Με 154 «ναι»: Ψηφίστηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

0

Με 154 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019.

—————————————————–

Με 154 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019.

Σε σύνολο 297 βουλευτών, που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία, 143 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Υπέρ ψήφισε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού

Με τους υπουργούς της κυβέρνησης να επιχειρούν να δώσουν το στίγμα της επόμενης ημέρας μετά τα μνημόνια συνεχίστηκε και τη Δευτέρα η συζήτηση για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε απόψε, μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών.

Αλ. Τσίπρας: Το 2019 το πρώτο έτος της σύγχρονης αναγέννησης της χώρας

Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή.

Ευ. Τσακαλώτος: Ο λαός πέρασε πολλά και δικαιούται να ξέρει πού θα πάει η χώρα 

«Το θέμα δεν είναι τι έχεις κερδίσει, αλλά τι μπορείς να διατηρήσεις» είναι η φράση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ που αξιοποίησε, λίγο πριν κλείσει η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Ναι” στον προϋπολογισμό από τον Ν. Κοτζιά εκτός από τις απόρρητες δαπάνες των υπουργείων που δεν “περνάνε” από τη Βουλή

“Όπως έχω δηλώσει ψηφίζω σε όλα “ναι” στον προϋπολογισμό, εκτός από τις απόρρητες δαπάνες που δεν περνάνε από τη Βουλή. Έχω ζητήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τη θέση, όπως οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, περνάνε από τη Βουλή, να περνάνε όλες από τη Βουλή”, δήλωσε κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6%, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας στο 16,7%, αλλά και μία δέσμη θετικών μέτρων – όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτο-απασχολούμενους, καθώς και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών.

«Δημιουργούμε το νέο κοινωνικό κράτος και θέλουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», τόνισε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Κεντρικό καθήκον, μετά τα μνημόνια, είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χρειαζόμαστε ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού για τη χώρα και την ανάπτυξη», τόνισε μεταξύ άλλων τη Δευτέρα ο Γ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, όπως η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση της στέγασης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η κατάργηση του φόρου στο κρασί, το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση τους κόστους μεταφοράς στα καύσιμα, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση τουκατώτατου μισθού κ.ά. δεν είναι έκτακτες προεκλογικές παροχές αλλά μόνιμες διαστάσεις του νέου Κοινωνικού Κράτους που δημιουργούμε και θέλουμε να κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η πιο κρίσιμη διαχωριστική γραμμή είναι ακριβώς αυτή: συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή του ελάχιστου κράτους πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων και των ανισοτήτων εις βάρος των πολλών, όπως θέλει η ΝΔ ή συνταγματική θωράκιση της κοινωνίας με κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία των κοινών και των δημόσιων αγαθών, όπως υποστηρίζει και πράττει η σημερινή κυβέρνηση;».

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικότερες τοποθετήσεις στη συζήτηση:

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com