Η αλήθεια για την Συμφωνία των Πρεσπών και ο ρόλος των συλλαλητηρίων

0

Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου*

Είναι σαφές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών  ανταποκρίνεται πλήρως στην πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως διαμορφώθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, για λύση erga omnes με σύνθετη ονομασία και με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Όλες οι χώρες πλέον θα αναγνωρίσουν τη γειτονική μας χώρα με το Συνταγματικό της όνομα ως Βόρεια Μακεδονία.

Η αδράνεια των προηγούμενων χρόνων είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση του ονόματος «Μακεδονία» χωρίς προσδιορισμό.

Η Συμφωνία τερματίζει οριστικά τον αλυτρωτισμό, την αμφισβήτηση των συνόρων, διασφαλίζει την ιστορική και πολιτιστική παράδοση, το σεβασμό της ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού της Αρχαίας Μακεδονίας. Επίσης διατυπώνεται ρητά ότι η μακεδονική γλώσσα, η οποία είχε αναγνωριστεί ως γλώσσα του ΟΗΕ σε συνδιάσκεψη του 1977 επί κυβέρνησης ΝΔ, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Η Συμφωνία αναφέρεται σε ιθαγένεια και όχι σε εθνότητα. Το ίδιο ξεκαθαρίζει και η ρηματική Διακοίνωση της Συμφωνίας, η οποία είναι πλήρως δεσμευτική.

Οφείλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα η Αξιωματική, να παραμερίσουν πρόσκαιρα, υποτιθέμενα μικροκομματικά συμφέροντα. Να αποφασίσουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει στην πράξη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία.

Εξάλλου η ΝΔ και το VMRO που είναι δύο κόμματα ιδεολογικά συγγενή, συντηρητικά, διαφωνούν με τη Συμφωνία. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αυτού της πατριδοκαπηλίας.

Τα συγκεκριμένα κόμματα αναζητούν ευφάνταστα σενάρια για να δικαιολογήσουν την υποκριτική στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία παραχωρεί δήθεν «μακεδονική εθνότητα». Το VMRO ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία  διαγράφει την «μακεδονική ταυτότητα». Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «παραχωρεί μακεδονική γλώσσα». Το VMRO ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία διαγράφει τη «μακεδονική γλώσσα». Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η συμφωνία είναι «ταπείνωση» για την Ελλάδα. Το VMRO ισχυρίζεται ότι η συμφωνία είναι «ταπεινωτική» για την πΓΔΜ.

Η ΝΔ και ο πρόεδρός της είναι σε δύσκολη θέση. Και τα δύο κόμματα είναι κοντά ιδεολογικά, αλλά δεν μπορεί να έχουν και τα δύο δίκαιο. Η πΓΔΜ άλλαξε το Σύνταγμα, το όνομα, έκανε υποχωρήσεις. Η Ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε πιστά την εθνικά γραμμή.

Το VMRO είναι ειλικρινές, είναι κατά της σύνθετης ονομασίας, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι υπέρ της σύνθετης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η ΝΔ έρχονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα μετά τη ρηματική Διακοίνωση της πΓΔΜ, η οποία σκορπά στους πέντε ανέμους τους ισχυρισμούς για εθνότητα και γλώσσα. Είναι ολοφάνερο ότι ψάχνουν δικαιολογίες και καταφεύγουν σε ψέματα. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αλλά δεν τους βγαίνει για μία ακόμα φορά.

Τα συλλαλητήρια δεν έχουν να προσφέρουν κάτι περισσότερο. Καλλιεργούν τον φανατισμό, τη διαστρέβλωση της αλήθειας, το μίσος, τον διαχωρισμό της κοινωνίας. Η χώρα έχει ανάγκη από εθνική συνεννόηση και κοινωνική ηρεμία για να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι Αναπληρωτής Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας 

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com