Συγκρότηση προοδευτικού μετώπου πριν τις Ευρωεκλογές

0

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιλέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τον σκληρό πυρήνα των κέντρων αποφάσεων στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη οδήγησαν σε ασφυκτική και καταστρεπτική λιτότητα μια σειρά από χώρες, με πρώτη την Ελλάδα. Μετά από 8 χρόνια επιτήρησης και απώλειας μέρους της εθνικής κυριαρχίας ,η χώρα μας κάνει τα πρώτα βήματα στη μετά-μνημονιακή περίοδο ,έχοντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πολιτικών αυτών.

Η αμφισβήτηση της δυνατότητας εκλεγμένων κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους ,αδυνάτισε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η προσπάθεια των νεοφιλελεύθερων κέντρων για τη διάσωση του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος – κύρια του γερμανικού και του γαλλικού -προκάλεσε ύφεση και αποπληθωρισμό, αλλά και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους ,των εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες διευρύνθηκαν οι ανισότητες και τραυματίστηκε η δημοκρατία.

Παράλληλα, οι ιδέες που βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ευρώπη του Διαφωτισμού, βρήκαν την ευκαιρία να ορθώσουν ανάστημα. Μία νέα Μαύρη Διεθνής συγκροτείται στην ήπειρο ,μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας παλιών φασιστικών ιδεών να φανούν ως νέες.

Η απάντηση στην προοπτική της επικράτησης της ακραίας συντήρησης δεν μπορεί να είναι άλλη από την εγρήγορση και την κινητοποίηση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Η περίφημη «αντισυστημική» ψήφος προς την ακροδεξιά σημαίνει ακριβώς τον επαναπροσδιορισμό των όρων κυριαρχίας του παγκόσμιου κεφαλαίου μέσω του νεοφιλελευθερισμού.

Οι προοδευτικοί πολίτες δεν έχουν άλλο δρόμο από την συγκρότηση ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου. Η Αριστερά ,οι Πράσινοι και το τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκεται σε ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό, ενωμένοι ενάντια στις πολιτικές της ανισότητας και της φτώχειας. Όμως η σύγχρονη ακροδεξιά με τη μορφή της «Εναλλακτικής Δεξιάς», δεν μπορεί να ηττηθεί ,αν δεν ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γι’ αυτό και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του μοναδικού αριστερού κόμματος που κυβερνά στην Ευρώπη ,είναι απαραίτητη.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ  στην Ελλάδα, καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις, να επαναφέρουν την ελπίδα στο προσκήνιο.

Είναι ανάγκη να καταρτιστεί ένα σχέδιο  κοινών στόχων από την Αριστερά ,τους Πράσινους και τους αριστερούς σοσιαλδημοκράτες κόντρα στη γραφειοκρατική δομή της Ευρώπης, για μια ριζική επαναθεμελίωση της Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και τον μετασχηματισμό της Ευρώπης σε προοδευτική κατεύθυνση.

Η δικιά μας Ευρώπη δεν μπορεί παρά να είναι αλληλέγγυα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θύματα πολέμων  και γεωπολιτικών συγκρούσεων και συμφερόντων. Πιστεύουμε στην αμοιβαία συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές θρησκείες .Αυτό πρέπει να συνδυαστεί  με τις απαραίτητες κοινωνικές πολιτικές αναδιανομής του εισοδήματος και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η  Αριστερά εντός του προοδευτικού μετώπου δεν μπορεί να είναι ουραγός των ιδεών και της δράσης. Γι’ αυτό και η στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ  είναι αποφασιστικής σημασίας στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Μακριά από την Αριστερά  οι σειρήνες του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ενωτικό προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Πρασίνων ,και της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας  ενάντια στον νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό και την εφιαλτική άνοδο της Ακροδεξιάς.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία που αναπτύσσεται ως αντίδραση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μακρόν ,δείχνει τη θέληση εκατομμυρίων πολιτών να απαλλαγούν από μονεταριστικές συνταγές. Τις συνταγές εκείνες που είναι υπεύθυνες για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ισπανία όπου στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας πρόσφατα  σημείωσε σημαντική αύξηση.

*Αρθρο του Βασίλη Ζωγράφου, Αναπληρωτή Συντονιστή Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com