τα πρώτα 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα επόμενα 100.000 κατεγράφησαν σε μόλις 12 ημέρες.
  • Στη Βρετανία η κυβέρνηση Τζόνσον εγκαλείται για καθυστερημένη αντίδραση, έκλεισαν τα σχολεία. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3.269, αφού αναφέρθηκαν άλλα 643 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, μια αύξηση 25%.
  • «Εκατομμύρια» ζωές θα κινδυνεύσουν αν ο κόσμος δεν επιδείξει αλληλεγγύη, κυρίως απέναντι στις φτωχότερες χώρες, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2, προειδοποίησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η μάχη της οικονομίας – Πακέτο 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ

Παράλληλα, όλες οι χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους απέναντι στην πρωτοφανή πρόκληση, καθώς η ύφεση είναι βέβαιη και το ερώτημα να αφορά κυρίως το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή. Απάντηση που κανείς δεν μπορεί να δώσει όσο η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Τα χρηματιστήρια βουλιάζουν, ο Dow Jones έπεσε σε ιστορικό χαμηλό (κάτω των 20.000 μονάδων), ενώ η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεργία σε όλον τον κόσμο και να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ αποφάσισε αργά το βράδυ της Τετάρτης να αποδεσμεύσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ως ένεση ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Καναδάς ανακοίνωσε νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Πολωνία ένα εθνικό πρόγραμμα ύψους περίπου 47 δισ. ευρώ και η Τουρκία ένα σχέδιο ύψους 14 δισ. ευρώ (για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, διαβάστε εδώ).

Την έκτακτη σύγκληση συνόδου της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες αποφάσισαν για την 26η Μαρτίου ο πρόεδρος του ΕΚ και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, προκειμένου να υιοθετήσουν μέτρα λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Χαρακτηριστικότερη, ίσως, στιγμή της Τετάρτης, το δραματικό διάγγελμα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σε ένα σπάνιο διάγγελμα προς τους Γερμανούς πολίτες. Η φράση της, «η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή», ίσως συνοψίζει τις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος ενός πλανήτη σε καραντίνα.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com