Ανάπτυξη και κοινωνία

0

Με την εξαγγελία των μέτρων του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. τον περασμένο Σεπτέμβριο, άρχισε μια κοινοβουλευτική πορεία υλοποίησής τους έως το τέλος του 2018.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στοιχημάτισαν για την πλήρη νομοθέτησή τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και, συνεπώς, για την άμεση εφαρμογή τους από το 2019. Πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στην κάλυψη απωλειών εισοδήματος για τους ασθενέστερους, λόγω των μνημονίων. Δεν πρόκειται για παροχολογία, αλλά για δίκαιη ενίσχυση προς εκείνους που «τράβηξαν το κάρο» της προσαρμογής τα τελευταία 8 χρόνια και πρέπει να δουν τα κοινωνικό κράτος αρωγό, πλέον, στις προσπάθειές τους.

Σήμερα ο ελληνικός λαός διαπιστώνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν έγινε μόνο τυπικά τον Αύγουστο του 2018, αλλά λαμβάνει χώρα, και ουσιαστικά, με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες και την κοινωνία όρθια. Για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με βαθιές αριστερές προοδευτικές αντιλήψεις, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς βελτίωση του κοινωνικού κράτους. Η διατήρηση του κοινωνικού ιστού είναι προαπαιτούμενο για την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Θεωρώ απαραίτητο να αναφέρω, έστω επιγραμματικά, τα μέτρα που ψηφίστηκαν με ταχύτατους ρυθμούς:

– Κατάργηση διατάξεων περί μειώσεων στις παλιές συντάξεις όσον αφορά την προσωπικά διαφορά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, δίνεται αύξηση σε 620.000 συντάξεις λόγω επανυπολογισμού τους.

– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες από το 20% του καθαρού εισοδήματός τους σε 13,3%. Σημειώνουμε ότι το 85% του συνόλου των επαγγελματιών πληρώνουν σήμερα 176 ευρώ το μήνα, από 440 ευρώ που πλήρωναν στο ΤΕΒΕ πριν το 2017. Ανάλογη μείωση γίνεται και στους αγρότες.

– Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, σε βάθος διετίας.

– Μείωση του φορολογικού συντελεστή των εταιρειών από 29% σε 25%, με κλιμάκωση 1% ανά έτος, για τα επόμενα 4 χρόνια.

– Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 01/01/2021, του υψηλού συντελεστή από 24% σε 22% και του μέσου συντελεστή από 13% σε 12%.

– Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 400.000 οικογένειες από 70 ευρώ έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια.

– Κοινωνικό μέρισμα ύψους 760.000.000 ευρώ σε 1,5 εκατ. δικαιούχους, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, με τριετή ορίζοντα, σε αυτούς που έχουν αξία περιουσίας μέχρι 150.000 ευρώ.

– Καταβολή αναδρομικών, περίπου 1 δις ευρώ, σε ένστολους, γιατρούς ΕΣΥ και Πανεπιστημιακούς (ειδικά μισθολόγια).

– Πρόσληψη 3.200 εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ύψος της αύξησης θα καθοριστεί το 2ο15ήμερο του Ιανουαρίου 2019.

– Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που αφορά νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Όλα αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί και δεν αποτελούν εξαγγελίες, αλλά είναι το προοδευτικό οπλοστάσιο για την ανάταξη της κοινωνίας.

Ο λαός μας υπέστη, κατά τη διάρκεια των οχτώ μνημονιακών ετών, βάναυση επίθεση στο βιοτικό του επίπεδο, καθώς και στις δημοκρατικές του κατακτήσεις. Τα τελευταία 30 προ κρίσης χρόνια φορτώθηκε με χρέη ως αποτέλεσμα κακών κυβερνητικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαφθορά, ο νεποτισμός, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός και η αναξιοκρατία, σε κάθε τομέα του δημοσίου βίου, βύθισε τη χώρα μας και τελικά χρεοκόπησε στα χέρια της ΝΔ το 2009.

Πρωτοφανής ελλείμματα της τάξης του 15%, υψηλότατο δημόσιο χρέος, δημιουργική λογιστική για παραπλάνηση των ευπειθών πολιτών, ήταν το αποτέλεσμα δεκαετιών κακοδιαχείρισης. Επιπρόσθετα, υπήρξε αδυναμία στιβαρής απάντησης στην κρίση, όταν έπρεπε να γίνει αυτό, από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, δυστυχώς, για όλους μας βρισκόταν σε φάση αποσύνθεσης.

Όλα αυτά έφεραν την αλληλουχία μνημονίων που όλοι γνωρίζουμε. Λέξεις, όπως μίζες, δομημένα ομόλογα, υπερτιμολογήσεις, Novartis, συνεχής δανεισμός, ρουσφέτια, υποβρύχια που γέρνουν, αμυντικές προμήθειες, έχουν εντυπωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο ως συνώνυμα της χρεωκοπίας.

Είναι, πράγματι, τραγικό ορισμένοι σήμερα να εγκαλούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για το προπατορικό αμάρτημα και να μην αναφέρονται καθόλου στο τι συνέβη το 2009, τι έπρεπε να γίνει και τι ΔΕΝ έκανε η ΝΔ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει το δύσκολο έργο που ανέλαβε το 2015. Να οδηγήσει, δηλαδή, την πατρίδα μας, μέσα από τις δυσκολίες της οικονομικής προσαρμογής, σε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα που δεν είναι η καλύτερη.

Το 2019, το οποίο είναι εκλογικό έτος, ο λαός μας θα πρέπει να απαντήσει με την ψήφο του στο εξής ερώτημα: Θέλει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα με ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, αλληλεγγύη και έναν αρραγή κοινωνικό ιστό ή θα αποδεχθεί μοιραία την «ανάπτυξη» τύπου ΣΕΒ, με προτεραιότητα στα συμφέροντα των κάθε είδους «επενδυτών», την πιθανή καταστροφή του περιβάλλοντος και όλων αυτών που γνωρίσαμε τα προηγούμενα 40 χρόνια και, δυστυχώς, στοιχειώνουν ακόμη το μέλλον μας;

*Αρθρο του Ιωάννη Καριπίδη, οφθαλμίατρου, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com